vrijdag 19 november 2010

Voorbereiding op de winter

bak 1: o.a. doperwtjes
Vanmorgen ben ik verder gegaan met het inpakken van het landgoed tegen de aankomende kou.

Eerder deze week had ik om de bovenste bak van het rek, bak 1 waar ik doperwten ingezaaid heb, al dik plastic gedrapeerd. Je kunt de plantjes amper nog zien, maar alles voor het goede doel.
tijdens het werk

Gewapend met een rol bubbeltjes plastic en bijgestaan door een dun maar voelbaar zonnetje toog ik aan het werk. 

Ik had geen idee hoeveel plastic ik eigenlijk had maar al snel schatte ik in dat er ruim voldoende was om alles aan de binnenkant van het landgoed zeg maar af te dekken. 

knoflookpot ingepakt
Meer dan dat: ik kon het plastic zodanig tussen de bakken stoppen en rondom de ronde bakjes met o.a. knoflook dat ik geen bevestigingsmateriaal nodig had zoals wasknijpers of tape. Makkelijk!

Nu de knoflook zo goed op gekomen is, overweeg ik of ik zal proberen sjalotten in de aarde te stoppen. Dit voorjaar zijn ze "verdronken". Ik heb nog pootsjalotten liggen en hoewel het niet echt een winterras is zou ik natuurlijk een gok kunnen wagen. 

Hetzelfde geldt de rode uien die van zaad opgekweekt moeten worden en het ook niet gered hebben dit jaar. Misschien nu wel? Jammer genoeg had ik geen tijd me echt in de materie van "uien telen in de herfst" te verdiepen. Eerst moest ik verder met mijn klusje en dan morgen ofzo komen de uien misschien.

tuinbonen
Ik heb het al een paar keer over de doperwten gehad maar ongeveer tegelijkertijd heb ik tuinbonen gelegd. Die zijn inmiddels ook al flink gegroeid en dat zonder enige bescherming in de vorm van cloches. 

Vandaag heb ik steunstokjes naast de planten gestoken om ze wat houvast te geven maar diep van binnen ben ik bang want het gaat te hard en ik ben bang dat ik misschien binnenkort van bloeiende tuinbonen zal kunnen genieten en dat was niet helemaal de bedoeling :-). Maar mooi hè, dat jonge blad?

campanula en calandula
Opnieuw raakte de kleurencombinatie van campanula en calendula me. Het frisse wit en felle oranje en achter het gaas, op de foto kun je het zien, het groen van lathyrus. Een plaatje!

top van de spruitkool
Bovenin de spruitkool, met een heel andere, eigen tint groen, zitten 5 spruitjes. 

Ik zal zien of ik kan wachten met plukken tot er vorst is geweest maar ik weet zeker dat ze ook zonder een "koude bad" - men zegt dat dat de smaak ten goede komt - heel smakelijk zullen zijn.

viooltje
Ik kon het niet laten een foto te nemen van een van de viooltjes in het hangbakje. Er waren er vandaag drie. Heel groot, ik heb nog nooit zulke grote viooltjes gezien. Als ik vanachter mijn pc door de balkondeur kijk dan staart deze gele mij aan. Leuk!

Minder leuk is dat het plastic langs de bakken mij het directe zicht op mijn afrikaantjes ontneemt. Niet leuk maar het moet. 

tagetes
Ik kan eventueel het plastic nog wat terug- of omvouwen maar vooralsnog heb ik dat niet gedaan. Vlug nog maar een foto genomen dan van de gele en oranje-rode tagetes. Wat een vrolijk gezicht is het toch.


landgoed 19 november 2010
Op de foto hiernaast is het eindresultaat van mijn bubbel plastic actie te zien. Het was eerlijk gezegd minder lastig dan ik vooraf had ingeschat. Dat kwam grotendeels doordat de rol net lang genoeg was om alles te bedekken.

Wanneer de hoge planten, aubergine en zinnia, weg zijn zal ik net als in het voorjaar gaas spannen over de bakken. 

Toen, in het begin van mijn moestuincarrière bedekte ik dat 's avonds en 's nachts met vuilniszakken, nu heb ik afdekvlies liggen waarmee ik de bakken kan en zal afdekken en zo beschermen tegen de ergste kou.

Alle bescherming is natuurlijk nog steeds niet voldoende als het echt heel hard gaat vriezen. Zo heb ik nog niets gepland ter bescherming van de bakken die tegen het balkonrek staan. 

Ik vraag me af of dat überhaupt mogelijk is zonder alle bakken te verplaatsen. Misschien moet je sommige dingen ook gewoon aan de Goden overlaten. Wat is dat is etc.etc.

Kate 
19 november 2010

Geen opmerkingen:

Een reactie posten