woensdag 18 mei 2011

De bakken op het landgoed

Tijd. Waar blijft de tijd? Mijn tijd? En wat is er met die tijd? Vroeg in het voorjaar hadden we zomerse temperaturen en nu de vruchtplantjes buiten staan en wel wat zon kunnen gebruiken is het grijs, nat - dat is wel okay -, koud: herfst.

De tomaten, paprika's, aubergines, Spaanse pepers en wat nog meer hebben allemaal de vensterbank verlaten en staan hier en bij mijn moeder in de bakken. Ik heb foto's gemaakt maar had geen tijd uitgebreid te bloggen.

En vandaag is het nog steeds druk maar ik wil even vlug de bakken van links naar rechts ofwel van voor naar achter, van balkondeur naar de hoek van het hek links naast het rek tonen zoals ze nu net eruit zien. 

Bak B op 18 mei 2011
Bak B: bak met linksvoor de spitskool en rechtsvoor, onder het plastic bakje een rode kool. 

De sprieten tegen de achterwand zijn de irissen en linksachter staat, net als vorig jaar maar toen natuurlijk in een andere bak, nasturtium. Daarvoor hangt het groeizakje met lathyrus en iris. Het lage groen in het midden is rucola.

Bak H op 18 mei 2011
In bak H doet vooral de salie het momenteel bijzonder goed. Langs de linkerkant in het midden is het stervormige blad van de geranium te zien en erachter, in de hoek staat de courgette die goed lijkt aan te slaan. 

In het midden staan drie sjalotten die het, net als vorig jaar, nu lijken te verliezen van...? Vocht? Bladluis? Jammer! 

Waar de gele stokjes staan aan de achterkant begint steeds een rijtje: zomerwortel, lente-ui, zomerwortel en links van de sjalotten nogmaals wortel. Ik wacht af wat er van komt. Voorlopig stelt het nog niet veel voor :-).

Bak F op 18 mei 2011
Bak F doet het beter. De gele pluksla en rode eikenblad sla, rechtsvoor en links ernaast doen het prima. 

Er achter heb ik horizontale rijtjes rode biet en snijbiet gezaaid en die gaan minder goed. Het blad van de bieten is aangetast, misschien door een gebrek aan voeding - ik moet me daar nodig eens in verdiepen. 

Achteraan staan twee nasturtiums waarvan de plant in de rechterhoek blijkbaar last heeft van de overhangende bladeren van de pronkbonen. Linksachter, verborgen achter de electrabuis, staat nog een rode koolplantje. 

Bak I op 18 mei 2011
In I groeien de pronkbonen. Ertussen, achteraan dus, heb ik lathyrus gezaaid. Ervoor, langs beide randen staan slabonen. De blauwgroene stok is waar de okra gepoot is en de gele electrabuis rechtsvoor is de plek van de aubergine.

De groene dot in het midden tegen de voorrand is tijm en links ervan, ik heb er gisteravond maar even een plastic bakje overgezet, staat de komkommer die niet zo hard groeit als ik zou willen. Het groen links ervan is een geranium.

Bak G op 18 mei 2011
Dan bak G waar alle tomatenplanten staan: 2 trostomaten, 1 minibel en 1 maja balkontomaat, de paprika en Spaanse peper.

In de hoeken vooraan staan al vrij hoge goudsbloemen en ertussen probeert de oregano terug te komen van een koude winter en stevige snoeipartij. 

Van rechts naar links hangen twee knoflookplanten boven de aarde. Ze zijn nog niet zover dat ik ga oogsten. 

Het slappe bruine blad ertussen is van de tulpen. Op enig moment zal het blad verdorren en dan kan ik het zo van de aarde oprapen. Tot die tijd moet ik het even doen met een wat rommelig geheel.

Bak C op 18 mei 2011
Bak C is dit jaar mijn oerwoudbak :-). Pronkbonen, tuinbonen, kapucijners en doperwten vechten zich een weg omhoog langs alle stokken. 

Ergens in het groen zullen hopelijk enkele zonnebloemen meegroeien en vooraan staat een nasturtium.

Voor bak G staat de zak met aardappels. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal gaan speciaal met de aarde. 

aardappelzak E op 16 mei 2011
Ik heb veel compostmateriaal als ophoogaarde gebruikt, men zegt dat aardappels aarde zuiveren en vorig jaar was de potgrond uit de zak heel los en luchtig geworden. Ben echt nieuwsgierig hoe die 'troep' die ik nu in de zak heb gedaan eruit komt.

Voor de aardappelzak, als je vanaf de balkondeur loopt of kijkt, staat een emmer met daarin een pot met wat ooit een uitgelopen ui was. Deze zal me geen nieuwe uien geven maar de stengels groen zijn ui-achtig en ik hoop op mooie bloemschermen.

ui
De ui deelt haar emmer met een bakje waarin gemengde sla is gezaaid. Zowel de pot met ui als het bakje sla hangen in de emmer. 

Naast de emmer met ui en gemengde sla en voor bak F staat bak A. Net als bak B is dit een wat kleinere bak. 

Hier zal ik de prei uitplanten maar nu staat er nog voornamelijk postelein die net als vorig jaar klein blijft. Ik heb er tegenwoordig al een glasplaat op liggen omdat postelein het graag warm heeft. Een echt verschil maakt het tot nog toe niet.

Bak A 18 mei 2011 en dahlia
Aan de linkerkant ben ik al begonnen een rijtje winterwortelen te zaaien. Dat kan best om en om samen met prei. In de opstand linksachter zitten ook wortels en rechts ernaast staan nog wat radijsjes - veel loof weinig knol. Ook daar heb ik wat wortels doorheen gezaaid. 

Rechtsvoor is het groen van een tagetes te zien. En in de ronde bak zit mijn dahlia die al open is.

Daarmee zijn we terug bij de balkondeur met linksboven, boven bak B ook de aardbei. 

aardbeiplant 18 mei 2011
Gisteren was ik even bij Ikea en nam een aardbeienplant mee naar huis. Bij gebrek aan plaats heb ik die maar bij mijn oude aardbeiplant gepoot. 

In het cyclamenbakje aan de andere kant van het landgoed bloeien nog steeds viooltjes en in het ronde hangbakje boven bak F zijn ze ongeveer uitgebloeid maar daar komt de jongste dahlia boven de grond.

Het landgoed barst uit zijn voegen. Alle bakken zijn vol. Het succes zal wisselend zijn. 

Ik merk aan aangevreten blad de aanwezigheid van slakken of rupsen, op de aarde van een van de bakken zag ik hele kleine witte dingetjes. Eitjes of larven - geen idee wat het was. Bladluis heb ik al vanaf de prilste lentedagen toen het nog warm was en veel blad is nu al aan het tekenen hoewel ik niet echt weet wat ik erin moet lezen.

landgoed op 18 mei 2011
Het mooie van het landgoed is dat het geen grote ramp is als een oogst mislukt of een plantje verdwijnt. Het is nog steeds een leerproces en Albert Heyn zit om de hoek :-). Maar wat een heerlijkheid de groente te zien groeien en plantjes te zien bloeien. 

Wat een heerlijk gezicht al dat groen, mijn landgoed. Het is en blijft een oase van rust en ontspanning. Zo en nu vlieg ik weg de drukte weer in maar het eerste dat ik doe als ik weer thuis ben is het landgoed opstappen en kijken hoe alles gegroeid is :-), hoe alles erbij staat, even voelen, ruiken, genieten. Wat een verrijking!


Kate
18 mei 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten