maandag 17 februari 2014

Paarse krokusjes


Al weken - de tijd gaat zo snel en ik weet echt niet of hoelang het al is - zie ik gele en paarse krokussen op het terras van mijn moeder die het zelf helaas niet meer ziet nu ze verhuisd is. 

Bij haar amper sneeuwklokjes en ook nog geen narcissen die ik wel overal al langs de weg zie staan in volle bloei maar velden vol - nee, hoe heet het toch in het Nederlands? Swarms, is het Engelse woord geloof ik. Of is het drifts?

Wolken van geel en lila die kleur geven tijdens een toch al kleurrijke winter. Eergisteren bemerkte ik plots dat er bij mij ook krokusjes staan. Paars, in bak I.

Ze zijn onzichtbaar vanachter de balkondeur want verborgen door groene strengen nasturtium die onnatuurlijk bijna de winter overleven en waarbij ik elk moment nieuwe knoppen verwacht.

Paarse krokusjes, ergens in een blog uit 2012 lees ik dat deze krokusjes de gele volgen maar dit jaar heb ik nog geen geel bespeurd op het landgoed. Kan nog komen natuurlijk. 

Nu ik nader kijk, zie ik als ik naar buiten kijk het gestreepte loof in bakje O en, lastig te zien door de spiegeling van het gordijn in het glas van de balkondeur, zowaar een heel iel knopje geel in B. Eens zien wat dat wordt.

Maar leuk, echt leuk. Ik heb zin in de lente!

Kate
17 februari 2014  

Stralend sneeuwklokje


Kijk hoe mooi zo'n sneeuwklokje in close-up. Deze staat aan de rand van bak E en is vandaag nog verder open dan hij gisteren, toen ik de foto maakte, was. 

Ik heb even teruggezocht in mijn logs en ook de verpakkingsinfo erbij gepakt. Ik denk dat het Galanthus Nivalis is het meest voorkomende type  sneeuwklokje. 

Gepoot op 6 oktober 2012 in de bakken B, H, F, I, D, E alsmede in het regenpijp-, hang- en cyclamenbakje. Ik noem de bakken opdat ik kan controleren waar ze dit jaar weer opgekomen zijn. 

Dat blijkt eigenlijk overal behalve in I terwijl ik ze wel in G zie - dat zal een typefout zijn geweest. Ook in het cyclamen- en hangbakje zie ik niets of nog niets.

Het is een gegeven en ook de bedoeling dat sneeuwklokjes zich uitbreiden. Dat zie ik hier vooralsnog alleen in bak F waar een clustertje hele iele sneeuwklokjes nog steeds in de knop staan.

Ik vind het vreselijk leuk al die witte bloempjes die best hoog zijn. De info op de verpakking zegt dat ze 12 cm kunnen worden. De wikipedia die ik raadpleegde m.b.t. het soort stelt 7-15 cm. Ik ga het niet nameten :-).

Kate
17 februari 2014

   

woensdag 12 februari 2014

Eerste blauwe druifje

vanmorgen in het regenpijpbakje.

zaterdag 8 februari 2014

Landgoedjaar 2014 begonnen

De zaadjes binnen, storm buiten, onrust binnen, uren zonder bestemming en een worteldag volgens de maankalender. Het zaaiseizoen is begonnen.

ijsbakjes met v.l.n.r. lente-ui,
rode ui, viooltje avondrood
Gisteren, een worteldag dus, zaaide ik lente-ui en rode ui en - lol, niet echt een ui-achtige, rode viooltjes. 

Drie ijsbakjes gevuld met zaaigrond, afgedekt door een plastic zak er bovenop - om vocht vast te houden - en een krant - om een gelijkmatige temperatuur te bevorderen, naast elkaar in een vensterbankkasje bovenaan de trap. 

Deze zaadjes hebben, zo las ik, geen licht nodig om te kiemen. Ik ben benieuwd en sceptisch. Veel succes met uien had ik niet en viooltjes in het donker deden het eerder ook niet. Wie weet nu wel.

De eerst volgende bloemdagen zijn pas vanaf 10 februari maar zolang kon ik dus gisteren niet wachten. Ik wilde bovendien dat derde bakje gevuld hebben. Vandaag ging ik verder.

42 closetrolletjes om te vullen
Een koude bak, dat is wat de volgende stap moest zijn. Het aloude sinaasappelkistje bekleed met piepschuim en bubbelplastic werd naar boven gehaald. 

Erin past een koelkastlade en een hoog plastic bakje waar vast gehakt of zoiets in gezeten heeft. Nog een rijtje was over en daar legde ik een half doorgeknipte eierdoos. 

Deze bakken en de eierdooskuiltjes vulde ik met in totaal 42 closetrolletjes. Er ging gewone potgrond in, niet gezeefd hoewel ik de harde klontjes eruit viste. 

Dertien tuinboonzaden, een zaad per rolletje; zestien kapucijner- en veertien doperwtzaden (elk twee zaden per rolletje) gingen in de aarde. Ook nog vier maal twee zaden van tagetes petite harmony, cosmos rubenza en lathyrus royal family gemengd.

koude bak voor het rek
De koude bak, afgedekt met een koelkast glasplaat, staat op de compostbakken. Het spaanbakje, de heide en nog een ronde bak met veldsla passen precies op het bovenste smalle plankje van het rek. En zo ziet het er nu uit.

Het droge verhaal hierboven dat ik volgend jaar ongetwijfeld zal raadplegen, vertelt niet genoeg over de passie die ik voel.

kapucijners, tuinbonen, doperwten
lathyrus, cosmos, tagetes
viooltje, lente-ui, rode ui
Het is er wel degelijk: het vooruitkijken, de spanning over het al dan niet lukken van het zaaiproces, over het ontspannen ook.

Lekker spelen met aarde en zaadjes en bakjes en glimlachend mijn voorraad closetrolletjes zien slinken. Het is en blijft heerlijk om te doen!

Morgen of overmorgen of wanneer ik zin heb, ga ik verder met tomaten, aubergines, chili en artisjok. Ik zal minder zaaien dan voorheen omdat ik immers andere plannen heb. Niet meer uitsluitend of vooral groentes maar veel, heel veel bloemen.

Het eerste zaaigoed is gezaaid. Het landgoedjaar 2014 is geopend.

Kate
8 februari 2014

zondag 2 februari 2014

I like it!



De bloemzaadjes zijn binnen en ik moet me inhouden om niet meteen aan de slag te gaan. Nu kan dat best met pepers en aubergines en viooltjes en erwtjes, tuinbonen en nog wel meer groentes en bloemen maar het gaat ook om plaats, om ruimte. Zaadjes worden groot, moeten verspeend, wellicht nog een keer verpot voor ze naar buiten kunnen en waar laat je het spul?

Wel heel leuk alvast te spelen met de zakjes, te kijken naar de kleur, hoogte, bloeiperiode. Me voornemen alvast een plan te maken maar dat toch niet doen want ik herinner me de bollen vorig jaar, het loof dat niet verdorde, de ruimte die ze innamen tot vrij laat in het jaar. En ach... op een of andere manier is dit niet het jaar methodisch te tuinieren geloof ik.

Ik weet het niet. Misschien doe ik wel in elke bak een bloemsoort. Dat is waar ik al langer over denk, kleurblokken. Elf bloemsoorten plus daarbij nog wat over is van afgelopen jaar - dahlia, leeuwenbek en bollen - irissen - die later of langer bloeien. Daarbij nog wat groentes.

Chaos piept om de hoek, lol! And I like it!

Kate
2 februari 2014