dinsdag 19 juni 2012

Doperwten of peulen: het verschil

bloei van doperwten
Tja... dat was niet handig om peultjes en doperwten in dezelfde bak - bak B - te zaaien. Eerlijk gezegd heb ik het mij de afgelopen weken wel afgevraagd: hoe weet ik welke peul doperwtjes bevat en welke als hele peul gegeten wordt. 

peulen in bloei
En dezelfde vraag speelt op het terras van mijn moeder waar ik rijen doperwtjes en kapucijners naast elkaar heb gezaaid en me niet meer kon herinneren - omdat ik er minder over log dan over mijn landgoed - of ik er ook een rij peulen naast had gezaaid.

Gelukkig zijn daar de bloemen die nog aan de plant zitten terwijl de peultjes zich vormen. Prachtige tweekleurige bloemen in roze en tja... donkerrood of paars? Een duidelijk verschil met de twee soorten doperwten die allebei wit bloeiden.

peultjes
Ook de oogsttijd is natuurlijk verschillend. Ik denk dat ik het merendeel van de erwten wel geplukt heb. Bijna allemaal kregen ze geen kans een pan van binnen te zien want rauw waren ze verrukkelijk. Zo zoet! Zo bijna decadent om de erwtjes recht van de plant in je mond open te poppen :-).

kapucijners
Ik herinner me van twee jaar geleden dat er drie oogsten aan erwtplanten zouden moeten komen maar ik moet het nog zien. Het zou wel heel erg leuk zijn. En lekker! 

Maar eerst komen nu de peultjes of wellicht zijn de kapucijners ze nog voor. Die zijn gelukkig wel makkelijk te herkennen aan de paarse peulen. De bloei is ook anders.

pronkbonen
Ondertussen heb ik de eerste bloemknopjes bij de slabonen gezien en van de pronkbonen heb ik de toppen afgeknepen om de groei te remmen. Ze zijn al langer dan het draad om de stokken, gaan recht de hemel in. Prachtig maar het is goed zo. Laat de bonen maar komen.

Het is altijd indrukwekkend te beseffen hoe ingenieus de natuur in elkaar steekt. Planten die qua vrucht op elkaar lijken onderscheiden zich toch - via de bloem of de groeiwijze. Via het blad. En, last but not least, door de smaak.

Als je oog hebt voor de verschillen dan zul je zien dat elke soort uniek is en misschien zelfs elke plant :-).

Kate
19 juni 2012

zondag 10 juni 2012

Korenbloem ofwel centaurea cyanus

Leuk! Een korenbloem op het landgoed, in het spaanbakje. Grappig hoe bloemzaad dat ik daar strooi het vaak beter doet dan overdacht gezaaid op uitgedachte plekken, hoekjes in de bakken. 

Grappig ook hoe ik deze bloem bij haar Nederlandse naam noem en niet bij het Latijnse centaurea cyanus. Kwestie van sentiment? Korenbloemen in het veld, langs de berm, in het veldboeket waar mijn moeder zo van houdt?

Kate
10 juni 2012

zaterdag 9 juni 2012

Tuinbonen - de oogst

de oogst van 09-06-2012
Ja! Juffertje Ongeduld was weer ontembaar en moest en zou zo nodig haar tuinbonen oogsten. Te vroeg. 

Het pakje Driemaal Wit zegt dat de oogst, afhankelijk van het moment van zaaien, valt tussen half juni en begin augustus. Dat is het nog niet en het is en was en blijft koud - het weer zal er ook wel iets mee te maken hebben hoe snel tuinbonen groeien.

dit bleef over: gedopte tuinboontjes
Nu moet ik bekennen dat ik misschien wel reden had vandaag te oogsten. Ik at met mijn moeder en wilde haar na alle verhalen over mijn tuinbonen trakteren op een lepel oogst. Dat heb ik ook gedaan: we hebben ze samen rauw opgepeuzeld. Heerlijk zoet! 

Mijn moeder merkte op dat je ze nooit meer zou koken na er zo van genoten te hebben ongekookt. Dus het was goed. Meer dan goed. Maar wat waren ze klein en wat viel het me eigenlijk tegen, de grootte van de boontjes. Zelfs die uit de grootste peul waren niet volgroeid :-).

Nog steeds heb ik geen idee of er nieuwe tuinbonen zullen groeien aan de bestaande planten. Vast wel een aantal die achterlopen bij het eerste maaltje maar hoeveel en wanneer? Ik laat de planten nog maar even staan. Niet te lang want ik wil de peulen die ik in dezelfde bak heb gezaaid licht geven en lucht. 

Volgend jaar of eind dit jaar zal ik opnieuw tuinbonen leggen. Ook in die ene border, de witte border, op het terras van mijn moeder. Het lijkt me zo leuk, een border vol geurige witte bloemen recht voor het raam van de woonkeuken waar zij, wij altijd zitten. 

Enfin... Ik loop op zaken vooruit. Neem me niet kwalijk. Terug naar het heden: we hebben genoten van de oogst. Klein maar fijn. Rauw doch zoet. Fris groen in de lente. Zoals het leven hoort te zijn - is.

Kate
9 juni 2012

vrijdag 8 juni 2012

Groeizaam weer



Veel regen is goed voor het landgoed. De blauwschokkers, kapucijners dus, hangen al aan de planten. De doperwtjes in bak D dikken iedere dag en regelmatig pluk ik een peul en snoep de inhoud rauw op.

Er zaten al tomaatjes aan de planten die vanuit de gemberbak naar buiten gingen en gelukkig zitten die er nog aan. Na alle regen zou zon voor de vruchtplanten en zegen zijn - en voor mij.

De tuinbonen steken parmantig naar buiten en morgen ga ik een eerste maaltje plukken. Het zal niet veel zijn maar geluk zit hem in kleine dingen.

Kate
8 juni 2012