Ik zag een klein peultje aan een van de erwtplanten in bak D maar toen ik mijn camera in de hand had, bleken er ook al twee grote peulen te hangen.
Nu moeten de doperwtjes binnen in de peul nog aandikken en dan kan ik genieten van misschien een kwart handje erwtjes :-).
Het soort is Feltham First die ik heb voorgezaaid op 17 februari in closetrolletjes en uitgeplant in bak D de linkerbak bovenin het rek op 14 maart.
Kate
23 mei 2012
transformatie van Amsterdams stadsbalkon tot moesbalkon oftewel landgoed
in september 2015 verhuisde ik naar een huis met echt grote tuin :-)
woensdag 23 mei 2012
zondag 13 mei 2012
Vol!
landgoed 12-03-2012 |
Vier bakken licht ik er uit. Omdat deze gefotografeerd konden worden zonder interferentie van de zon. Om te beginnen bak B. De eerste bak in het rijtje direct links van de balkondeur (als je met het gezicht naar het landgoed gericht staat).
De planning voor deze bak was er erwtplanten in te zetten, ipomea - de bloeiende klimmer ook wel bekend als klimmende winde, een komkommer als die het dit jaar wel wil doen op deze plek.
bak B: erwtjes (links en rechts) tomaat (middenachter) |
Naast erwtjes heb ik er peultjes gezaaid. Het plantje linksvoor is nog steeds de boerenkool van vorig jaar. Tenslotte heb ik er een rijtje radijs gezaaid. Een bonte bak. Volle bak ook.
tuinbonen in bloei |
Al een tijdje was ik op zoek naar een bloeiende opvolger voor de bollen maar ik denk dat ik volgend jaar gewoon overal tuinbonen leg :-). Prachtige witte bloempjes langs de stam of steel en als het goed is, eet ik er binnen een paar weken een goede portie tuinbonen van.
Ik hoorde van de week tijdens het tuinprogramma Gardners' World (vrijdags om 21:30 uur op BBC2) dat je tuinbonen het best kunt staken - zal wel met opbinden worden vertaald. Dat doe je ook met hoge bloemen die onder het gewicht van bloemen - en hier dus tuinbonen - kunnen omvallen.
bak H: tuinbone |
Langs de stokken in bak H heb ik peultjes gezaaid en ook de lathyrus is in deze bak terecht gekomen. Net als de doperwtjes en kapucijners help ik ze middels draad dat om de electrabuizen, bamboe- en andere stokken is gedraaid en vastgezet met een stukje duct tape.
bak F met vooraan kapucijners |
Bak I is dit jaar de bladbak. Sla, snijbiet hebben er een plaats gekregen. Aan het hek groeien zonnebloemen en ik hoop - na ze dit jaar voorgezaaid te hebben - dat ik voor het eerst op het landgoed van zal kunnen genieten.
De volgende bak langs het hek, G is het bollenveld. Deze staat nu niet op de foto. Er is nog een roze tulp en verder staat het vol met het groen van de onthoofde tulpen. Het loof moet blijven staan om de bol voeding te geven voor volgend jaar. Dit is de andere bak waar pronkbonen groeien. En slabonen.
bloeiende erwt in bak D |
Naast deze rij met bakken staat het rek met daarin tegenwoordig de kleine bakken D en Q. D heeft de lage soort doperwten: Feltham First. Hij bloeit! Ook hier staat er een minibel tomaatplantje tussen.
Q is een peulbak maar vooralsnog heb ik er sla gezaaid en een nasturtium. Het zal geen verrassing zijn te vernemen dat een van de tomatenplanten uit de gemberbak hier terecht is gekomen.
Ik herinnerde me vanochtend dat ik het bovenste plankje van het rek eraf zou halen om de planten in D en Q ruimte te geven. Dat zou kunnen. Er staat een zakje met wortelen op, nog een hoog bakje met wortelen en het vernieuwde spaanbakje met bloemen.
knoflook in bak E |
Omdat ik er ook eind vorig jaar rucola gezaaid heb, heb ik dit nog even voortgezet dus dat staat er en verder een rijtje radijs, een strookje lenteui waarvan de zaailingen nu alweer verdwenen zijn en vast nog wel iets.
bak A: paprika (midden voor), viooltje (r.v.), Spaanse peper (l.a) tomatenplantjes |
En zo zijn we terug bij het begin. Het landgoed ziet groen maar het is kleurrijker dan vorig jaar. Dat komt o.a. door de viooltjes, met zoveel moeite bij elkaar gesprokkeld voor de winter, bloeiden toen niet, nu wel :-).
Het is mooi op het landgoed. Ik zal vlug nog even de foto's bij dit stukje plaatsen en dan snel weer naar buiten.
Kate
13 mei 2012
Labels:
boerenkool,
doperwten,
kapucijners,
knoflook,
paprika,
peulen,
pluksla,
rucola,
spaanse peper,
techniek,
tomaten,
tuinbonen,
viooltjes
donderdag 10 mei 2012
Verrassingen
Gember voor tomatenplanten |
Na het verliezen van de originele gemberplant - wellicht ten gevolge van teveel water? - had ik niet verwacht dat de plant zich opnieuw op zou richten.
Voor de inmiddels bloeiende tomatenplanten. Rechts van de koriander die dit jaar - voor het eerst sinds ik haar zaaide - opkomt.
Later zal ik opnieuw basilicum zaaien. Dat doet het zo goed met gember maar de tomaten zullen hoe dan ook naar buiten moeten. Weg uit deze bak. Dat wordt ook nog een avontuur...
eerste radijsje geoogst |
Een handjevol radijsjes op zijn best, haal ik jaarlijks uit de grond maar gisteren was het dan zover: nummer een van de zaai van 11 maart jl. in het regenpijpbakje. Het was een prachtig, glanzend, fris, knapperig exemplaar.
pluksla in bak Q |
Ook daarvan heb ik het eerste lepeltje vol geoogst. Op 5 mei knipte ik sla die ik op 16 maart had gezaaid. Samen met wat rucola uit bak B was het een leuke aanvulling op de komkommer en het lenteuitje uit de groentelade.
muurbloempjes in spaanbakje |
Ik wil nooit meer zonder! Om diverse redenen maar o.a. vanwege haar vurigheid, de kleur, het lange bloeiseizoen, de verrassing als ik ze weer ontdekte en nu, de ontdekking.
Het landgoed biedt iedere dag leuke dingen voor de mens: verrasingen, cadeautjes. Onverwachte dingetjes die me raken en meestal blij maken. Heerlijk!
Nu nog het weer. Ook dat is deel van het landgoed, of is het landgoed onderdeel van het weer? Hoe dan ook... Verrassingen: altijd leuk!
Kate
10 mei 2012
zondag 6 mei 2012
Peulen en een wigwam
peulenwigwam op het terras |
Op het terras van mijn moeder stond een grote zwarte aardewerk pot die ik helaas gebutst had waardoor er een stuk uit de bodem is gebroken.
Ook had ik peultjes voorgezaaid, Grijze Roodbloeiende een soort dat 80 cm hoog kan worden en dus ondersteuning behoeft.
Ik heb de bak gevuld met karton, een laag compost materiaal en potgrond. Ik heb snoeitakken gepakt en er zes in een cirkel aan de rand gezet. Een bamboestok in het midden en de takken en stok bovenaan vastgemaakt.
takken, twijgen, peulen |
Ik ben erg blij met het resultaat en kan niet wachten te zien hoe de peultjes gaan groeien.
Kate
6 mei 2012
woensdag 2 mei 2012
Tuin- en pronkbonen
Het waren prachtige dagen op het landgoed. Heerlijke zon, niet te warm, regen voorspeld en de bodemtemperatuur stijgt. Ik kan het amper bijhouden hier op het blog wat ik zie en voel en wil delen - het is veel.
Vandaag ben ik helemaal onder de indruk van de tuinbonen. Bak H, de voorste curverbak staat vol met teer witgrijs-groene tuinboonplanten in knop. Prachtig!
De tulpen zijn op hun retour. Op 29 april jl. maakte ik nog deze foto. Nu staan er naast een lichtroze tulp tussen de tuinbonen alleen nog drie donkerroze tulpen in het bollenveld, bak G, tegen de trellis.
Nieuwe stokken geven verticale structuur voor de pronkbonen die eromheen gelegd zijn.
Dit is een prima gewas in het bollenveld omdat de tulpenbladeren nog moeten blijven staan om hun kracht aan de bollen te geven voor volgend jaar.
Kate
2 mei 2012
Vandaag ben ik helemaal onder de indruk van de tuinbonen. Bak H, de voorste curverbak staat vol met teer witgrijs-groene tuinboonplanten in knop. Prachtig!
top van een tuinboonplant | tuinboonplant |
tulpen 29-04-2012 bak G |
pronkbonen van de oogst 2011 |
Dit is een prima gewas in het bollenveld omdat de tulpenbladeren nog moeten blijven staan om hun kracht aan de bollen te geven voor volgend jaar.
Kate
2 mei 2012
Labels:
doperwten tuinbonen,
pronkbonen,
tulpen
Abonneren op:
Posts (Atom)