zaterdag 29 januari 2011

Troosteloos en de remedie

29 januari 2011
Het is weer koud. Ik heb van de week het landgoed maar weer een beetje toegedekt tegen de koude.

Vanmorgen, zelfs al scheen de zon had ik geen zin mijn deur te ontdoen van het gordijn dat de ergste tocht moet tegenhouden en ik fotografeerde van binnen naar buiten.

Het is een troosteloos gezicht precies zoals ik me voel. Grijs en geen cyclamen, viooltjes, sneeuwklokje of jong tuinbonen-groen om me op te peppen. Gelukkig is de vorst volgende week weer verdwenen.

Gisteren, misschien dat dat meespeelt, een tevergeefse poging gedaan nog wat zwarte curverbakken te bemachtigen. Helaas! Ze zijn blijkbaar uit het assortiment gehaald en vervangen door bakken in hele lelijke kleuren: blauw en grijs. Oef!


De kleinere maat in weer andere schreeuwende kleuren, ik heb naast de 60 liter maat ook bakken van 20 liter nodig, vond ik te laag en dus min of meer onbruikbaar. Dertig liter past net niet op de plek van bak 6 en ook die was er niet in het zwart.

Als ik vasthoud aan de nieuwe indeling van het landgoed: vijf grote zwarte bakken en drie kleinere van 20 liter dan krijg ik een mix van bakkleuren wat een rommelig beeld zal geven en bovendien heb ik weinig of niets aan die kleine bakjes.

Andere bakken aanschaffen is een optie maar helaas lopen de meeste opbergboxen taps toe en hebben ze dikke randen waardoor je de bakken niet strak naast elkaar kunt zetten. Problemen, problemen :-).


Het is wel jammer dat ik nu niet verder kan met het landgoed. Ik had zo graag de bakken op hun plaats gehad zodat ik na de vorst in de koude grond onder glas kan gaan zaaien. Nou ja, dat komt wel en binnen kan ik ook wel wat doen.

Ik ga - zodra ik kan - nog even verder winkelen in de hoop dat ik alsnog vind wat ik nodig heb en esthetisch verantwoord is :-). In het uiterste geval, haal ik nieuwe sinaasappelkistjes of behoud de kistjes die er al staan en nog heel zijn.

Ondertussen heb ik de Kosmos tuinagenda besteld. Ik heb besloten na het knoflook experiment vaker volgens de maankalender te gaan tuinieren. Daarnaast heb ik eindelijk het tweede deel van Nigel Slaters Tender (1) besteld.


Als het doet wat deel één deed, zal ik daar zeker blij van worden! Deel één ging over groentes in de moestuin en wat daarmee te koken; deel twee handelt over fruit.

Ik vond ook ergens de titel van een ander Engelstalig boek: The Gourmet Gardner. Dit boek gaat over het telen van bijzonder lekkere groentes en fruit. Ook zo'n boek dus waar ik blij van zal worden en ook dat is onderweg.


Zo kan ik de gaatjes in voortdurend drukke tijden vullen met voorpret. Wie weet waar het probleem van de plastic bakken goed voor zal zijn want het zal beslist een reden hebben dat ik niet door kan stomen zoals ik zou willen.

Kate
29 januari 2011

(1) Lees over het eerste deel van Tender als u durft :-) in "blog voor volwassenen" - Kate schrijft over Ketens en Kneuterigheid: Balsem voor mijn ziel.

dinsdag 25 januari 2011

Plannen genoeg, ideeën zat...

Volgende week, zo zag ik tot mijn schrik, is de eerste maand van het jaar 2011 alweer voorbij. Ongelofelijk wat gaat de tijd snel! Het nieuwe zaaiseizoen rammelt aan de deur maar de voorbereidingen ervoor staan noodgedwongen op een heel laag pitje wegens drukke werkzaamheden.

Gelukkig zijn er 'gestolen' uurtjes en ergens aan het begin van de nacht heb ik een tekening gemaakt van de layout van het landgoed zoals dat er uit moet komen te zien wanneer ik mijn sinaasappelkistjes vervang door de plastic Curver kratten waarvan er ik vorig seizoen al twee heb geplaatst.

Het aantal containers - om maar een generieke naam te gebruiken - halveert. Er komen in elk geval vijf grote kratten te staan en drie kleinere. Hoe ik het rek ga gebruiken of invullen weet ik nog niet. Ik heb inmiddels wel al besloten welke kistjes ik samen moet voegen en welke ik wil of kan behouden.

Tussen alle bedrijven door - nee, tijdens alle drukte legde ik de hand op piepschuim in allerlei maten. Goed om straks onder kistjes of kratten te leggen en daarmee de afwatering te bevorderen.

Ook goed om tegen het grijze zink aan het begin van het landgoed te zetten in de hoop dat dat meer licht op de bakken aldaar zal doen laten vallen.

sneeuwklokje
Daarnaast helpt het piepschuim hopelijk om die hoek met bak 6 waar ik - op de nasturtiums na - eigenlijk tegenvallende oogsten had, te isoleren. We zullen zien of het wat oplevert.

Het sneeuwklokje in bak 6, bloeit nog niet maar het is wel gegroeid sinds ik haar voor het eerst fotografeerde. Het is de voorste in een rijtje van drie. De andere twee klokjes zijn amper boven de aarde uit, hebben duidelijk een achterstand.

Straks, als het weer beter is en ik tijd heb, zullen de bloembollen een van de aandachtspunten zijn bij het samenvoegen van de bakken. Gelukkig heb ik goed gedocumenteerd waar ik welke bollen heb geplant.

Ik zei het al eerder: het is een bijna wiskundig gepuzzel die voorbereiding op het aankomende seizoen. Een van de andere punten van zorg is de wisselteelt. Ik zal, graag of niet, met minder gewassen per teeltgroep genoegen moeten nemen. De keerzijde van zo'n keuze is dat wisselteelt eenvoudiger zal zijn.

erwtplantjes bak 1
Een van de simpeler overzettingen zullen de 'erwt-bakken', 1 en 10 zijn. Die heb ik eind van de herfst al besproken voor en ingezaaid met erwtjes en tuinbonen.

Ik kan ze hopelijk goed samenvoegen in een grote krat eventueel aangevuld met de aarde van bak 6 waar ik voornamelijk bladgroentes in heb geteeld - bladgroentes hebben kortere en minder problematische wisselteelt-eisen.

knoflook in bak 11
Eind oktober pootte ik in drie bakken knoflook. Het was een goede dag volgens de maankalender. Hoe de oogst uit zal pakken kan ik natuurlijk niet voorspellen maar het loof ziet er erg gezond uit.

Bak 11 zal de nieuwe 'komkommerbak' worden. Dat had ik al bepaald toen ik de knoflook plantte. Knoflook en komkommer vormen een goede combinatie samen in dezelfde aarde.

knoflook bakje 16
In een van de kleine plastic bloempotjes staat ook een knoflookbol te groeien. Bij het maken van dit blog realiseerde ik me dat ik in de hoeken tussen de kratten plaats zal hebben voor een kleine ronde opvulling zoals ik dat nu ook heb bij de kistjes.

Bakje 16 zal dan ook kunnen blijven bestaan. Het kan zomaar zijn dat ik deze teelt, in dit bakje, laat volgen door zomerbloemen want natuurlijk zal er ook plaats moeten zijn en blijven voor bloemen.

De nasturtiums zullen in elk geval, in andere aarde, terugkomen op de plek waar ze vorige zomer zo uitbundig gebloeid hebben.  En zinnia's - hoe zou ik de verleiding er veel van te zaaien kunnen weerstaan?

viooltjes in hangbakje
Geen idee nog wat ik met de viooltjes ga doen. Het zijn, zo lees ik, kort levende vaste planten. Men adviseert ze in het voorjaar te vervangen door langbloeiende eenjarige bloemen. Zinnia's stonden o.a. hier vorige zomer en ik zou ze daar weer willen zien dit jaar.

Echter, op het terras van mijn moeder staat een potje viooltjes dat jaar na jaar opnieuw bloeit. Ik heb een hekel aan het wegdoen van levende planten. Misschien dat ik de viooltjes uitgraaf, samen in een pot zet en bij mijn moeder laat 'over-zomeren'.

Zo denk ik en plot ik tijdens het werk hoe het er de komende maanden op het landgoed uit moet gaan zien. De grote kratten heb ik in huis - gekocht voor andere doeleinden vonden twee ervan hun bestemming hier op het landgoed.

Dat beviel. De afmetingen zijn goed en ik heb er nog wel een paar in voorraad. Het kleinere formaat moet ik nog kopen. Zodra ik weer langs de Praxis moet, is een van de eerste gangen langs de afdeling opbergboxen :-).

Telkens als ik wasmanden of afvalbakken of opbergboxen zie, moet ik denken aan mijn compostbak. De bak die er nu staat voldoet niet echt. Hij laat te veel water naar binnen en is onhandelbaar, zeker nu de rand eraf is gebroken en de inhoud nog steeds bevroren dus zwaar.

compostbak
Dat is jammer want ik ben 'bezeten' van de wens mijn eigen compost te kunnen gebruiken. Helaas was de inhoud van de bak ook vandaag nog bevroren - de foto stamt van 6 januari - ik kwam niet veel verder dan de toplaag.

Compostering houdt me ook erg bezig. Een volgend blog zal ik wellicht gebruiken om uiteen te zetten wat ik erover geleerd en gelezen heb, een maandje terug.

In elk geval zal ik de nieuwe bakken voorzien van een dunne onderlaag van en/of een smalle geul gevuld met dan hopelijk ontdooid materiaal uit de compostbak. De verdere vertering kan dan geschieden in de aarde waar mijn groentes groeien.

Plannen genoeg, ideeën zat - nu nog tijd vinden om alles in praktijk te brengen en op orde want binnenkort kan ik gaan zaaien...

Kate
25 januari 2011

woensdag 19 januari 2011

donderdag 13 januari 2011

Klets-kleddernat

Vreselijk, wat een regen! Het landgoed, toch al niet een toonbeeld van droogte, is klets-kleddernat.

Tussen de buien door inspecteerde ik even hoe de boel erbij staat. 


Goed natuurlijk: de viooltjes in het hangbakje hebben de sneeuw en kou goed doorstaan en bloeien weer met paarse bloemen.

De viooltjes in de bakken die in het rek staan zien er ook goed uit. Zonder knopjes maar wel met fris groene blaadjes. 


kervel
Tot mijn verrassing staat er achterin bak 8 een flinke bos kervel. Die komt uit een salade mix die ik er van de zomer heb gezaaid.
 

bak 15: o.a. artisjok
Bak 15, die met de artisjok - goed ingepakt tegen de vrieskou - ziet er lekker groen uit. 

Knoflook en ranonkel zorgen daarvoor en zie ik daar de eerste sneeuwklokjes boven aarde?

In het 'bloembollenveld-in-wording' - de grote zwarte bak nummer 11 - zie ik het groen van wat volgens mij tulpen worden.


Het was mooi op het landgoed vandaag, zelfs al was het klets-kleddernat.

Kate
13 januari 2011

maandag 10 januari 2011

Zonnige januaridag

9 januari 2011
Gisteren was het zondag, zonnige dag, mooie dag om in drie passen - zo groot is het :-) - over mijn landgoed te lopen en te genieten van wat er is.

Ik haalde wat blad weg en keek en keek naar het wonder van de aansluipende lente die vandaag weer zo ver weg lijkt. Krokusjes komen al tijden boven de grond uit - goed te zien in het cyclamenbakje-zonder-cyclamen. 

krokusjes in het 'cyclamenbakje'
De cyclamen - of wat ervan over was - heb ik uit de bak getrokken. Ik neem aan dat de bolletjes verdronken zijn maar wellicht krijg ik over een aantal weken of maanden wel een aangename verrassing. 

Zonder het kleddernatte bevroren bladerdrap kun je de groei van de krokusjes volgen. Ik heb ze om en om met sneeuwklokjes geplant maar van die laatste is hier nog geen spoor - wel al op het terras bij mijn moeder.

prei en (midden voor) ranonkel
Nee, ik heb de spruitjes nog steeds niet geoogst - het komt er gewoon niet van en bovendien zijn de spruitjes bij mijn moeder eigenlijk nog een beetje klein. Net als de prei hier op het landgoed. 

Die lijkt al maanden geen groei te vertonen maar ik las dat die groeispurt pas na de ergste vorst in februari inzet. Ik ben heel benieuwd. 

Het plantje rechts- of middenonder is een ranonkel. Als die bloeit is het moestuinseizoen op of zelfs al over het hoogtepunt heen. Gekke gedachte.

Gisteravond ben ik verder gegaan met de planning voor het nieuwe seizoen: wat ga ik verbouwen en in welke hoeveelheden, in welke bakken en waar moeten die komen te staan?

Ik heb nog veel zaad over van vorig jaar maar ga geen kiemproeven houden. Daar ben ik simpelweg te lui voor, te zuinig wellicht en ach... ik zie wel hoe het gaat. Dat is me vorig jaar goed bevallen. Bovendien het was erg goed zaad dus ik hoop dat het zal meevallen met de afnemende kiemkracht.

Kate
10 januari 2011

zaterdag 1 januari 2011

Gelukkig nieuwjaar!

1 januari 2011
De zon schijnt door de wolken, het dooit flink en het landgoed is min of meer groen - ik wens u een heel gelukkig en gezond nieuwjaar.

Van de week droomde ik erover het terras van mijn moeder, groter en zonniger dan mijn landgoed, over te nemen en als moestuin in te richten :-). Ik kreeg, toen ik het vertelde, al meteen de vrije hand.

Het is een idee. Zomaar een idee. Nadeel is dat het niet "aan huis" is, hoewel maar vijf minuten lopen. Dat ik het niet kan zien, bij nacht en ontij, in storm en hagelbuien.

viooltje
Even naar buiten, zoals ik net deed: vliesdoeken verwijderd, het blijft een dag of twee boven nul graden; het groen bekijken en genieten van wat er is en wat er aan staat te komen. Zo leuk! 

En zien wat zich nu al herstelt van zware omstandigheden zoals het viooltje. Ik schreef er vorige keer al over: zie ik daar jong blad en een paars knopje?

tuinbonen bak 10
Een van de redenen, volgens een van mijn bronnen op het internet - vraag me niet welke - stelde al dat het alleen al voor het jonge groen fijn is tuinbonen te zaaien in de winter. 

Ik kan het niet anders dan eens zijn met die mening. Het frisse groen aan de rand van bak 10 oogt bijna om op te eten :-).

knoflook bak 11
Dat is een prachtig resultaat van een experiment. Waar de bloemen het hebben moeten afleggen tegen de kou, hebben een aantal van mijn groentes het dus gered. Zo ook de knoflook. 

De foto toont bak 11 waar ik ook heel veel bloembollen in gepoot heb. Achter de knoflook en ook tussen de tuinbonen zie je al het groen van naar ik meen ranonkel - of is het anemoon? Ik kan bijna niet wachten het bollenveld in bloei te zien.

spruitkool bak 10
En dan, last but not least heb ik mijn spruitkool nog een keertje op de foto gezet. Nog steeds heb ik ze niet geoogst. Niet hier en niet bij mijn moeder maar eerdaags gaat het dan toch echt gebeuren. Natuurlijk maak ik daar dan weer een blogje over.

Kate
1 januari 2011