koude bak, courgette (midden) |
De dagen van vandaag tot 11 mei waren er vijf teveel. Net als gisteren ging de maankalender het raam uit. Jammer dan. Zo rigide kan ik niet zijn dat ik plantjes offer aan Miss Moon.
Die courgette was gepland in bak B, de linker korte kant van de bak tussen nasturtium linksachter en zonnebloemen linksvoor. Dat was voor ik een groeizak in elkaar had geknutseld met lathyrus en iris en vast nog wel wat ander bloemenzaad.
Die groeizak hing nogal prominent in de weg, besefte ik toen ik de situatie eens goed bekeek. Bovendien had ik inmiddels ook een spitskoolplantje dat als kool groeide rechts vooraan in bak B dus tja...
bak C op 2 april jl. |
Komkommer zou, net als vorig jaar maar in andere aarde, precies aan de andere kant van het landgoed komen, in bak C. Ik keek naar bak C. Hoe zou ik ooit, over vijf dagen, nog in de rechterhoek bij het hek kunnen komen om een komkommerplantje te planten?
Ik keek naar het landgoed: hoe zou ik ooit langs een zak vol aardappelloof, langs erwt-, kapucijner-, pronkboon- en tuinboongroen komkommers kunnen zien hangen, laat staan oogsten? Ook de komkommer moest een nieuwe locatie krijgen.
Om te bepalen wat waar moest, heb ik gekeken naar de inhoud, of toekomstige inhoud van de bakken. Wat zou vloeken met komkommer en/of courgette en wat zou het goed samen doen.
In elk geval viel de aardappelzak af. Dat zou ook onhandig geweest zijn, al was het maar vanwege de "levensduur" van de diverse planten. Ook bleek dat komkommer en courgette niet samen in een bak zouden moeten en dat salie en komkommer liefst niet in een bak moeten groeien.
courgette in bak H |
Dat is de plek geworden waar ik mijn courgette heb geplant. Ook omdat courgette en ui en wortel goede combinaties zijn en laat H nu de bak zijn met uien en zomerworteltjes.
Ik heb geen idee hoe de plant zal groeien. Ik vrees dat er van mijn wortel rijtjes niets over zal blijven. Ik lees dat courgette 1m² nodig heeft. Ik hou mijn hart vast.
Voor ik het plantje in de aarde liet zakken heb ik een klein wasrekje gepoot langs de rand van de bak. Misschien heeft de plant hier iets aan als het steun nodig heeft of de hoogte in wil.
bak I: pronk- en slabonen |
slaboonplantjes |
Bonen en komkommer zijn een goede combinatie en dit is dan ook de bak waar de komkommer zal komen zodra het vrucht plantdag is. Links van de thijm is nog een gaatje.
bak I klaar voor de komkommer |
Ook plantte ik alvast een extra stok waar de aubergine zal komen - rechts van de thijm - maar die staat, zie ik nog niet op de foto :-). Het landgoed ziet er nu al dramatisch anders uit - in mijn ogen dan want ook het gaas boven bakken B en H en F heb ik weggehaald.
landgoed 7 mei 2011 |
Natuurlijk heb ik dingen over het hoofd gezien. Geen idee hoe ik straks behalve de komkommer nog meer slabonen en die aubergine en de okra en paprika in bak I moet proppen maar dat zie ik 11 of 12 mei wel.
Kate
7 mei 2011
Hoi Kate,
BeantwoordenVerwijderenLeuke site heb je! Ik ben net als jij vol enthousiasme aan het leren over moestuin en ipv combinatieteelt verdiep ik me in permacultuur, of is dat hetzelfde? Ik lees op je site dat komkommer en courgette niet in dezelfde bak kunnen?? Waarom niet? Ze zijn allebei van de komkommerfamilie of had je een andere reden? Ik ben benieuwd naar je reactie.
Nathanja
Hi Nathanja, dank voor je bericht. Ik zal proberen te antwoorden op je vragen maar bedenk dat dit ook maar mijn tweede jaar in 'moesbalkon-land' en de meeste kennis die ik heb, komt 'gewoon' van het internet :-).
BeantwoordenVerwijderenEerst het niet-samen telen van komkommer en courgette in een bak. Om eerlijk te zijn, de lijst van combinatieteelt - zie top van het venster - is een samenvatting van wat ik op het internet heb gevonden. Er zijn tientallen lijsten die aangeven wat wel en niet goed samengaan. Het waarom staat er vaak niet bij (maar is altijd interessant).
Courgette en komkommer komen inderdaad uit een familie maar dat zegt nog niet veel. Tomaten en aardappels zijn allebei nachtschadigen, ofwel solanaceae en dienen apart geteeld te worden. Dit om het overdragen van ziektes zoals de aardappelziekte te voorkomen.
Bij de cucurbitaceae, komkommer- of in het engels curcubits-familie speelt hetzelfde. Enige googlen leerde me: 'Don't grow pumpkins near cucumbers, courgettes, marrows or squash, as these are all susceptible to cucumber mosaic virus. Keeping them well apart in the garden helps to prevent cross-infection' (bron: http://www.kiddiegardens.com/growing_pumpkins.html#companion).
Over permacultuur kan ik op dit moment weinig zeggen. Ik vind het ingewikkeld :-) maar denk, op basis van een snelle zoekactie, dat combinatieteelt een onderdeel van permacultuur is maar dat permacultuur verder gaat, een groter bereik heeft - hoe moet ik het zeggen? Permacultuur gaat verder dan de moestuin, dan de individuele planten of plantfamilies. Permacultuur streeft, denk ik, naar effecten voor het hele ecologisch systeem en dus ook de mensheid. Dat is wat ik er bij zie maar misschien zie ik het te zwaarwichtig.
Ik hoop dat je hier wat aan hebt,
Kate
Hi Kate,
BeantwoordenVerwijderenIk heb mijn moestuinbakken in mijn kleine, maar fijne tuintje ingericht dmv de gildevinder van permacultuurnederland.org. Helaas had ik bedacht dat planten uit dezelfde familie wel bij elkaar konden. Via jouw site kwam ik erachter dat dat dus niet klopt. :s Ben verder gaan googlen op combinatieteelt, weer veel geleerd en mijn moestuinbakken helemaal anders ingericht. Want ik had aardappel naast tomaat, pompoen naast courgette enz... Ik denk dat ik ook maar eens een site op blogspot ga maken, want ik lees en zie zoveel inspirerends op internet dat ik dat graag zou bundelen voor mezelf en andere geinteresserden. Dank je wel voor je eyeopener!
Groetjes,
Nathanja
Wow Nathanja, wat fijn te lezen dat je wat hebt gehad aan mijn geblog. Goed hoor. Helemaal niet gek natuurlijk dat je dacht dat familieleden wel een bak of stukje grond kunnen delen. Lijkt ook logisch. Maar ja... :-).
BeantwoordenVerwijderenHeb nog 1 tip voor je, je kent hem wellicht al: wisselteelt. Denk er alsjeblieft aan dat volgend jaar overal andere gewassen in de aarde moeten. Dus zet nu niet overal vruchtplantjes o.i.d. neer zodat je volgend jaar geen ruimte meer hebt waar ze nog niet eerder stonden.
Ik ga gauw even naar de site die je noemde kijken. Veel plezier met puzzelen en je plantjes!
Kate
Hi Kate,
BeantwoordenVerwijderenDank je wel voor je tip over wisselteelt, volgens mij heb ik de bakken redelijk gevarieerd ingedeeld, maar aangezien alles redelijk dicht op elkaar staat in 1 bak, vraag ik me af of ik er dan uberhaupt nog iets in kan zetten volgend jaar ;) Ik ben trouwens mijn eigen blog begonnen. "Groene inspiratie" op blogspot.com
Groetjes,
Nathanja
Hallo Nathanja, nou ja, dat zie je volgend jaar dan wel weer :-), eerst maar genieten van dit jaar.
BeantwoordenVerwijderenIk heb met het vervangen van de sinaasappelkistjes door plastic bakken geprobeerd elke bak een hoofdgewas te geven: vrucht, kool, blad, wortel gewassen maar bijv. bij mijn moeder had ik vorige zomer in alle bloembakjes en potten aubergines en lol het was even puzzelen dit jaar waar ze dit jaar zouden komen en wat ik in die potten zou doen. Enfin, ook dat had zo zijn charme.
Leuk, dat je een eigen blog gestart bent. Ik ga meteen kijken!
Groetjes,
Kate