woensdag 28 maart 2012

Mooi bollenveld

bak G: bloembollenveld in bloei
De tulpen zijn aan het bloeien! Het bloembollenveld toont zich nu elk uur mooier, voller, stralender.

Vlak naast de roomwitte tulp die ik gisteren al kon laten zien, bloeit een van de dubbele tulpjes. Zo klein als dat klinkt, is ze niet hoor. Mooi, prachtig wit ook.

dubbele tulp bak G
De andere zijn waarschijnlijk gepoot in bak P en daar verzopen. Helaas. Ik kon ze een voor een uit de aarde trekken en soms was dat niet eens nodig. Jammer!

Gele tulp in bak H
Tuinieren is een wonderlijke aangelegenheid. Waar ik tulpen had verwacht, die in bak P bijvoorbeeld, krijg ik ze niet maar waar ik ze niet verwachtte bloeien ze.

Dat niet verwachten is een beetje dom want ik kan zien in mijn log dat ik in bak H gelijk met bak G, het bollenveld dus, tulpen heb gepoot.

Zo is er een gele tulp die het geel van de narcissen in G en E herhaalt en daarmee eenheid brengt.

Rode, roodgele(?) tulp in bak H
En er komt een rode tulp, waarschijnlijk een tweekleurige - ik gok, aan de hand van het plaatje van de zak van honderd tulpenbollen, op roodgeel.

Deze tulp linkt daarmee terug naar bak G waar een schitterende fuchsia-kleurige tulp staat. 

Fuchsia-kleurige tulp in G
Ik weet niet zeker of het de tulp is waarmee ik vorig jaar mijn Paasgroet heb gebracht maar de kleur is fantastisch.

Het bloembollenveld ontvouwt zich in al haar glorie en ik moet steeds glimlachen als ik het zie: een handvol kleurige tulpen en een narcis in een curverbak en dat noem ik mijn bollenveld.

Nog dichte tulp in bak H
Ik heb een bloembollenveld op het landgoed - dat kleine stadsbalkon dat me meer vreugde brengt dan al het andere samen. Vandaag heb ik er heerlijk zitten prutten met aarde en zaailingen, zaad en water. Zalig!

En morgen zullen er nieuwe tulpen open zijn. Nieuwe cadeautjes van mijn landgoed. Nieuwe cadeautjes van mij via mijn landgoed aan mij.

En weet je, ik heb het verdiend! Ik heb ze verdiend. Stuk voor stuk die kleurige cadeautjes.

Kate
28 maart 2012 

maandag 26 maart 2012

Roomwitte tulp

Leuk: de tulpen bloeien. Op het landgoed vertaalt dat zich naar een enkele tulp, maar net zo roomwit als bij mijn moeder in de bakken. Zij heeft er drie, alle drie in deze kleur. 

Ik vroeg me af wat er met mijn zak van honderd 'gemengde tulpen' gebeurd was. Op het plaatje bij die zak, stond geen enkele witte tulp en ook niet een in het crème. 

Toen realiseerde ik me dat dit oudere tulpen moeten zijn, van vorig jaar of het jaar daarvoor. En verdomd! Kijk maar naar de foto op het blog van 3 april 2011. Bovendien, ik zie wel degelijk rood en geel als ik de nog dichte tulpen bestudeer.

En dat, een bont bloeiend bollenveld, is een heerlijk vooruitzicht!

Kate
25 maart 2012

vrijdag 23 maart 2012

Kleur

landgoed op 22-03-2012
Opnieuw staan er stokken in de bakken op het landgoed. Vooral in bak H, waar de tuinbonen groeien. Langs de stokken heb ik peultjes gezaaid. Ook die hebben steun nodig.

Ik ging naar de Praxis voor potgrond maar de zakken waren me te klein. Als ik koop en sleep dan maar meteen 30 liter. Toch kwam ik niet met lege handen thuis.

bellis perennis
Ik kocht wat kleur omdat ik het niet kon laten en het wachten op zomerbloemen me vorig jaar zolang viel. Bellis perennis, madeliefjes maar ik zie er met de beste wil van de wereld geen madeliefje in. Ik splitste het bakje in drieën en plantte ze o.a. in de hang- en cyclamenbakjes.

En, wonderlijk hoe het gaat, er waren grootbloemige violen in de aanbieding en ik was er op de dag dat de aanbieding van start ging. M.a.w., er was te koop waar ik van de herfst zo naar gezocht heb! 

grootbloemige viooltjes
Tien viooltjes voor €1,--, die kon ik niet laten staan. Gele kocht ik. Geel omdat het lente is en bijna Pasen en omdat je ze ziet bij grijs en nat weer. Omdat ze zon vertegenwoordigen en hoop. 

Ik hield er twee en de rest zette ik bij mijn moeder. Maar leuker vond zij dat ene rode petuniaatje. Lekker opvallend tussen het groen en geel. Nee, ik kocht er geen voor mezelf. 

de eerste narcis in bloei
Geen plaats en bovendien, de tulpen staan op uitkomen en er is inmiddels sinds de foto van het landgoed genomen is een tweede narcis in bloei. Ik heb kleur genoeg voor nu.

Dat is geen reden hoor want hoewel ik voldoende variatie in tomaten gezaaid heb, kon ik het niet laten nieuw zaad te winnen

romaatjes
Ik had romaatjes gekocht bij AH en daarvan heb ik zaad genomen. Vandaag heb ik ze gezaaid.

Die zullen lekker smaken met tijm en rozemarijn van eigen landgoed. Ik kocht nieuwe planten en overweeg ze nu maar in een eigen pot te zetten want het landgoed - zo leert de ervaring - is voor hen te nat.

Kate
23 maart 2012 

maandag 19 maart 2012

Groei!

landgoed 19-03-2012
Wat je zaait, zal groeien voor je het kunt oogsten. En groeien doet het. Alles groeit en hard ook nog. Ik ben veel te vroeg in de weer geweest en dat betekent werk aan de winkel en zorgen voor de toekomst :-).

Mijn zorgen betreffen voornamelijk de twee courgetteplantjes die ik op 11 maart jl. zaaide. Vorig jaar in een papierrol, dit jaar in een zwart plastic planten potje. 

Stom want al op 16 maart zag ik beweging in de aarde en gisteren waren er al wortels onderuit de potjes zichtbaar, het kapje dat over de potjes rustte omhoog getild als ware het een aanstormende orkaan.

courgette zaailingen
Vandaag heb ik beide plantjes in een yoghurtpot overgeplant. Omdat ik zeker weet dat ik morgen blaadjes tegen de kap van de vensterbankkas zal aantreffen, heb ik er meteen een verhoging op de onderbak gezet zodat er ruimte is voor groei. 

Een lege yoghurtpot als cloche moet het effect van het niet helemaal afsluiten van de kap op de verhoging minimaliseren. Maar dan?

Wat moet ik doen met twee courgette planten die zo hard groeien? Tot zeker half mei - de ijsheiligen zijn dit jaar van 11 t/m 14 mei - moet ik ze binnenhouden en eigenlijk nog wat langer ook. Zucht... :-).

tulp
Eenzelfde probleem heb ik met de dahlia's. In het najaar heb ik dahliaknollen met aarde in een zakje gestopt en die in een plastic bak onderaan de trap gezet waar het normaliter het koelste is. Vandaag bij het openmaken van het zakje ontwaarde ik een warboel van uitlopers. Veel te vroeg ook. Maar ja...

Ik heb vier grote bloempotten gevuld met aarde en uitgelopen dahliaknol. De knolletjes die nog niet uitgelopen zijn heb ik terug in het zakjes gedaan. 

bollenveld :-), bak G
De bloempotten staan nu in een grote plastic doos onderaan de trap waar het donker en koel is en de groei iets zal worden geremd.

Het bollenveld laat zich niet remmen. Ik ben zo benieuwd wat ik allemaal te zien zal krijgen. 

narcis in bloei in bak E
Een narcis bloeit, hoewel niet in het bollenveld maar in bak E en her en der zie ik hoe een aantal tulpen "bollen", groeien dus gewoon.

Andere bloemen zijn ook aan het groeien. In de koude kas staat een bakje met zestien closetrolletjes met bloemzaad. 

closetrolletjes vol bloemzaad
Ook hier is beweging te zien o.a. van de calendula. Die kan vroeg de koude grond in. Dat zal lucht geven wanneer ik de rest moet verspenen of verpotten.

doperwt plantje in de oranje
gloed van sinaasappelnetjes
De nieuwe doperwtjes staan verscholen achter gordijnen van sinaasappelnetjes waarmee ik vogels en muizen probeer af te schrikken. 

Het is - al naar gelang mijn bui - een slordig of vrolijk gezicht het rek met stokken en netjes en cloches. Ik hoop dat het werkt.

Ook de tuinbonen in bak H doen het weer goed. Ik moet er al bijna stokken naast zetten en overweeg om dan ook maar meteen het hele landgoed uit te rusten voor de zomer. 

tuinboon plantjes
Dat betekent stokken voor planten en bloemen en gaas en rekjes en andere hulpmiddelen. Daarna ben ik echt klaar voor de zomer.


Kate
19 maart 2012

donderdag 15 maart 2012

Weer een stapje verder

bak H: tuinbonen onder cloches
Gistermiddag heb ik de tuinbonen en doperwten uitgeplant en zo staan er, ruim drie maanden nadat ik ze begin december al zo fotografeerde, opnieuw yoghurtpotten als cloches over de jonge plantjes.

Omdat het vandaag heel erg lekker weer was, heb ik ze vandaag overdag verwijderd maar aan het eind van de middag heb ik de cloches toch weer terug geplaatst. Is het bezorgdheid of onrust? Hoe dan ook, ik hoop nu een ononderbroken run van groei via bloei naar oogst.

artisjok verspeend
De eerste zaailingen binnen heb ik verspeend. De artisjokken waren vanaf het kiemen echte joekels vergeleken bij hun buren de Spaanse peper. Drie plantjes in een potje was dringen. Vandaag kregen de plantjes daarom elk hun eigen yoghurtpot. 

Ik ben maar meteen voor een grote pot gegaan. Dat betekent wel dat, mochten ze goed groeien, ze ook vlug tegen het kapje van het kasje aanzitten. Als ik weer eens ergens in een tuincentrum kom, zal ik eens kijken of er ook wat hogere kasjes zijn.

narcis in bak E
Ik was vanmorgen even bij mijn moeder en zag dat het aantal narcissen alweer vele malen groter is dan gisteren. Dat kan ook wel want ik had een zak van veertig narcisbollen gekocht. Daarvan zijn er maar een paar bij mij terecht gekomen en ook hier is inmiddels de eerste narcis in knop te zien.

Hoe het met het landgoed gaat, wordt mij gevraagd en ik antwoord dat het landgoed doet wat het moet doen: het maakt mij blij. Elk stadium van elke plant maakt gevoelens in mij wakker. Ik voel en ben dankbaar voor dat gevoel. Wat kan een mens meer verlangen?

Kate
15 maart 2012

dinsdag 13 maart 2012

Ontwikkelingen

krokusjes in het spaanbakje
Ontwikkelingen! Dit is het seizoen, dit zijn de weken van de ontwikkelingen. Zowel binnen als buiten. Gepland en verwacht, niet gepland en ontdekt. Spannend zo niet zinderend. Het is lente!

Het is lente en ik ben aan het zaaien. Eergisteren, zondag 11 maart, was er een nieuwe zaaironde. Gepland maar toch ging het anders dan ik had gedacht :-). Dat is ook het leuke hoor. Ik wilde tomaten zaaien. 

tomatenplant in gemberbak
Aangezien ik onverwacht drie tomatenplantjes in de gemberbak op de vensterbank heb, zaaide ik matig. Twee zaadjes van elk van de drie soorten die ik nog had van vorig jaar: Maja, Minibel en het zelf gewonnen zaad van trostomaten uit de supermarkt.

Tenminste dat lees ik terug in mijn log maar in mijn herinnering zaaide ik meer Minibel omdat die eenvoudig het lekkerste zijn. Heb nu geen zin het vensterbankkasje voor het raam open te maken en het te checken.

Toen ik dan toch in de weer was met het zeven van potgrond en zaaiaarde - die ik mixte en gebruikte in wc rolletjes - heb ik mijn hele vensterbankkasje maar gevuld: drie dozen met acht kokertjes

Drie plastic fruit dozen, handig door een losse maar passende deksel als extra bescherming tegen de kou. Ik vulde er een met tomaten hetgeen betekent dat ik inderdaad vier i.p.v. 2 Minibel zaadjes zaaide.

De andere doos vulde ik met twee okra en zes rode biet. In de laatste doos plaatste ik vier closetrolletjes met gewone snijbiet en vier met de rode variant: Magenta Sunset. 

tuinbonen in bak H
Deze dozen, op de okra na, wil ik zo snel mogelijk buiten in een van de koude bakken zetten. Dat kan zodra ik de tuinbonen en doperwtjes uitgeplant heb. Dat gaat misschien morgen en anders vrijdag gebeuren.


Overigens, heel grappig en toch nog onverwacht, ik zie dat er in bak H twee tuinbonen boven de aarde zijn gekomen. En volgens mij groeit er in bak B ook een doperwtje. Leuk die onverwachte cadeautjes.

bak D
De doperwtjes die ik zaaide zijn van het soort Feltham First. Ik lees dat ze maar 45 cm hoog worden en daarom zal ik ze in een bak op het rek zetten. Ik had daartoe bak 2, een van de twee laatste sinaasappelkistjes, in gedachte. Maar ja...

Na enig beraad heb ik besloten dat de kistjes het niet nog een jaar zullen redden. Zeker niet als er meer dan wat zaad of bloemen in komen. Het eerste kistje, 2 dus, heb ik inmiddels omgegooid in een nieuwe bak die nu bak D heet. 

Hij staat op de tweede plank van het rek. De bovenste smallere plank zal ik waarschijnlijk weghalen. Ik heb twee opties. Het andere kistje, bak 8, kan in eenzelfde soort plastic bak als bak D op de plank eronder maar dan is het wel erg donker voor de plantjes. 

minder bollen in bak P
Ik kan ze ook draaien en naast elkaar op de tweede plank zetten. Het probleem dan is dat de rechter bak erg nat zal worden. Het dakje rechts boven het landgoed heeft geen goot en al het regenwater stort als een waterval omlaag. 

cosmos zaailing bak H
Het heeft mij tulpen in bak P gekost, merkte ik van de week. Jammer! Nu zijn er nog drie tulpen over en ik heb de bak maar verplaatst en hoop dat het niet te laat is.

onbekende zaailing bak A
In bak H zie ik, naast de opkomende tuinbonen van voor de vorst, drie andere zaailingen. Ik denk dat het cosmos zaad van vorig jaar is dat nu gekiemd is. Ook in een van de andere bakken zijn zaailingetjes te zien. 

Deze, op de foto links, is mij echt onbekend. Ik heb nog even gezocht op zinnia, vorig jaar heb ik heel veel zinnia zaad in de aarde gestopt zonder resultaat maar dit ziet er toch anders uit. Ben benieuwd wat het is en hoe het groeit.

Spaanse peper, aubergine, artisjok
Binnen in het eerste vensterbankkasje is ook al veel te zien. De zaailingen van artisjok en Spaanse peper en aubergine zijn duidelijk gegroeid sinds de foto op het blog van 5 maart.

Dit jaar zal er geen aardappelzak het landgoed sieren maar bij mijn moeder staat inmiddels de eerste zak met zes uitgelopen aardappeltjes. Het volgende plukje van vijf of zes aardappels ligt klaar.

Bij mijn moeder bloeit de eerste narcis en hier in bak E zal het niet lang meer duren.


Kate
13 maart 2012

donderdag 8 maart 2012

Tweede ronde

doperwten rechtsboven, tuinbonen
rechtsonder, lathyrus, links 2 rijen
De tweede ronde of moet ik zeggen: tweede kans? Volgens mij heb ik nog niet in detail de tweede zaaironde van doperwtjes en tuinbonen getoond na het kapotvriezen van mijn tuinboon- en erwtplantjes. 

In het vensterbankkasje op de compostbakken zitten 26 closetrolletjes: acht met doperwten, acht met tuinbonen, tien met lathyrus. Het zijn de laatste tien lathyruszaden uit het pakje. 

doperwtjes, 8 wc rolletjes
Dit alles zaaide ik op 17 februari en je kunt op deze overzichtsfoto al zien hoe het gaat. 

De doperwtjes gaan als een tierelier. Zodra ze tien centimeter zijn, zal ik ze uitplanten net als de tuinbonen die iets langer nodig lijken te hebben. 

het bollenveld in bak G
De lathyrus gaat langzaam. Slechts een zaailing zie ik en dat is maar goed ook want ik weet nog niet precies waar ik welke bloemen wil hebben. 

Van het bloemzaad dat ik op 3 maart in de koude bak zette, is nog niets gekiemd. Ook daar is het wachten een beetje op.

Ondertussen groeien de tulpen en andere bloembollen gestaag verder. Bak G is nu al een plaatje. Een echt bollenveld. Ik kan er trots op zijn.

Kate
8 maart 2012


maandag 5 maart 2012

R.I.P. Maria Thun

koude bak op bak F 04-03-2012
Vandaag las ik dat Maria Thun overleden is. Zij was de grondlegster van biodynamisch tuinieren. Toen ik vorig jaar tuinieren met de maan als leidraad, volgde ik haar. Biodynamisch tuinieren is veelomvattender dan wat ik deed, laat ik daar duidelijk over zijn.

Ergens in het afgelopen seizoen ben ik gestopt met het volgen van de maankalender. Het was mij te ingewikkeld: zaaien net als ik geen tijd had of geen zin of wanneer het weer niet meewerkte. En oogsten doe ik wanneer ik mijn boontjes nodig heb of wanneer de tomaten rijp zijn, liever dan wanneer de maan mij dit voorschrijft.

Het was een vreemd jaar voor de tuinder. De oogsten vielen tegen en ik kan niet met zekerheid zeggen of het volgen van de maankalender voor mij gunstig was. In de zin van gemak was het dat zeker niet maar toch had het wat. Het had zelfs heel veel maar niet genoeg om het experiment dit jaar te herhalen.

Ik heb gezaaid: eerst Spaanse peper met de zaadjes uit een kontje van een verdroogde peper en viooltjes. Dat was op 17 februari en op 26 februari zag ik beweging, d.w.z. de eerste zaailingen waren zichtbaar. 

Op de 26e heb ik meer verse zaadjes in de grond gestopt. Opnieuw Spaanse peper gevonden in mijn zaadjesdoos, en paprika - waarmee ik mijn wensenlijstje heb uitgebreid en mijn voornemen geen paprika meer te zaaien genegeerd. Foei! Verder aubergines en artisjok. 

Spaanse peper (l.), artisjok (r.)
Vandaag zag ik de eerste artisjok zaailingetjes in het vensterbankkasje. Zij zien er zo heel anders uit dan die van de Spaanse pepers :-). Veel meer als "echte" plantjes met "echte" blaadjes. En wat een snelle kiemactie!

Ook zaaide ik kapucijners en radijs en veldsla buiten, direct in de koude grond. Of dat wat geworden is of wordt kan ik niet zeggen omdat ik weet dat er een merel driftig in mijn bakken heeft zitten graven hetgeen mij noopte de bakken af te dekken met gaas en draad met sinaasappelnetjes als vogelverschrikking.

closetrolletjes voor bloemzaden
Een paar dagen geleden, op 3 maart toen ik rond vier uur thuiskwam besloot ik om bloemzaad te zaaien. Zonder na te denken, zonder plan, gewoon van alle bloemzaden een paar in een closetrolletje en die in de koude bak die ik op een koelkastrek bovenop bak F zette.

keukenrol voor winterwortelen
Ook zette ik keukenrollen in een hoge bloembak, sneed ze af ter hoogte van de rand van de bak en vulde ze met gezeefde potgrond. Hier heb ik winterwortelen gezaaid. 


doperwt kiem op 03-05-2012
Inmiddels waren op 1 maart de eerste erwtjes opgekomen in het vensterbankkasje op de compostbakken en vandaag zag ik ook beweging bij de afdeling lathyrus en in de rolletjes met tuinbonen. 

En zo is het zaaiseizoen wat mij betreft al in volle gang. Heerlijk!

Kate
5 maart 2012

zondag 4 maart 2012

Lente

krokusjes
Het is al echt lente op het terras van mijn moeder. De verhoogde borders zijn veranderd in een lila zee van krokusjes. 

In 2010 jaar kocht en plantte ik botanische krokussen en ik denk dat dit het resultaat is van mijn acties toen en de natuurlijke vermeerdering van bollen die plaatsvindt.

ook krokusjes
De gele krokusjes waren eerder zichtbaar. De vorst is er overheen gegaan, op mijn landgoed heeft ze dat geen goed gedaan maar bij mijn moeder zijn ze in volle knop. 

Het lijken er beduidend minder dan die in de lila variant. Ik ga er maar even voor het gemak vanuit dat deze uit dezelfde botanische zak van de Hema afkomstig zijn. 

winter akoniet
De winter akoniet had ik al bijna opgegeven. Immers, ze bloeien volgens de verpakking, ah ha! Hier ging mijn geheugen dus met me aan de wandel. Ik had gedacht dat ze in januari en februari zouden bloeien maar op de verpakking staat februari en maart. 

Dan klopt het dus dat ik nu bij mijn moeder de gele knoppen aan kale steeltjes de aarde uit zie komen, nog zonder blad.  Heel bijzonder vind ik ze. 

narcis
Het landgoed loopt sowieso achter in het voorjaar vergeleken met het terras van mijn moeder en ik heb hernieuwde hoop de akoniet ook hier te zullen zien. 

Wel zie ik, net als bij mijn moeder, hoe de narcistoppen zich bollen. Ik heb twee soorten, de zeg maar "gewone" Carlton die bloeien in maart en april en Rip van Winkle, een dubbelbloemige waarvan ik in april en mei hoop te genieten.


hellborus
Tenslotte wilde ik nog de helleborus van mijn moeder laten zien. Ik kocht voor haar een grote plant - zelf nam ik een mini plantje vanwege ruimtegebrek. 

De plant staat op de kop van de borders waar ze hem van binnen goed kan zien en waar die van mij kapotgevroren lijkt - hetgeen niet gek is - bloeit die van haar voluit. Nou ja... een knop en deze bloem. Maar mooi, niet?

Het is een heerlijk gezicht al die kleuren. En overal in alle bakken, bakjes, hoeken en gaatjes heb ik tulpen gepoot. Die zijn ook aan het groeien dus de komende maanden zal mijn moeder kunnen blijven genieten van haar, van mijn, van onze bollen!

Kate
4 maart 2011