zondag 30 december 2012

Geduld betrachten

landgoed op 27-12-2012
Vandaag, gisteren wanneer de zon schijnt en het zo heerlijk helder is buiten, krijg ik zin om te zaaien. 

Gelukkig heb ik geen tijd en gelukkig ben ik, al had ik tijd, verstandig genoeg om nog even te wachten. Maar wat een prettig gevoel is het dat gevoel van een nieuw begin.

Het is er al. De bakken, het landgoed toont leger dan het was. Ik heb van de week - na het maken van de foto - opnieuw wat planten weggehaald. En blijf dat doen.

Zo ging de nasturtium weg die voor in bak H slap hing en niet mooi meer was zoals die in andere bakken wel nog groen en fier ogen.

regenpijpbakje
in het midden: sneeuwklokjes
Ik weet niet meer wat ik verder deed maar beetje bij beetje schoon ik het canvas op voor de pracht die nu niet lang meer op zich zal laten wachten.

Bloembollen, ze komen her en der op. Ik herken het groen van krokusjes - denk ik. Wat ik niet herken, zoek ik op in mijn log. Die sprietjes in het regenpijpbakje, wat is het? Oh ja, op 6 oktober heb ik daar sneeuwklokjes gepoot. Leuk!


knoflook in bak C
Op het schema van de bakken staat op de rechthoek die de achterste bak, bak C, moet voorstellen 'VOL'. Hier heb ik op 21 oktober jl. knoflook gepoot en lenteui op zaadlint neergelegd. Het groen dat daar groen staat te wezen is knoflook zoals het ook bij mijn moeder goed gegroeid is.

Tekens van leven waar het leven niet weg is geweest zoals in andere jaren wel eens lijkt. De winter, tot nog toe, is mild. Bij mijn moeder staat nog bloeiende leeuwenbek. Hier, niet op de foto, is de laatste dagen een viooltjesbloem zichtbaar in het hangbakje. En overal is het nog groen.

Een groene winter. In het regenpijpbakje is nog een goudsbloem over. De goudsbloemplant in bak C lijkt nieuwe scheuten aangemaakt te hebben. De muurbloempjes staan in de knop.

Binnen op de vensterbank had ik pluksla gezaaid en veldsla en nog iets in drie lege plastic bakjes die naast elkaar net in het vensterbankkasje passen. Niets van het zaad is opgekomen maar de bakjes zijn gevuld met aarde en ik denk erover er alvast wat vioolzaad op te laten vallen. 

Lathyrus - nee, die zaai ik in closetrolletjes, tuinbonen dan of Spaanse pepers. Iets wil ik zaaien al is het nog vroeg. Iets voortrekken. Nog niet. Even wachten. Geduld betrachten. Als is het maar tot volgend jaar.

Ik hoop voor mij en u en ons allen dat het een vruchtbaar jaar mag worden met heel veel vreugde, geluk en gezondheid en onvergetelijke uurtjes op het landgoed.

Kate 
30 december 2012

woensdag 26 december 2012

Kerst 2012


Ik wens u heerlijke Kerstdagen en een goed en gezond 2013!

Kate
26 december 2012


De foto van de Helleborus maakte ik vandaag, 26-12-2012, op het terras van mijn moeder. De Kerstroos bloeit al weken, is hij niet prachtig? Het kleine plantje in het hangbakje hier op het landgoed heeft nog geen knoppen maar deze grotere plant bij mijn moeder die ik gelijk kocht is een juweel!

vrijdag 7 december 2012

De winter is begonnen

landgoed op 5 en 7 december.

Tel de verschillen in de foto's... Twee dagen zaten er tussen. Misschien zelfs minder in uren. De linkerfoto gemaakt op 5 december om 14:20 uur en de rechter, vandaag op 7 december 2012 om 11:20 uur.

Linkerfoto gemaakt met de balkondeur open. Het weer was zonnig. Rechterfoto gemaakt door een dichte balkondeur; het gordijn - dubbelgevouwen - ervoor tegen de kou. Sneeuw. Sneeuw op het landgoed. Niet de eerste dag dat sneeuw neerdaalde maar wel de dag dat het bleef liggen.

Vandaag begon de winter. Ik ging met de tram en niet met de fiets. Ik droeg mijn roze bergwandelschoenen - in recente jaren uitsluitend gebruikt als sneeuwwandelschoenen. En zelfs had ik een mutsje opgezet. Het was dan ook winter. Vandaag. En morgen ook nog wel. En de komende dagen... Weken?

Schattig: op het terras van mijn moeder bloeit de helleborus misschien al een week. Net nu ik had gelezen dat je niet moet verwachten dat deze plant die ook wel Kerstroos wordt genoemd, niet met Kerst zal bloeien. Nee, Kerst is het nog niet. Een foto heb ik ook al niet. Veel nieten voor een prachtig gezicht, een lach op mijn gezicht elke keer dat ik haar bewonder in het hoekje van de rechterborder.

bloembollen in bak A
Een ander hoekje zette ik wel op de foto. Hoek van bak A hier op het landgoed waar, volgens het label, blauwe druifjes naar boven komen. 

Geen idee of dat zo is. Eerlijk gezegd, mijn log spreekt niet over blauwe druifjes in bak A. Wel over drie oranje tulpen langs de linker lange rand en over drie hyacinthen die vast creatief zijn neerlegd op de aarde voor ik ze pootte.

bloembollen in bak I(?)
Maar de bloembollen roeren zich. Bij mijn moeder en ook hier. Ik denk dat dit bak I is. Hoe dan ook, je ziet in het midden bloemenbollen omhoog schieten. 

Zouden het sneeuwklokjes zijn? Die heb ik in I gepoot. Alleen maar sneeuwklokjes. Maar van vorig jaar kan er ook wat omhoog komen. 

Dat is zo leuk: het zijn kleine cadeautjes. Je weet niet wat te verwachten en dan opeens zijn ze er die mooie bloemen die het einde van de winter aankondigen. 

Zover is het nog niet. Vandaag was het begin van de winter met sneeuw en kou, sneeuwwandelschoenen en een mutsje - en nee, ik heb het landgoed (nog?) niet toegedekt. Winter: een prachtig seizoen en vandaag is het begonnen.

Kate
7 december 2012

woensdag 28 november 2012

Een ingepakt landgoed

ingepakt landgoed 28-11-2012

Het is weer de tijd van het jaar om het landgoed in te pakken. Een dag of tien later dan de voorgaande jaren. Kun je geloven dat er sneeuw op het landgoed lag, zo'n twee jaar geleden, op 30 november 2010? Ik niet. Maar ook voor morgen worden temperaturen onder nul voorspeld. We zullen zien of daar hier sneeuw uit zal vallen. Ik denk het niet.

Zon, meer dan de voorspelde vorst, lokte mij het landgoed op gewapend met bubbelplastic. Het is eigenlijk een karweitje van niets ook al omdat ik weet dat ik voldoende materiaal heb voor de hele binnenkant - ik kan niet langs de hekkant van de bakken komen.

aubergine 05-11-2012
Ieder jaar weer  - ik mag dat inmiddels wel zeggen :-) - valt me op wat een prettige voorbereiding op de winter het is. Natuurlijk, de cosmos heb ik laten staan, de nasturtium is nog prachtig groen, de aubergine staat minder mooi dan een paar weken geleden maar ik liet hem staan. 

Het landgoed is nog niet klaar om ook van boven toegedekt te worden. Er zal nog een pre-winterronde volgen. Maar het is een vreemd jaar en ik heb zelfs even gedacht dat ik niet met bubbelplastic in de weer zou gaan :-). En zie daar... 

Maar bladcompost heb ik niet - of nog niet - verzorgd dit najaar. Bladeren genoeg op de gracht maar niet op het erf. Ik was te nuffig om bladeren van de gracht te rapen :-). Hahahaha. Hoe was het ook weer? Het goud van de aarde? En ik raapte en veegde niets in een zak. Ach ja...

Gisteren kwam de herkansing, als je het zo wilt noemen. Er lagen lange bamboestokken op de gracht. Langer dan ik ze zelf heb of misschien zelfs nodig zal hebben. Ze lagen er voor het grijpen. Op de heenweg. Ik zei: 'als ze er straks nog liggen, zijn ze van mij'. 

Het was makkelijk genoeg op de weg naar huis. Ik bukte, stak mijn hand uit en nu liggen ze op het terras van mijn moeder op mij te wachten en op het voorjaar. Ondertussen gingen hier op het landgoed vandaag weer meer stokken uit de aarde. En zo gaan we richting winter, het landgoed en ik.

Mooi, hoe de seizoenen gaan. Prachtig!

Kate
28 november 2012    

maandag 19 november 2012

Capturing the moment



Kate
19 november 2012

maandag 22 oktober 2012

Meer bollen en knoflook

Knoflook. Wil je van de zomer mooie grote knoflookbollen oogsten dan moet je dikke teentjes poten in de derde week van oktober en niet bij volle maan :-). Vandaag en morgen zijn worteldagen mocht je volgens de maankalender telen. Ik stopte ze gisteren, zondag in de grond.  

tulp Carnaval de Nice
Vijftien teentjes in bak C, de achterste bak op het landgoed. Ik hoop dat het er zonnig genoeg is en niet te vochtig. Ik denk niet dat er verder nog veel in die bak zal gebeuren. Knoflook groeit traag. Wortelen direct in deze aarde heeft nog nooit echt gewerkt dus deze bak, een wortelbak volgend seizoen, mocht helemaal vol.

Ertussen plantte ik wat van de prachtige tulpenbollen die ik niet kon laten liggen bij de Gamma: Carnaval de Nice. Een dubbele, laatbloeiende tulp. Bak C had nog geen bollen op wat anemonen na en ze zullen bloeien tussen het knoflook look hetgeen me niet storend lijkt. 

Ook in de bollenvelden H en I en G - opeens heb ik drie bollenvelden, heel apart - plantte ik elk een tulpenbol. Vorig jaar deden mijn dubbele tulpen niets en ik hoop dat ik hiermee het risico heb gespreid want ik wil deze bloemen zien :-)!

Fritillaria Imperialis Rubra
In bak I pootte ik fritillaria imperialis rubra. Ze hadden er nog maar een bij de Gamma en aangezien de geur blijkbaar muizen (en mollen maar die heb ik niet) afweert, hield ik deze bol voor mij i.p.v. hem aan mijn moeder te schenken.

Wat een grote bol overigens. Mijn hemel! De bloem wordt dan ook 80 cm hoog en de bol moest 20 cm de grond in. Dat kon net. Ooit heb ik een fritillaria op mijn wenslijstje gehad en ik ben zeer benieuwd hoe het er 'in het echt' uit zal zien.

Het was een productieve middag op het landgoed. Ik denk dat ik nu wel ongeveer uitgeplant en -gepoot ben. Wie weet...  

Kate
22 oktober 2012

zondag 21 oktober 2012

Bloemen in de herfst

landgoed 21-10-2012
Er is meer kleur nu het herfst is dan gedurende heel de zomer.  

Gek. Zomerbloemen: ik denk altijd en ik wacht en verwacht een feest van kleur in juni, juli of augustus maar als het dan oktober is, bloeit er meer dan tijdens de zomermaanden.

Het is ook nog steeds bijzonder groen en zoals te zien op de foto komt dat o.a. door de prachtige aubergineplant - de plant met de grote bladeren links op de foto. 

Ik kan het niet laten met mijn handen over de zachte bladeren te gaan :-). Oogst zal ik niet meer krijgen maar wat is het een mooie plant!

Het lijkt wel of het hele landgoed achterloopt bij de seizoenen. Misschien ligt het aan mij. Wat weet ik er ook van? Maar juist daarom ben ik altijd zo blij met wat ik zie en beleef.

cosmos
Opnieuw is er de de cosmos. Te laat naar mijn mening maar hij bloeit. Drie of vier bloemen hier en de plant op het terras bij mijn moeder is helemaal een wonder met vandaag vijftien bloemen en meer dan dat aantal knoppen!

Cyclamen
Hier heb ik voor kleur wederom een cyclamen gekocht. Dit jaar in zacht roze. Om eerlijk te zijn, vind ik de plant niet het allermooiste maar de kleur die het brengt op het landgoed is zeer welkom.

klimmende winde
De klimmende winde ofwel ipomoea langs de regenpijp omhoog geleid - en dus niet op de grote foto - zit eindelijk in de knop. Zacht paarse bloempjes komen eraan - als het goed is.

viooltjes
Natuurlijk zijn er de viooltjes zo groot als ik ze kon krijgen - opnieuw dit jaar van de Lindengrachtmarkt. Vooral de oranje in het hangbakje zijn momenteel zichtbaar. De paars-witte zal ik later als de bakken leeg zijn zien.

calendula
En dan zijn er de goudsbloemen. Vorig jaar zo gemist en dit jaar prachtig, wat geniet ik van ze. Zoals ik geniet van de nasturtium in het rek met haar feller, heller gekleurde oranje bloemen. Soms verfoeid maar in de herfst doen ze me goed.

En dan is er in het cyclamenbakje - waar ik dit jaar niet de cyclamen heb geplant :-) - nog een bloeiende korenbloem en de madeliefjes zijn er heel klein en voorzichtig ook weer in bloei. Er is een muurbloempje dat ik stekte uit het bloemenbakje in bloei. En tuinbonen.

Heerlijk al die kleuren wanneer het grijs is en regenachtig - zoals het fijn is ze te zien wanneer de zon schijnt. En heel grappig... bij het linken naar vorige berichten, merk ik dat ik elk jaar wel een soortgelijk blogje maak over bloemen c.q. kleuren in de herfst. Zo belangrijk is het voor mij :-). Zo fijn!

Kate
21 oktober 2012

zaterdag 20 oktober 2012

Zonnebloem en koolmeesjes

Al een paar dagen doen koolmeesjes mijn landgoed aan. Dat is hartstikke leuk! Ze komen af op de paar pronkbonen die nog aan de planten hangen en in het bijzonder op de zonnebloem.

zonnebloem op 22-08-2012
Het is jammer dat ik dit seizoen weinig of geen tijd had om te bloggen. Zodoende heeft u de allereerste zonnebloem in mijn landgoedtijd gemist. Gelukkig heb ik wel steeds foto's gemaakt.

Dit is de bloem zoals ik haar op 22 augustus jl. vastlegde. Een prachtig exemplaar. Ik kon vanaf het landgoed de hoofdbloem niet zien. Zonnebloemen draaien met de zon mee en ze toonde mij steeds haar rug.

Hangend vanuit het slaapkamerraam zag ik dat ze geel was maar niet egaal geel. Beetje oranje zat erdoor. Ik heb eigenlijk geen idee welke soort het was. Het log levert geen uitsluitsel.

Ik zaaide in de koude bak voor op 3 maart en de 19e maart schrijf ik dat er 'beweging' te zien is. Dat betekent dat de zaailing boven de grond is gekomen. Welke soort het was, staat er niet bij.

Op 12 april heb ik een zonnebloem overplant in bak G. Ik log dat het plantje een beetje 'gammel' is en dat ik er een cloche overheen gezet heb. Ik denk dat dit de plant is die uiteindelijk zo mooi heeft gebloeid.

Ze is lang geworden en heeft best een dikke steel. Ik moest haar naar voren leiden zodat ze langs het draadgaas dat over een deel van de bakken hangt heen kon groeien. Dat gaas was ook meteen een mooi bevestigingspunt ter ondersteuning. 

Gebloeid heeft ze maar niet heel lang. Gelukkig kwamen er na de hoofdbloem nog vier kleintjes onder zodat ik alsnog een van de 'gezichtjes' kon zien. Leuk! 

Vandaag las ik dat als je een zonnebloem topt er meer bloemen komen. Wie weet is dat een tip voor volgend jaar.

zonnebloem op 18-10-2012
Nu, zo'n twee maanden verder hebben de koolmeesjes haar ontdekt. Ze pikken de zaden mee die ikzelf ook wel had willen hebben :-). 

Ik hoef er echter niet van te eten en bovendien kan ik er niet bij. Ik heb ook nog wel zaad, denk ik, en anders koop ik volgend jaar nieuw.

Ondertussen geniet ik van het getjilp en het af en aan vliegen van de kleine vogeltjes. Na dagen van proberen, lukte het me deze foto te maken van een van de kleine dieven op mijn hoogste bloem tot nog toe.

Iedere dag lijken het er meer te worden. Gelijk hebben ze en ik geniet!

Kate
20 oktober 2012

dinsdag 16 oktober 2012

Foutje, bedankt!

peterselie dus :-)

Tja... stadmeisje hè... :-). De door mij zo geroemde boerenkool die het dan eindelijk leek te doen, blijkt gewoon peterselie te zijn. Oh oh oh...

Op wat grieperigheid na, gaat verder alles goed hoor. Moest wel lachen - ik nog zeggen: 'proef dan, het is echt boerenkool'. Niet dus. Ach ach.

Kate
16 oktober 2012

zondag 7 oktober 2012

Nooit genoeg bollen

de bloembollen die ik kocht
Gisteren plantte ik - of is het pootte? - de bloembollen die ik eerder bij de Praxis en van de week nog bij het Kruidvat had ingeslagen. 

Het lijkt vreemd om bij een drogist bloembollen te kopen maar een tijd geleden kocht ik er voor 0,99 een doosje freesia bolletjes en die hebben gebloeid. Vandaar dat ik het nu aandurfde er nog wat extra voorraad in te slaan. Van bollen, zo heb ik inmiddels geleerd, kun je nooit genoeg hebben.

In mijn eerste landgoed jaar plantte ik sneeuwklokjes en ik weet nog goed hoeveel plezier dat ene klokje dat bloeide me gaf. Helaas, wellicht doordat ik van sinaasappelkistjes overging op plastic kratten, bloeide er dit jaar niets. 

sneeuwklokje Galanthus
Toch horen sneeuwklokjes op een landgoed - dat vind ik tenminste en daarom kocht ik twee zakjes: een voor hier en een voor de borders op het terras van mijn moeder. Toen ik ze hier uitplantte vond ik het wel veel: veertig stuks :-). Even dacht ik erover nog wat mee terug naar mijn moeder te nemen maar nee. Ik stopte ze her en der in de bakken en bakjes en hoop dat ze allemaal opkomen!

blauwe en witte druifjes
Wat ik nog niet had gekocht maar wel heel graag wilde, waren blauwe druifjes. De Praxis verkoopt een mix van blauwe en witte druifjes. Erg leuk die schakeringen van wit via lila naar donkerpaars (of is het blauwpaars?). Zo leuk dat ik bij het Kruidvat nog extra blauwe druifjes kocht. Die zien er op de foto anders uit en wellicht krijg ik zo nog een schakering blauw.

hyacint rose
Normaal ben ik niet zo gecharmeerd van hyacinten. Zeker binnen vind ik ze stinken en wil ik ze niet. Buiten, bij mijn moeder, heb ik ze een keer geplant. Wellicht te diep want ze kwamen niet echt uit de verf. 

Dit jaar, voor 99 cent bij het Kruidvat, waagde ik het voor mijn moeder en mij elk een pakje van drie bollen te kopen. Roze. Ik zette ze hier in een driehoek in bak A waar ze goed te zien zullen zijn door de balkondeur.

tulp Triumph Orange
Tulpen had en heb ik natuurlijk eigenlijk wel voldoende maar het pakje Triumph Orange - zacht oranje tulpen kon ik niet weerstaan. Misschien omdat ze ongeveer de kleur hebben van de viooltjes die me zo charmeren in het hangbakje. Of gewoon omdat oranje onvermijdelijk een van de hoofdkleuren is van het landgoed. 

Drie van de zeven gingen hier langs de lange kant van bak A. In A stonden nog geen tulpen. Ze bloeien gelijk met de hyacinth en ik ben benieuwd hoe dat zacht oranje afsteekt tegen de roze hyacinthen.

narcis Minnow
Ook narcissen had ik voldoende geplant vorig jaar, zeker op het terras van mijn moeder maar hier had ik er maar twee. Grote gele bloemen waar ik erg van genoot. De bollen die gisteren de aarde in gingen in bak H zijn bleek geel, bijna wit met een donkerder geel hart. Dit is een mini-narcis - Minnow, genaamd - die slechts 15 cm hoog word. Heel anders dus dan de narcis Carlton die ik vorig jaar kocht en 40 cm hoogte bereikt.

allium gladiator
Ja, en dan kocht ik bollen die pas in de zomer, juni-juli gaan bloeien. Ui-achtigen: allium, mooie bollen op een hoge poot. Tachtig centimeter wordt de paarse Allium Gladiator. Vijf zaten er in het pakje en ik nam er twee mee naar hier en zette ze in bakken G en H op de hoek zodat ze goed zichtbaar zijn en toch niet in de weg staan als ik andere gewassen in de bakken heb staan.

allium purple sensation
De twee alliumsoort met een kleinere bol, donkerroze heet wonderlijk genoeg Purple Sensation. Deze bloeit iets eerder, mei-juni. Hiervan kocht ik twee zakjes en de vier bollen uit 'mijn' zakje gingen langs de lange achterrand van bak B. Dat worden vier bollen met een hoogte zeventig centimeter op een rij tegen de grijze rand van de buren - tenzij ik bakken ga verplaatsen - mooi, lijkt mij.

Ik heb goede zaken gedaan, dunkt mij. Er kan vast nog wel iets bij want vooralsnog heb ik niet gevonden wat ik zocht maar eigenlijk is het ook wel goed. Ik vond dat ik nog best veel geplant heb en ik zou eerlijk gezegd niet weten waar ik nog bollen kwijt kan - lastig als je bakken nog vol staan en je niet weet wat dit jaar op zal komen en waar... 

Maar zeg nooit nooit. Voor je het weet, koop ik toch nog een zakje van het een of ander. Bollen kun je immers nooit genoeg hebben!

Kate
7 oktober 2012

vrijdag 5 oktober 2012

Oktober is daar

landgoed 5 oktober 2012
Oktober is begonnen en op het landgoed - en erbuiten - tref ik voorbereidingen voor de winter hoewel het landgoed nog heerlijk groen oogt. 

Vol ook maar dat kan komen doordat de dahlia's die normaliter in het pad rechts van bakken A en E staan voor op het landgoed geplaatst zijn.

komkommers aan het rek
Stomme dahlias :-)! Weinig of geen bloemen gezien ondanks genoeg aandacht om ze vermeerderd te krijgen en door de winter. 

Die moeite weet ik niet of ik me nog zal getroosten. En dat geldt ook de geraniums. Maar je weet het nooit. Vorig jaar had ik geen enkele komkommer en dit jaar, laat als het is, groeien er drie komkommers. 

de grootste komkommer nu
Mooi gezicht achter op het rek in bak D waar de spijlen steun geven. 

Ik was vergeten geduld te betrachten, ze niet te vroeg te oogsten wanneer ze de maat van een augurk hebben bereikt. Wachten, gewoon wachten. Maar kijk eens wat een pracht exemplaar! Ik kan niet wachten - oeps...


rucola
Op 10 september heb ik wat rucuola gezaaid in bak G. Ik had op dezelfde datum ook veldsla gezaaid in bak I maar daarvan is niets te zien.

Op de foto zie je dat dit het seizoen is van de bladval. Ik ben vast van plan ook dit jaar weer bladcompost te maken. Nou ja... maken? Bladeren verzamelen en in een gesloten zak onderin het rek te gooien tot je volgend jaar die zak opent.

bladcompost: 2 jaar oud
Dat deed ik een weekje geleden. Ik had twee zakken staan: een van vorig jaar en een van het jaar ervoor. Je kunt op de foto's mooi het verschil zien. 

bladcompost: 1 jaar oud
De inhoud van de zak van twee jaar geleden heb ik verdeeld over de bakken. De andere zak heb ik omgegooid en weggezet tot volgend jaar.

Ook vandaag was ik op het landgoed. Ik knipte de bijna-laatste tomaten van de planten. Ze zullen achter het glas op de vensterbank kleur krijgen meer dan van de zon die er nu vaker niet dan wel is. 

de bijna-laatste tomatenoogst
Bovendien kon ik hierdoor de leeggeplukte tomateplanten uit de bakken halen. Stokken eruit. Ruimte voor bollen die ik heb liggen klaar om te planten: hyacinten, blauwe en witte druifjes, nog wat tulpen en narcissen en sneeuwklokjes. 

viooltjes
Het enige - hoor mij! - dat nog ontbreekt zijn kievitsbloempjes maar morgen is het markt en wie weet wat ik tegenkom!

Een paar weken geleden kocht ik er viooltjes. Mooie grote vlammende winterviooltjes. Ze stralen in het hangbakje en ik kan ze zien zelfs nu ik de balkondeur alweer inpak tegen de tocht.

cosmos
En natuurlijk geniet ik van de cosmos. Wat een prachtige bloemen zijn het toch! Ik hoop dat ik er nog lang van zal kunnen genieten. 

Bloemen - ik heb hier op mijn pc tafel weer een vaasje met de laatste goudsbloemen en nasturtium - zijn een, mijn tonic tegen winterdepressie.

Nu het landgoed kaler en kaler wordt, is het fijn te weten dat er dotjes kleur zullen zijn. Nodig ook. Als ik morgen op de markt nog iets tegenkom, dan zal ik het niet nalaten nog wat te kopen.

Kate
5 oktober 2012

zaterdag 22 september 2012

September: bloemenmaand

Herfst, en ik doe wat ik doe rond deze tijd. Vreemd, geruststellend en mooi op te merken dat er een zeker ritme te vinden is in het tuinieren. De eerste stokken heb ik reeds weggehaald en gisteravond was ik opeens eventjes in een tuincentrum.

Ik sloeg bollen in: sneeuwklokjes, witte en blauwe druifjes en voor in de vroege zomer, twee soorten allium ofwel sierui: een donkerroze en een blauwe. Foto's volgen later wel misschien, de tas met bollen ligt bij mijn moeder. 

Ik was daar vanmorgen en betreurde het dat ik wederom geen grootbloemige winterviooltjes had weten te bemachtigen. Wat ze bij de Praxis hadden aan viooltjes - er waren wel iets meer grotere dit jaar - zag er niet uit. Eigenlijk vallen de planten me er altijd wel tegen: het assortiment als ook de kwaliteit.

cyclaam in bak A
Enfin, ik kocht een cyclaam. Ondanks mijn wat tegenvallende resultaten in het verleden met cyclamen wil ik iets hebben dat vlamt. Ik had haast en was niet echt voorbereid. Ik wist dat ik een felle cyclaam wilde maar deze wat zachtere kleur beviel me het best. 

Het is een fikse plant die ik had willen splitsen maar ik leerde - door even te zoeken op het internet - dat je cyclamen niet zo kunt vermeerderen. Dat doe je door zaad op te vangen en dat gaat me te ver. De hele plant ging derhalve in bak A die nu wel voor de helft vol is :-).

Viooltjes, ik ben maar naar de markt gegaan - net als verleden jaar. Voor €9,00 kocht ik een tray met achttien plantjes. Vijftien witte, twee zacht oranje en twee wit/paarse. Toen ik terugkeerde op het terras van mijn moeder en de witte langs de lange bloembakken uitzette, had ik er precies genoeg.

viooltjes in hangbakje
Na het planten ben ik met de vier gekleurde viooltjes het landgoed opgegaan. Het hangbakje heb ik uit de metalen korf gehaald. Het vlijtige liesje was uitgebloeid. Het geranium stekje was wel gegroeid  maar heeft niet gebloeid. Ik heb het bij de andere, amper gebloeide geraniumplant geplant. 

De dahlia die ook gegroeid was maar niet bloeide, kreeg een eigen pot. Volgend jaar doe ik niet meer moeilijk met de dahlia's. Na de eerste vorst zal ik de planten overwinteren in de plastic box onderaan de trap en wellicht dat ze dan volgend jaar wel bloemen geven. Dit jaar had ik mooie groene planten maar slechts een paar bloemen: her en der een. Te weinig!

Dat is het fijne van viooltjes, begonia's, geraniums en vlijtig liesjes: je koopt ze en ze bloeien zonder problemen. Ik weet zeker dat ik maanden plezier zal hebben van mijn aankoop op de markt. In het zicht van de deur staan nu twee zacht oranje viooltjes te pronken in het hangbakje. Leuk!

viooltje in bak F
De twee paars/witte viooltjes heb ik geplant elk op een van de hoeken van bakken F en E. Zeker als je nog niet precies weet wat waar komt volgend jaar, is het handig bloemen in hoeken te zetten. Bovendien kun je ze zo beter zien als er hoge of bossige planten naast komen.

Mijn bloemendrift eindige met het poten van de bollen die ik het afgelopen jaar verzameld heb wanneer ze bovenop de aarde van de borders bij mijn moeder belandden. Die bollen zijn - zo wil de traditie - voor mij :-). 

Over een paar weken zal ik hier ook wat van de witte en blauwe druifjes en sneeuwklokjes poten en van elke allium confisceer ik ook een bol :-). Maar eerst moet ik weten hoe ik volgend jaar mijn bakken zal indelen. Nog steeds denk ik over een landgoed vol bloemen. 

Ik was deze zomer een paar dagen bij mijn nichtje en zij had 'eeuwigdurende lathyrus' - zo noem ik ze maar zo heten ze vast niet. Ik nam wat zaad mee en daarvan heb ik iets langs de randen van bakken D en Q in het rek gezaaid. Het is vroeg en ik hoop dat de muizen ze niet ruiken. 

Een landgoed vol bloemen... Hoe meer ik erover denk, hoe leuker het me lijkt. Eerst de bollen en daarna, kijk daar wijk ik al, tuinbonen. En dan... En dan per bak een bloem: in verschillende tinten of zelfs in een kleur. Of dat kan weet ik niet. Weet ik wel :-). 

Het kan wel maar ik zal het niet doen want ik wil tomaatjes en pepers - binnenkort ga ik sambal maken! - en nou ja... Ik wil gewoon groentes en bloemen en eigenlijk wil ik wat ik altijd wil. Ook in mijn wensen kan ik ritme zien en ook daar is het geruststellend en mooi. Heel mooi.

cosmos in bak E
Oh, hoe kan ik het vergeten te vermelden in dit blog over september en haar bloemen: de cosmos bloeit! Twee bloemen nu in twee kleuren roze. Mijn nichtje had een hele rits cosmos oplopend in hoogte, erg fraai, en allemaal al in bloei. 

Ik kreeg zaad mee (en ik heb zelf ook nog): een bak vol cosmos, een landgoed vol cosmos - zij volhardde erin ze cosmea te noemen. Mag ook :-). Zou dat wat zijn? Gewoon tien - of hoeveel bakken heb - met dansende bloemen in tinten roze en wit? 

Kate
22 september 2012

woensdag 19 september 2012

En de winnaar is...


minibel in bak D, links op rek
Ik zei al: de winnaar van het jaar 2012 kan niet anders zijn dan de tomaatjes. 

Zowel hier als op het terras van mijn moeder gaat de oogst door en ik hoop, ondanks de regen en herfstige temperaturen toch nog op wat warmte waardoor de groene vruchten hun rode kleed zullen aandoen. 

een klein deel van de oogst '12
Minibel deed het als vanouds. Heerlijk zoet en onverstoorbaar. Er waren ook nog een of twee planten met trostomaten bij mijn moeder die grotere minder vurigrode tomaten brachten. 

Van de maja kan ik ook dit jaar weinig melden. Ik heb geen idee. Er was wel een plantje maar waar die gebleven is, ik kan het niet zeggen. 

romaatjes hoog gegroeid uit C
De grootste vreugde brachten de planten van zelf gewonnen zaad van romaatjes. Hele grote, bijna te grote planten die tot wel vier trossen voortbrachten met meer dan tien tomaatjes per tros.

Prachtig om te zien hoe de romaatjes, o.a. zoals ik ze afgelopen maart kocht, groeien aan de takken. Rood worden van boven naar beneden. Schitterend. Lekker stevig, vleesig, gezond smakend. Een winnaar dus.

Wie weet wat ik volgend jaar doe. Eigenlijk, eerlijk gezegd, denk ik erover, opnieuw!, om alleen maar bloemen te doen, color blocking: in elke bak een bloem, een kleur. 

Maar, mij kennende, gaat het bloed vast wel weer stromen. Tomaatjes, vers van de plant, het landgoed, de bakken op het terras, wie zou daarbuiten willen? Ik niet!

Kate
19 september 2012 

woensdag 12 september 2012

Zoals het gaat en gegaan is

landgoed door balkondeur
12-09-2012
In de drukte van de dag en zeker als het regent kan ik van achter de glasdeur, balkondeur toch nog genieten van mijn landgoed.

bloem aan courgetteplant
Rechts zie je de grote gele bloem. Het is de bloem van de courgetteplant in bak A. Courgettes heb ik slechts klein kunnen oogsten en niet zozeer uit bak A maar van die in bak C.

Achter de bloem in bak A staat een tomatenplant. De plant ziet er van dichtbij toegetakeld uit. Dat is bewust gedaan. 

tomaatjes aan het afrijpen
Het gaat er nu om de overgebleven tomaten ruimte te geven nog te kunnen rijpen aan de plant. Daarom haal je veel van het loof weg zodat de zon vrij baan krijgt.

aubergineblad - prachtig!
Elk jaar wijs ik een 'winnaar' aan - de plant, groente, bloem die het het beste gedaan heeft. In het eerste landgoedjaar waren dat de aubergines*. Dit jaar heb ik twee aubergineplanten in bak F. Mooie planten! Prachtig blad. Helaas aubergines zijn er niet gegroeid. Jammer. Wie weet verandert het nog.

Geen winnaar dus dit jaar die aubergine. Dit jaar kan dat niet anders zijn dan de tomaat. Minibel was een ouwe getrouwe maar de romaatjes, opgekweekt uit zelf gewonnen zaad, hebben boven verwachting gepresteerd. Heerlijk!

klimmende windes
Ander groen, dat van de klimmende winde, groeit langs de regenpijp naast de deur. Twee soorten winde met elk een eigen blad en hier en daar voorzichtig knopjes maar nog geen bloemen. Wel mooi overigens dat groen.

In de bak onder de regenpijp, bak B, doet de boerenkool het prima. Ik ben benieuwd hoe dat gaat richting winter. 

boerenkool is gewoon peterselie :-)
In elk geval heb ik deze week een paar nieuwe kleine boerenkoolplantjes uitgeplant. Ik hoop dat ze aanslaan en net zo mooi worden als de boerenkool(**) die er enige tijd over gedaan heeft zo mooi te worden.

andijvie
De andijvieplantjes groeien goed. Ik heb er van de week maar ook al eerder uitgeplant. Hopelijk laten de slakken ze met rust. Dit zou het eerste jaar worden waar ik succesvol andijvie teel. Leuk!

Zo gaat het dus. Het gaat goed maar de zomer is zo goed als voorbij en de herfst met haar herfstzaai nadert. Sommige bloemen heb ik alvast gezaaid: calendula, nigella en binnenkort zal lathyrus volgen - hoewel ik daar nog over denk i.v.m. muizenvraat. Verder ga ik opnieuw knoflook poten natuurlijk. En nog wel meer. Geen idee zo gauw. Komt wel.

Het gaat dus zoals het gaat. Het is druk, rommelig. Ik kan amper op mijn landgoed zijn zonderdat de telefoon gaat. Zoals toen ik nog een portie pluksla zaaide en rucola en veldsla. Het bloggen schiet erbij in. Vaak. Maar ja... 

Kate
12 september 2012

* aanvulling c.q. correctie d.d. 15 september 2012
Nu ik linkjes in dit verhaaltje wil zetten, merk ik dat ik in het eerste landgoedjaar, dat was 2010, niet zo over winnaars sprak. Alles was winst en komkommers zouden eerder als winnaar genoemd moeten worden, werden dat misschien toch ook, met een vrij grote oogst. Maar, de beruchte maar die alles kantelt wat ervoor gezegd is, ik was verliefd op de aubergineplant. Echt waar. En terecht. En nog steeds :-). Overigens, linkjes lukken niet echt als je maandenlang wel hebt gefotografeerd maar niets hebt gearchiveerd of op blog gezet dus tja... laat maar, klik op de labels, de namen van groentes in de kantlijn, als je meer wilt weten.  

** aanvulling c.q. correctie met een glimlach van 16 oktober 2012: de door mij benoemde boerenkool blijkt peterselie te zijn.