zondag 7 november 2010

Rode bietjes: de oogst

recht uit de grond
Al dagen had ik mezelf beloofd de rode bietjes te oogsten en vandaag was het dan eindelijk zover. Ik besloot alle bietenplantjes te rooien. Er was oogst, dat is wel eens anders geweest :=).

zo groot als op deze foto
Drie hele kleine bietjes van het formaat "reuze knikker" haalde ik uit de aarde aan prachtig rode-roze gekleurde stengels en krachtig groene bladeren. Er waren ook nog wat plantjes zonder biet maar met mooi blad.

Het blad met stengel moet je van de biet draaien omdat snijden "bloeden" tot gevolg heeft en dat deed ik dus. Bietjes onder kraan schoonborstelen en afhankelijk van de grootte - deze 20 minuutjes - koken. 

gewassen nog ongekookt
Het was pas half vier maar ik kon niet wachten. De bietjes waren zo klein dat ik ze na het koken, een vork moet je makkelijk in de bietjes kunnen steken, niet geschild heb. Wortelts eraf en met steeltjes en al, staande aan het aanrecht opgepeuzeld: lekker!

stengels en loof
Straks kook ik de bladeren met steel en al zoals je spinazie zou koken. Als het net zo lekker smaakt als de stukjes steel aan de bietjes dan ga ik straks weer smullen. Een heerlijke ietwat zurige-bittere smaak, beetje als postelein. Zalig!

Hiermee is bak 2 leeg en weet ik dat ik volgend jaar weer bietjes wil telen maar wel liefst meer en tot een iets groter formaat.

Kate
7 november 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten