vrijdag 6 mei 2011

Vroege, eerste knoflook

Vroeg, wellicht te vroeg, maar vandaag heb ik de eerste knoflook van het jaar geoogst. 

Op 25 oktober 2010 had ik een teentje knoflook, gewoon van AH en uitgelopen dus nu niet bepaald vers :-), in de aarde gestopt. Bak 16, een ronde plantenbak waar ik eerder een tomatenplantje en later worteltjes had geteeld, stond leeg dus dat kwam goed uit. Ook in de huidige bakken B en G plantte ik, respectievelijk een en twee tenen knoflook.

bak 16 bovenop bak G
Het was indertijd, net als vandaag, een worteldag en het vormde het begin van mijn fascinatie met tuinieren volgens de maan. Nu was vandaag weliswaar een wortel plantdag maar tegelijkertijd is er vandaag een maanknoop en dat betekent dat je eigenlijk niets moet zaaien of planten. Toch oogstte ik.

Of liever, ik bracht de knoflook "binnen" want het is nog een heel proces dat oogsten van knoflook. Om te beginnen moet je bepalen wanneer de bollen precies goed zijn en dat zie je niet - ik althans niet - door de aarde heen. Enfin, ik vind alle oogst al een meevaller en het betrof twee bollen dus ach, wat maak je je druk?

knoflook "oogstklaar"
Twee spieren groen die aan de onderkant vergeeld. Of moet ik zeggen verdord? Er waren ook al bladen weg en de plant boog naar de grond. Dat zou een teken kunnen zijn dat de knoflook groot genoeg was. Twee spieren - ik wist nog niet dat ik slechts een teen had gepoot :-).

De aarde was droog - niet zo gek met dit droge weer - en het zou de komende dagen nog droog blijven. Dat was gunstig omdat knoflook moet drogen, liefst in de open lucht. 

Makkelijk die droge aarde want ik kon de plant simpelweg omkiepen en de knoflook belandde al haast als vanzelf in mijn hand. Je mag rijpe knoflook nooit uit de aarde trekken maar dient haar voorzichtig met een vork of spade omhoog te wippen.

knoflookbollen uit de aarde
De overtollige aarde schud je voorzichtig van de bollen. Het zijn twee bolletjes, niet heel groot, de ene rozig, de ander witgrijs en ze zitten als een Siamese tweeling aan elkaar. Heel apart.

Ik zei al, de knoflook moet je laten drogen. Liefst in een tochtige schuur, niet te warm, zeker niet in direct zonlicht, opgehangen of aaneen gevlochten in een streng. Sommigen laten ze eerst op de aarde rusten. Ik heb geen schuur, mijn landgoed heeft een deel van de dag nogal felle, hete, directe zon, als het regent dan is er geen plekje waar geen water neervalt en ophangen...?
de oogst

Een kleine hersenkraker want binnen is er ook geen koele plek met voldoende luchtcirculatie en ik ben niet van plan mijn ventilator aan te zetten en gedurende een paar weken 24 uur per dag op de knoflook te richten.

drogen aan een rekje
Dit alles dient om de knoflook tot ver in de winter goed te houden. Ach, die twee bolletjes zijn over een kleine week op :-). En dus heb ik een van de rekjes die ik uit een oude koelkast redde en die me zoveel plezier bezorgen o.a. als anti-vogel barrière in het rek op een kistje gelegd. 

De knoflook heb ik voorzichtig door de spijlen gehaald en zo hangen ze te drogen. Omdat het morgen zo warm wordt en ik direct zonlicht wil vermijden heb ik er een theedoek voor gehangen :-). 

beschermd tegen de zon
Voor de regen komt, als er al regen komt en ik het van te voren weet, zal ik de bollen naar binnen brengen. Dan is hopelijk het velletje gedroogd hetgeen de teentjes sappig en vers houdt.

Wat de uiteindelijke oogst zal zijn, kan ik nog steeds niet zeggen maar ik verwacht dat elke bol zich zal vertalen in een grote teen.

Om de knoflook te bewaren, moeten wortels langer dan 1-2 cm afgeknipt worden. Eventueel de overtollige aarde afborstelen zonder het velletje te beschadigen en verwijder het loof maar zorg dat de bol in tact blijft.

Kate
6 mei 2011

Geen opmerkingen:

Een reactie posten