Diep in de jungle dat landgoed heet, bloeit de komkommerplant en net als bij de courgette en eigenlijk ook net als bij de erwtjes en boontjes, volgt de vrucht de bloem.
Het verschil met de peulvruchten is dat de bloem op de vrucht blijft zitten. De courgettebloem is eetbaar, heerlijk om te vullen bijvoorbeeld - hoe het met de bloem van de komkommer zit weet ik (nog niet).
Komkommers zijn van origine kasplanten. Het Nederlandse klimaat is te koud. Dat geldt ook voor de aubergine, de paprika, okra en spaanse peper - die overigens bij mijn moeder maar hier nog niet bloeit. Toch staan al deze vruchtplanten op mijn balkon. Met temperaturen zoals vandaag en voor komende week voorspeld zou dat geen probleem moeten zijn.
Bovendien, deze komkommer is een snackkomkommer (wat een naam!) en zal vast speciaal voor een kouder klimaat gekweekt zijn. Ik denk dat ergens gelezen te hebben maar zeker weten doe ik het niet en tijd om het na te zoeken heb ik nu niet.
Als er twee of drie vruchten per rank zijn gezet moet, volgens de aanwijzingen op de verpakking - of was het de site van de zaadleverancier? - de top van de rank uitgeknepen worden.
Daarmee verleng je de oogst en krijgen de gevormde vruchten kans ook daadwerkelijk te volgroeien. Kijk, met zulke informatie kan ik wat.
Morgen zal ik mij opnieuw door al het aardappelloof wurmen om de situatie nader te bestuderen en, indien noodzakelijk, met scherpe nagels de operatie te voltrekken!
Kate
25 juni 2010
Geen opmerkingen:
Een reactie posten