vrijdag 28 juni 2013

Nieuwe bloemen op het landgoed

dahlia in het hoekje tussen B en H
Gek, de winter was koud, het voorjaar was koud, de zomer houdt ook niet over en ziedaar, nieuwe aanwinsten op het landgoed.

Niet helemaal nieuw maar wel het beste resultaat tot nog toe van knutselen met dahliaknollen: bloeiende planten. Eindelijk bloeien het merendeel of misschien binnenkort zelfs alle opgekweekte, hoe zeg je het, opgepotte dahlia's. 

Dat ze het eerste jaar bloeiden mag verwacht worden maar erna was de oogst mager. Ja, mooie groene planten maar zonder bloemen. Dit jaar, zowel hier als bij mijn moeder bloeien ze en ik zag zelfs grotere bloemen dan ik me herinnerde. Ik heb vast iets goed gedaan :-) - of het weer zat mee...

Van roze naar vlammend oranje-rood met een streepje geel. Ik was verbijsterd. Na jaren proberen had ik opeens een poppy in het cyclamenbakje en het leuke is dat ik er ook een krijg in het regenpijpbakje. Vreemd. Ik dacht eerst dat het een stokroos was, alcea die ik ook in het cyclamenbakje had gezaaid. Wel ander blad dan de plant erachter maar soit

Niet dus. Het was een poppy. Ik zou niet weten wat voor soort want ik heb gewoon op enig moment een handvol zaad genomen en die heb ik over de aarde gestrooid. Ik heb ook geen zin het op te zoeken want ik ben gewoon te blij. 

poppy in het cyclamenbakje
Hij bloeide kort en de bloem was klein maar ik heb goede hoop dat hij volgend jaar opnieuw opkomt van het zaad dat deze bloem zal laten vallen. 

Ik weet dan ook, hopelijk vergeet ik het niet, dat deze plant geen onkruid is. Volgens mij heb ik hem namelijk bij mijn moeder vast en zeker verwijderd als niet gewenst. Ahum. Jammer dan.

Tenslotte, misschien nog wel het allerwonderlijkste: ik heb een helleborus bloem aanstaande. Niet te filmen! Een aantal jaar geleden kocht ik een kerstroos voor mijn moeder. Een mooi exemplaar dat in de voorste hoek van de rechterborder goed zichtbaar was vanachter het raam. Wel zo belangrijk als het koud is en de dagen donker en grijs. 

We genoten de afgelopen jaren van prachtige bloemen en de plant groeit zodanig dat ik er dit jaar wel iets mee wil of kan: splitsen of nou ja... wat je doet met een helleborus (en dat weet ik momenteel nog niet).

Voor mijzelf kocht ik tegelijkertijd zo'n mini-exemplaar in een potje van ca. 4 cm. Het is een vaste plant en zeker toen waren mijn bakken vooral bestemd voor groentes met daartussen wat eenjarige bloemen. Aan meerjarige planten deed ik niet - behalve dan dat ik een artisjok had die uiteindelijk overleed.

helleborus in het hangbakje
Mijn helleborusje plantte ik derhalve in het hangbakje, goed zichtbaar door het glas van de balkondeur. Prima. Niet zo prima want ze bloeide niet(*). Groeide ook niet. Tot nu dus. Opeens steekt er heel parmantig een steeltje met een witte knop de lucht in. Eind juni! 

Helleborus, kerstroos, winterroos bloeit normaal genomen tussen januari en maart - ik las ook ergens (op een Engelse site) tussen novemer en juni. Nou ja... dan zou het dus niet zo gek zijn maar ik vind het nogal bijzonder! Een welkome verrassing dat wel maar toch... 

Ach en verder kan ik nog wel bladzijdes vullen met nieuwtjes. Vooruit, een dan. Nadat ik vorig jaar een zonnebloem had op het landgoed heb ik er nu, als alles meezit, binnenkort minimaal drie! Echt te gek! 

Nog niets te zien van knoppen hoor maar langs de regenpijp en in bak D bovenin het rek en nog in bak G (meen ik) en A. Uit mijn hoofd hoor maar het zijn er in elk geval drie die iedere dag groeien. Erg leuk!

Elk jaar is anders, ik zeg het zo vaak. Elke maand, elke dag. Steeds is er iets om je over te verwonderen, blij mee te zijn en te koesteren. Dat is en blijft het mooiste dat er is.

Kate
28 juni 2013


(*) Grapje! Bij het zetten van links naar bijpassende blogberichten die ik eerder maakte, vond ik een paar foto's van bloeiende helleborus hier op het landgoed. Dat was overigens in januari. Zouden we echt 5,5 maand achterlopen op vorig jaar?!?!


zaterdag 22 juni 2013

Allium: knaller van het jaar!

Allium, ik zei het al. Beeldbepalende bol die mij de afgelopen maanden bijzonder geïntrigeerd heeft - nog overigens. Wat een pracht! Dit is de knaller van het jaar. Mijn uitverkorene die tomaatjes, pronkbonen, tuinbonen, aubergines, komkommers en aardappels opvolgt als meest speciale plant van het jaar. 

Lol, dat zijn al meer 'meest speciale' planten dan er landgoedjaren waren en 2013 is nog lang niet voorbij dus wie weet wat ik nog aan dit rijtje kan toevoegen.

Terug naar die bijzondere plant, de allium. Het begon met de aankoop - opnieuw bij het Kruidvat. Leuk! Allium Gladiator zou 80 cm hoog worden volgens de verpakking. Vergeet het maar. Ik mat net bijna 1.20 m van de aarde tot bovenaan de bol. 

Ik had twee bollen, een in G en een in H. Ik heb die in H gevolgd omdat die mooi in de hoek bijna vrij staat te stralen. De foto's spreken verder voor zich. Kijk en geniet:

23 april 2013
7 mei 2013





18 mei 2013

2 juni 2013

6 juni 2013
13 juni 2013










Moet ik het nog hardop zeggen? Volgend jaar wil ik meer alliums op het landgoed :-).

Kate
22 juni 2013

Zintuigelijk landgoed


calendula, goudsbloem 18-06-13
Ik kijk en ik kijk, ik neem alles in mij op en dan voel ik. Voel hoe de textuur van de bladeren van elke plantsoort anders is, stevig, zacht - teer haast of harig, vet of droog.


Ik kijk en ik voel en daarna buk ik voorover om te ruiken. Diep duw ik mijn neus in de bladeren of bloemkelken. Gek, de tuinbonen geuren bijna niet terwijl ze vorig jaar het meest heerlijke aroma verspreidden. De bladeren van de tomatenplanten ruiken wel herkenbaar - namelijk naar tomaat :-). 

fritillaria imperialis 06-06-13
De fritillaria, die hele grote bol die goed zou zijn tegen muizen en mollen vanwege de geur, heeft een prachtig lichtgroen, vettig en glanzend blad. ruikt inderdaad apart. Helaas zijn er geen bloemen verschenen. Misschien volgend jaar.

De puntige bladen vol nerven van de tigridia geven hoogte aan de buitenhoek van bak B. Regelmatig gaat mijn hand er omheen. Rare gewoonte :-). Maar zo leuk dat hij weer opgekomen is. Nu maar hopen dat ik weer bloemen zal krijgen.

tijm, oregano en weinig salie 22-06

Ik heb een nieuwe kruidenbakje gemaakt. Uit nood geboren toen oregano, tijm en salie te lang in aparte potjes in dat bakje stonden. Misschien doen ze het in dit bakje beter dan in de oude kruidenbak? 

In elk geval geuren de kruiden verrukkelijk. Ik kan het niet laten steeds weer het bakje op te pakken en mijn neus erin te steken. Met mijn handen er doorheen woelen, voorzichtig. 

allium Gladiator 13-06-13
Ik rook de allium die inmiddels uitgebloeid is zoals ik de tulpen en narcissen en blauwe druifjes rook. Nu zijn er vooral veel goudsbloemen in fel geel of minder fel en ook een paar oranje.

Wat een prachtige plant overigens. Allium Gladiator voelt anders dan toen hij nog in bloei stond. De andere soort, Purple Sensation, bloeit op dit moment en hoewel korter zijn de bollen veel groter (*)

allium Purple Sensation 13-06-13
Een alliumbol is een samenspel van afzonderlijke sterretjes. Ze grijpen in elkaar en vormen zo een bol. Die van Purple Sensation zijn veel groter dan de deeltjes die Gladiator vormden. Ze voelen dan ook stekeliger aan. 

tuinbonen 18-06-13
Mijn hand sluit zich onwillekeurig om de tuinboon die er in de buurt staat. De eerste tuinboonpeultjes zijn inmiddels her en der te zien. Fluweelzacht voor het gevoel en heerlijk van smaak.


Het landgoed is een oase voor de zintuigen. Al blogde ik weken, maanden niet, ik genoot en geniet van elk uur dat ik hier ben. Als bekroning, fluit hoog boven op het dak van de buren een merel.


Kate
22 juni 2013 

(*) Het zou goed kunnen dat ik allium Gladiator en Purple Sensation hier door elkaar heb gegooid. Volgens het blog staat P. Sensation in bak B maar hoewel de stelen korter zijn dan die van Gladiator in G en H, zijn de bollen veel groter. De kleur bedriegt me ook: Sensation is paars maar lijkt meer roze terwijl Gladiator roze zou moeten zijn maar paars was. :-)