vrijdag 22 november 2013

Even buiten

bladeren voor bladcompost
Zo, net opnieuw een grote tas bladeren geraapt. Mijn buren moeten wel denken dat ik gek ben ofzo... Ze weten niet hoeveel genoegdoening het geeft en hoe goed het is zo bezig te zijn :-).

Een van de positieve neveneffecten was dat ik na dagen mijn landgoed weer opging. Het was zo nat en grijs dat ik zelfs het gordijn dat mij moet beschermen tegen kou en tocht niet weghaalde en het is nog niet eens winter.

calendula, bak Q
Op het landgoed, dat ik natuurlijk wel elke dag vanachter glas en dat gordijn bewonder, getroffen door de laatste, of een van de laatste goudsbloemen in bak Q. Klein, helder geel, om van te houden. 

In bak H bloeit nog de leeuwenbek en toen ik later opruimde, de lege zak van de bladeroogst, de potjes met dahlia's weer terug op hun tijdelijke pre-vorst en pre-binnenhaal plekje, raapte ik een steeltje met zaadkopjes van de leeuwenbek op. Even rammelen, en ja hoor, ik heb vers zaad voor 2014.

worm op klont compost
Ik hoefde me niet over de bakken te buigen om te zien dat de klonten compost er nog onaangetast bij liggen. Dus even losgetrokken met een vleesvorkje. 

Leuk hè, wat je op het landgoed tot tuingereedschap bombardeert? En kijk, daar kruipen de wormen en dat is prachtig want die zetten dat materiaal om in rulle aarde!

petunia in cyclamenbakje
Wat nog? Oh ja, de petunia in het cyclamenbakje. Als ik me iets naar voren buig van achter de pc dan zie ik hem zitten. Fel geel met een geeloranje hart en, als het goed is, bloeit dat tot in de lente.

groen in bak C
Tenslotte fotografeerde ik nog de linker voorhoek van bak C waar groene plantjes groeien. 

Ik had gehoopt dat mijn log uitsluitsel zou geven omtrent de aard van de plant maar nee. Geen flauw idee wat het is maar fijn dat het er staat. Jong groen is altijd welkom.

landgoed op 22-11-2013
En dat herinnert me eraan dat ik ook nog - maar te wazig dus afgekeurd - wilde tonen hoe de knoflook in bak H al opgekomen is. Gepoot op 26 oktober zijn het al sprieten van meer dan 10cm (op de gok). 

Van de tuinbonen of erwten is nog niets te zien. We wachten af... 

Maar dit is wat ik zie als ik de deur open gooi. Het landgoed in al haar pracht op weg naar de winter. Kaler dan het was, nog niet zo kaal als het zal zijn maar op elk moment een genot!

Kate
22 november 2013

zondag 17 november 2013

Novemberklusjes

landgoed op 13-11-2013, 4 dagen geleden
Ik doe weinig - denk ik, voel ik - en toch doe ik wat ik doen moet want het jaar tikt verder en het landgoed moet in gereedheid worden gebracht voor de komende winter. Een nieuw seizoen: de zomer zijn we al haast vergeten, het heeft al flink gestormd. Raar jaar. Ik doe maar wat alle tuinprogramma's doen, ik recapituleer.

Na een verselijk koude winter en een voorjaar dat maar niet wilde beginnen, was de zomer warm of zelfs heet gevolgd door vroege, heftige herfststormen. Alles lijkt uitvergroot dit jaar en iedereen is laaiend enthousiast over de oogsten maar ik ben het niet :-). Zeg maar hoe het komt...

lidcactus: op 10-11-2013 nog in de
knop maar nu uitbundig bloeiend
Voorwaarts dan maar. Zonder spijt of wroeging. Het is goed zoals het is. En dat is het zeker. De nasturtiums gloeien, branden door de grijze dagen. Koorden van oranje lichtpuntjes. En binnen ben ik betoverd door de lidcactus die groots uitpakt vol van prachtig roze-rode bloemen.

Op het terras van mijn moeder mislukten de aardappels zoals hier, maar de compost waarin ik ze had gelegd, leverde prachtig kruimige aarde (mag ik het zo noemen?). Hier heb ik vandaag mijn zak gekeerd. Grote klonten compostmateriaal legde ik op de bakken, in hoeken, langs uitlopende bollen.

Ik heb nog steeds wat met het maken van compost :-). Natuurlijk, bij mijn moeder waar ik nu dagelijks kook, was het materiaal gevarieerder dan hier en toch is er iets gebeurd met de koffiedrab, het papier, kartoen, oud plantmateriaal en een verdwaalde schil van een banaan of een klokhuis.

De zak was te breed om langs bakken A en E te trekken, te zwaar om hem er overheen te tillen. Een week ofzo geleden had ik al het bovenste deel overgeheveld in een van de plastic bakken waarin ik in de winter het materiaal verzamel (de wit doorzichtige bak rechts, in het verlengde van de balkondeur op de foto van het landgoed).

Grote bakken van Ikea die helaas met deksel dicht toch nog water doorlaten maar verder wel voldoen. Twee, drie boven elkaar, dat is genoeg wanneer ik hier kook. Geen idee hoe ik het bij mijn moeder ga doen want het is eeuwig zonde al dat groenteafval weg te gooien :-).

klonten compost op bak B
Hoe dan ook, vandaag een droge en lekkere dag om op het landgoed te zijn en de zak moest leeg want regen wordt voorspeld en af is af. 

Klonten op de aarde en wat ik over had, in de plastic bak. Heerlijk karweitje. Beetje lopen, bukken, trekken, sjorren. Goed voor de lijn - zo mag ik hopen. Goed voor de geest. En, het spelen met compost maakte mijn handen heerlijk zacht :-).

Later, toen ik weer terug keerde van de lunch met moederlief, heb ik een plastic tas gevuld met afgevallen bladeren. Ook dat proces is later dit jaar dan anders. 

bladeren voor bladcompost
Vorig jaar heb ik het niet gedaan maar bladcompost is heel goed voor de aarde en het is makkelijk genoeg het te maken. Je hebt alleen geduld nodig. Ik keek in de zak die er nog lag, onderin het rek. Het lijkt of er niets gebeurd is al die tijd dat die zak er heeft gelegen maar je weet het niet.

Als ik dan zo bezig ben, deze tijd van het jaar dan trek ik ook - waar het kan - stokken uit de aarde. De electra buizen zet ik tussen rek en gevel, de bamboestokken veeg ik af met een oude doek en ik zet ze onderste boven, dus met natte kant omhoog, in een hoge bak binnen in een loos hoekje.

En dan is het eigenlijk wachten op de vorst. Ik zei vorige keer al dat ik niet van plan ben mijn bescherming aan te brengen dit jaar. We zullen zien of ik stand hou. Het is wel onderdeel van het zorgen voor en het is ook altijd weer zo'n klusje dat heerlijk is om te doen op een zonnige middag in november.

dahlia's op een rijtje
Nadat de vorst erover is gegaan zal ik ook de dahlia's naar binnen halen. Het loof afknippen, de potjes in een bak - hopelijk is de aarde al redelijk droog maar niet uitgedroogd en zeker niet veel te nat. 

Vorig jaar heb ik ze in een mega formaat plastic bak gezet, de grote potten onder, de kleinere er bovenop. Deksel erop en klaar. Niet te koud, niet te warm, niets aan gedaan de hele winter. In het begin misschien even kijken of er slakken uit de aarde gekropen zijn en die verwijderen maar ik had dit jaar mooie bloei dus ik herhaal dit recept en hoop op veel bloemen in 2014


Kate
17 november 2013