zondag 28 juli 2013

Knoflook: de finale

knoflooklabels uit de bakken C en D
Zaterdag. Ik moest al bijna weg toen ik nog, toch nog even een blik op het landgoed wierp. Bak C leek vreemd leeg. Het loof bijna verdwenen. Het deed me denken aan de bak op het terras van mijn moeder.

Ook daar had ik knoflook gepoot maar het was fout gegaan toen een kennis me ging helpen met het planten van eenjarige bloeiers. Ze gooide aarde met kleikorrels in mijn knoflookbak. Ik kon me niet inhouden: 'trut'. 

Zij kent mij lang genoeg en lachte. Ik niet. Een, in haar ogen, lege bak was immers niet leeg. De knoflook verdween nadien of was amper zichtbaar. Het loof iel, steeds ieler en toen ik vorige week eens in de aarde woelde, voelde ik niets. 

Nu is dat ook lastig wanneer er ook bolletjes in de aarde zitten van tulpen of blauwe druifjes. Enfin, ik heb mijn verlies genomen. Geaccepteerd dat ik geen knoflook bij mijn moeder zal oogsten. 

Vandaag voor ik naar haar toeging merkte ik op dat het loof in bak C hier op het landgoed bijna weg was. Tijd om te oogsten. Van uitstel kon geen sprake meer zijn. 

Achteraf goed want met al die regen - heerlijke afkoeling, verkoeling en vocht voor de planten - was het lastiger geweest de knoflook te behoeden voor rot etc. (denk ik dan als leek). 

oogst 2013 aan de klink van de deur
Van een of twee bolletjes was ik niet zeker of het knoflook dan wel bloembol was. Ik heb ze teruggestopt. Dertien bollen heb ik boven de grond gehaald. Dat klopt wel ongeveer. 

In bak C had ik drie rijtjes van vijf teentjes knoflook gestopt en in bak D nog een paar losse. Van de week gaf ik al een bol aan de hulp van mijn moeder en ik at er eentje zelf op dus dat maakt het geheel tot een acceptabele oogst. 

Zeker als je ziet dat ze goed groot zijn. Soms nog of al zonder vlies - d.w.z. de teentjes zijn zichtbaar zonder bescherming. Dat is niet erg. Ik ben tevreden. Meer dan dat. 

Het enige probleem met deze teelt is de lange wachttijd van het poten tot de oogst en de periode van 'troep' nadat de stengels zijn gevallen en het loof half verdord voor de oogst.

Volgend jaar - oeps dit najaar dus - doe ik opnieuw tenen knoflook in de aarde. 

In een andere bak natuurlijk in het kader van wisselteelt. Ik dacht eerst aan een van de bollenvelden maar na vandaag weet ik het niet helemaal zeker hoewel ik niet veel andere keuze zal hebben want in elke bak zitten bloembollen. 

Voordeel is dat de knoflook het verdorde bollenloof zal maskeren en wat er daarna moet komen om de chaos van rijpende knoflook te maskeren, dat zie ik dan wel weer.

Kate
28 juli 2013


p.s. als u het niet naar vindt om langs een site met 'volwassen' inhoud te gaan, dan kunt u op mijn andere blog - Kate schrijft over ketens en kneuterigheid - het recept vinden van een heerlijke en snelle knoflooksoep.

vrijdag 26 juli 2013

Tigridia: 2e jaars bloei

Hij bloeit! De Tigridia Pavonia die ik vorig jaar op 23 april als bol rechtsvoor in bak B pootte en toen bloeide op 20 augustus, bloeit vandaag opnieuw in bak B. 


Er was al enige tijd voorpret want de groene generfde sprietjes werden bladeren, de bladeren groeiden zodat ik ze moest of kon 'staken' - Engels woord voor bij elkaar binden zodat het loof niet flopt of valt maar mooi omhoog blijft staan. 

tigridia bloem circa 11.45 uur
Ik deed het door drie korte bamboestokken om de plant heen te zetten en dit als contour of grens of hoe noem je het van draad te gebruiken. 

Gisteren was er al een eerste roze puntje te zien en vanmorgen de bloem die inmiddels, het is half vijf 's middags, alweer over het hoogtepunt heen is. 

Een eendagsbloem maar wel een plant die, als het goed is, bloem na bloem zal opwerpen. We wachten af. Vooralsnog is het erg leuk dat hij bloeit, gebloeid heeft. 

Bij mijn moeder moet ik het nog maar zien want waar hij vorig jaar straalde, is niets terug te vinden en in de rechter border zijn de sprietjes nog steeds sprietjes.

Kate
25 juli 2013

p.s. oh, erg leuk ook dit: ik zat eergisteren, meen ik, 's avonds nog even buiten op het landgoed en ik hoorde krekels! Echt waar. 

Vandaag ging ik verder met het verwijderen van nog een tuinboonplant en ja hoor, krekels op mijn hand. Jammer, hopelijk vinden ze een nieuw thuis ergens.

woensdag 24 juli 2013

Groentes in de hoofdrol

Ik zou kunnen schrijven dat de tigridia in knop is en het eerste puntje van de bloem toont. Ik kan vertellen over de zonnebloemen, zoveel zonnebloemen dit jaar... 

Ik zou kunnen zwemelen over de lathyrus, royal family wit (*), die her en der aan het bloeien is en in een vaasje samen met de allereerste nasturtiumbloem van het jaar, opnieuw oranje van kleur, mijn pc tafel siert. 

Ik zou van alles kunnen zeggen maar ik zal mij dit keer beperken tot de groentes want hoewel ik mij niet heel uitputtend met het moesdeel van het landgoed heb beziggehouden omdat ik nu eenmaal amper hier eet en ik inschatte niet veel tijd te hebben om plantjes te koesteren, zijn ze er wel degelijk. 

Zo ben ik ben momenteel de tuinboonplanten aan het verwijderen. Je laat bij peul- en erwtplanten altijd de wortels in de aarde opdat ze iets met stikstof doen, lol - binden geloof ik. Hoe dan ook, ik snijd de planten net boven de aarde af en gooi ze in stukjes gesneden op de compostzakken. 

Ja ja, de aardappels zijn hier verdwenen maar er staan wel twee zakken met compostmateriaal. Handig en hopelijk gebeurt er iets ondanks het niet omzetten of in acht nemen van verhoudingen bruin en groen materiaal. 

Pronkboonstengels kronkelen zich een weg omhoog. Het is altijd een prachtig proces om te volgen. 

De slabonen hebben al knopjes. Bij mijn moeder zag ik kleine paarse bloemetjes. Ik ben te lui maar waarschijnlijk is dit van het nieuwe bonenzaad dat ik bij de Lidl kocht toen ze daar allerlei zaadzakjes voor weinig geld te koop hadden :-). 

Wat ik heb aan bonen, is volgens mij, vooralsnog en zo te zien, het zaad dat ik al eerder had. Dat zal lichtroze, uit mijn hoofd, bloeien. En dan zijn er de tomaten.

roma tomaatjes

Op een of andere manier lijken alleen de romaatjes het te doen dit jaar. Trossen romaatjes, uit zelf-gewonnen zaad gezaaid op 9 maart en uitgeplant in bak F op 7 mei zijn duidelijk zichtbaar. Ze groeien elke dag. 

courgettebloemen

De courgette die ik op 1 juni uitplantte in bak E viel ten prooi aan slakken of vocht of wat het was. Op 3 juni zaaide ik opnieuw en op 29 juni plantte ik hem uit op dezelfde plek in E. Nu bloeit hij. Twee bloemen, wat zijn ze weer mooi! Het wachten is op de oogst :-). 

Ook de meloen die ik uitplantte in bak Q sloeg niet aan. Twee zaadjes die ik rechtstreeks in de aarde zaaide, deden het ook niet. 

Dagen geleden - niet gelogd wanneer - zaaide ik nog een keer drie zaadjes in een bloempot die ik buiten zette met een bakje erover als een soort van kas. 

Nu zijn er twee zaailingen te zien. Nog niet groot genoeg maar ik popel ze opnieuw over te brengen naar de bakken. Opnieuw Q is het plan en wellicht C. 

knoflook

Dan moet wel de knoflook in C geoogst zijn. Ik ben nog niet zover maar haalde vanmorgen een bol omhoog en kijk eens wat een verschil met de teen of bol of bolteen van 20 juni

Geduld levert klaarblijkelijk iets op. Ha! Alsof ik dat niet al wist. Maar goed. Leuk te zien dat er nu duidelijk teentjes te onderscheiden zijn. 

Ik laat de bollen nog even zitten en voor de meloen zover is om uitgeplant te worden, is bak C wel leeg. 

Kate 

24 juni 2013 



(*) ik zaaide lathyrus royal family wit op 27 maart en op 8 mei plantte ik de plantjes uit.

zaterdag 20 juli 2013

Natte knoflook

20/7: knofllook bak C, 3 rijtjes van 5
Het jeukte al een tijdje. Ik wilde mijn knoflook oogsten. 

Op 21 oktober 2012 heb ik 15 teentjes in bak C gestopt: drie rijtjes van vijf. Prachtig groen was de bak - heel lang.

Niet meer. De stengels zijn gevallen en bak C ziet er niet uit :-). Echter, de twee onderste bladeren zijn nog niet vergeeld. 

Toch probeerde ik het en ik voelde een dikke solide teen, geen bol met meerdere teentjes. Laten zitten dus. Dat al twee of drie keer.

Daarna zag ik dat ik in bak D ook knoflook had gepoot - een maand later, zag ik nu net in mijn log.

Door het nog steeds niet verdorde loof van de bij Ikea voor 99 cent laat-gekochte prachtig dubbele narcissen en de afleiding van hoge, overhangende tuinboonstengels uit bak Q ernaast was het me ontschoten.

Vandaag eet ik thuis, dat is een zeldzaamheid tegenwoordig. Ik heb een karbonaadje en ik wil er knoflook bij. In de linker achterhoek van bak D zit knoflook.

Die heb ik uitgegraven. Ja, gewoon met mijn handen. Dat is het veiligste want je wilt de bol niet kapot prikken met een vork bijvoorbeeld. Kijk, dit is hem. Prachtig toch?

Hij hangt nog even aan de deurklink maar ik ga hem niet drogen want ik wil hem nat gebruiken. Natte knoflook is jonge knoflook, niet gedroogd.

Je kunt er eigenlijk alles wel van eten. Ik doe wel het velletje eraf en de worteltjes maar de rest, stengel en bol zijn eetbaar.

Je kunt poffen, bakken, raspen, rauw eten. Ik gooi hem in zijn geheel in de bakjus en als hij zacht is, prak ik hem door het vet. Beetje rozemarijn en organo uit de kruidenbak erbij. Lekker!

Bak C laat ik nog maar even met rust. Er zit volgens mij nog een teentje in bak D dat maar eerst oogsten als ik weer haast heb maar de rest kan nog wel even wachten hoewel ik die bak graag voor iets anders wil gebruiken.

Maar nu eerst koken, eten, genieten van natte knoflook van het landgoed.

Kate
20 juli 2013

woensdag 17 juli 2013

Leeuwenbek om te zoenen



landgoed 17 juli 2013
Zomer! Ik ben heel weinig thuis maar als ik er ben dan probeer ik altijd wel even mijn stoeltje buiten te zetten. Het past net voor de deuropening. 

En als ik daar dan zit dan geniet ik deze dagen van de leeuwenbek op de hoek van bak H. Opgekweekt uit gewonnen zaad van de drie planten die we vorig jaar kochten bij de Praxis voor het terras van mijn moeder.

De plant lijkt ieler dan de moederplant maar de bloemen zelf zijn een plaatje - zeker als je er zo dichtop zit als ik. 

Het zijn net lippen en ik wil ze steeds maar aanraken want ze lijken niet echt maar dat zijn ze wel. Wat een genot! 

Ik zaaide op 17 april jl. en behalve deze plant staat er nog een, gebroken wit of heel licht geel van kleur, achter het rek - nu nog verscholen achter de tuinbonen. Bij mijn moeder heb ik er ook een paar staan. 

Zo wordt een aankoop dus extra leuk! Meer dan leuk want, echt, ik raak niet uitgekeken. Een bloemperk vol met planten had mij geen grotere vreugde kunnen geven. Dat is een van de vele opvallende en terugkerende constateringen van en op het landgoed.

Kate
17 juli 2013