woensdag 31 augustus 2011

Maja tomaten kleuren rood

Dit zijn de Maja tomaten op het landgoed. Ze proberen dapper rood te worden en het gaat ze nog lukken ook!

Wat moet ik er verder over zeggen? Over het weer en het landgoed? Het was een dramazomer.

Net op tijd maakte ik mijn foto want de lucht betrekt en het licht moet weer aan. Voor ik dit bericht gepost heb zal de regen weer in bakken neerkomen.


Kate
30 augustus 2011

zondag 28 augustus 2011

Verregende zomer

In de stromende regen oogst ik wat worteltjes uit het doosje op het rek. De worteltjes drijven in de aarde, kleikorrels komen boven en ook de lenteuitjes kun je zo omhoogtrekken.

Wat een prutzondag, prutzomer. Wat moet je ermee? Ik heb een cyclaam gekocht, hij staat nog in de hoek van bak H te wachten op tijd - die ik nu wel heb en toen niet, en ruimte. Hij wacht tot mijn aardappels gerooid zijn zodat ik bij het cyclamenbakje kan.

Ik wil mijn aardappelzakken hier maar ook bij mijn moeder legen maar het wacht op droge dagen, droge aarde. Bij mijn moeder zou ik ruimte hebben om in de regen te kliederen met modder maar hier niet.

Het landgoed is vol en om die zak te legen moet ik ruimen en schuiven, half binnen, half buiten. De nasturtium die in de zak groeit en bloeit moet ik zien te redden. En een nieuwe bak waarin de lege aarde komt moet ingepast worden achter bak A.

Volgens mijn teeltplan zou ik in de aardappelaarde - de zak heet bak E, dat praat makkelijker wellicht - kool moeten telen. Ik heb nog een paar boerenkoolpogingen maar vrees dat overvloedige waterval en gewoon het niet willen van die kool resulteren in geen boerenkool in bak E. Chinese kool zou kunnen. Ik kijk wel.

Het is grijs overal waar ik kijk en de cyclaam staat verscholen achter en onder de courgettebladeren. Alle nasturtiums bevinden zich buiten mijn zicht. Ik zie alleen iets van de bloei van de nagezaaide pronkbonen die weer meer groen hebben opgeworpen. Nog meer groen

De tomaten, de Maya's tonen kleuring, heel voorzichtig. Het wachten is op zon. De dame aan wie ik een peperplantje gaf vele maanden geleden, zongebruind terug uit Spanje jubelde dat ze er 3 pepers aan had, groen, het wachten was op zon.

Ik dip en ook weer niet. Ik verlang naar zon. Meer dan ik kan zeggen verlang ik naar de zomer.

Kate
28 augustus 2011

vrijdag 26 augustus 2011

Koolwitje legt eitjes

koolwitje
Een paar dagen geleden vloog er een vlinder over het landgoed. Leuk! Ben dol op vlinders maar sinds ik kool teel wat minder. Het koolwitje legt namelijk eitjes waaruit rupsen groeien en die rupsen eten de kool. Mijn kool :-). Maar desondanks fijn dat er vlinders zijn. Ik vlug naar buiten met camera in de hand om het vast te leggen.

koolwitje bij regenpijpbakje
Koolwitje vloog naar de nasturtium die ik in de aardappelzak heb gezaaid - hoe ik die ooit ga redden wanneer de zak om moet, weet ik nog niet :-). Daar bleef hij lang zitten met ingevouwen vleugels. Hij vloog weg en ik kijken: zie ik onderop het blad allemaal eitjes. Ik heb het blad afgebroken en in de vuilnisemmer gegooid.

nasturtiumblad met eitjes
Koolwitje kwam terug. Zocht de nasturtiums bij de regenpijp en herhaalde zijn kunstje. Ik dus ook :-). Daarna ben ik maar naar binnen gegaan en binnen gebleven. Kan niet 24 uur per dag met het geweer in de aanslag mijn landgoed verdedigen tegen vlinders, rupsen, slakken, luizen, duiven, merels, regen, overmatige zonneschijn, hagel en wat er nog meer aan gevaar heerst.

eitjes van het koolwitje
Maar, ik had nog nooit de eitjes van een vlinder gezien en geen idee hoe of waar die gelegd werden. Dat weet ik nu. Wel grappig te merken dat de nasturtium hiervoor werd uitgekozen. Wat is dat toch met die plant? Het is al een bladluizenval en blijkbaar vallen vlinders ook voor de geur of sappen of misschien de grootte van het blad?

Die nasturtium in de aardappelzak is overigens sinds vandaag aan het bloeien en toont een iets andere tint oranje dan die langs de regenpijp en in bak F. Ook bijzonder dat.

Kate
26 augustus 2011


p.s. ik had het nasturtiumblad al gescheurd voor ik bedacht dat ik het wilde fotograferen, vandaar de scheur.

maandag 22 augustus 2011

Groen en oranje

tomaatjes minibel
Augustus is de oogstmaand. Tot dusver, dit jaar niet meer dan juli was. In juli plukte ik pronkbonen - de tweede, late zaai van begin juli is nu in bloei, en slabonen en hier en daar een worteltje, een enkel peultje.

Augustus begon natuurlijk met een beng: de spitskool ging eruit of eraan :-). In augustus plukte ik nog steeds bonen, pronkbonen. Een verdwaald worteltje belandt in mijn mond en er zijn de minibel tomaatjes. Vijf heb ik er al geoogst :-).

paprika yolo wonder
Nog steeds zijn de hoofdkleuren van het landgoed oranje en groen. Wellicht dat het nog gaat veranderen want ik heb, wonder boven wonder, dit jaar een paprika aan het groeien. 

Opnieuw een yolo wonder, een zwarte vrucht. Vorig jaar was dat de enige van de vier soorten uit het pakje die volgroeid is. Toen bij mijn moeder. Dit jaar hier. De andere, ik meen de gele variant, heeft het bij haar niet gered.

Aubergines blijven machtig interessante planten maar ik zie geen vruchten. 

Ja, bij mijn moeder - het blijft gek hoe zo dichtbij elkaar alles het toch anders doet - is een van de planten aan het bloeien. Meerdere bloemetjes maar of er nog tijd is om aubergines te vormen en te rijpen en te oogsten? Tijd zal het leren.

rode biet
Waarschijnlijk zal ik deze maand wel nog een paar bietjes oogsten. Ze staan mooi maar verborgen natuurlijk. Alles verbergt alles :-). En zo is het groen en oranje. Gelukkig maar dat er nasturtiums zijn die bijen en hommels en allerlei insecten aantrekken.

nasturtium
In de volgende blog zal ik het hebben over een ander insect :-). Nu moet ik weg.

Kate
22 augustus

donderdag 18 augustus 2011

Bloemen in 2011

nasturtium
Ik merk dat ik niet veel blog de laatste tijd. Dat komt o.a. doordat er gewoon weinig te vertellen is :-).

Het is een donkere zomer en veel lijkt er niet te gebeuren maar gelukkig is daar de nasturtium die met fel oranje de donkerte doorboort. Heerlijk! Het doet me goed.

Deze plant groeit in bak F maar leunt over de bak ervoor, klimt tegen het begin van de trellis. Een prachtige plant met zwarte "ogen". 

dahlia roze
Langs de regenpijp bloeit een andere, rankende nasturtium in een wolk aan bloemen. Ook mooi maar een veel mattere tint waarvan ik - bijzonder! - dan ook geen foto's gemaakt lijk te hebben.

Beide planten trekken heel veel insecten aan. Ik ben blij! Net als de dahlia in het hangbakje. Lieve kleine roze bloemetjes, zeer geliefd bij bijen en hommels.

Ik ben een voorstander van het insectenrijk buiten - binnen moet ik er niets van hebben :-). Insecten zorgen voor bestuiving en dus voor vermeerdering, voor oogsten en dat hebben wij - ja, wij: de wereld! - nodig.

limnanthes, tagetes
Wat veel insecten had moeten aantrekken is de limnanthes, het spiegeleitje. Ik heb er na veel zaaien twee hele kleine plantjes van gekregen met veel kleinere bloemetjes dan ik had gedacht. Het lijkt bijna onkruid, een madeliefje is groter. Maar leuk dat ik er tenminste iets van heb gezien.

Ze delen het regenpijpbakje met een tagetes. Prachtig te merken hoe verschillend planten reageren op ruimte. Dit afrikaantje is groter dan alle afrikaantjes die ik vorig jaar had maar wel drie keer zo klein als de grote plant in bak A. Wat een monster :-) maar mooi!

juffertje-in-het-groen
Vele malen kleiner dan vorig jaar maar onverwacht tot nog opgekomen, en niet waar ik hem verwachtte, is nigella, juffertje-in-het-groen. 

Ik dacht eerst dat het een cosmos was aan het blad te zien maar nee. De cosmos in bak F is nog steeds niet in de knop overigens maar deze nigella bloeit. Klein maar fijn!

Wat ook nog niet bloeit of knop toont zijn de zinnia's. Eindelijk heb ik dan toch nog zes plantjes opgekweekt. In een rond bakje rondom de boerenkool die maar niet lijkt te willen groeien. 

Zinnia doet dat wel en ik heb dan ook al een paar plantjes uitgeplant ondanks het feit dat ze liefst op hun eigen plek blijven. Hopelijk slaan ze aan en gaan ze doen waar ik van hou: bloeien. Mooi en lang en kleurig bloeien.

winterviooltjes
Zoals de winterviolen. De laatst overgebleven plantjes staan in sinaasappelkistje 8 en ze bloeien en blijven bloeien, het is onvoorstelbaar. 

Je zou nooit meer iets anders willen :-). Nou ja, je wilt wel maar het resultaat weerspreekt die wens.

Als laatste bloeier heb ik campanula. Leuk te zien dat het splitsen van die twee plantjes van vorig najaar me toch zeker vier nieuwe plantjes heeft opgeleverd die alle vier bloeien.

Op het terras van mijn moeder bloeit een zielige maar mooi bleekgele calendula, goudsbloem. Geen idee waarom die hier en bij haar niet vaker is opgekomen. 

Het is een rare zomer. Heel raar.

Kate
18 augustus 2011

maandag 8 augustus 2011

Spitskool geslacht

spitskool in bak B
Gisteren was het zover. Ik heb eindelijk mijn spitskool geoogst. Wat kan ik erover zeggen? Het was beslist geen spitse kool :-). 

Op 19 maart in de koude bak gezaaid en op 12 april overgebracht naar bak B waar ik lang niet de indruk had hem te kunnen redden van de ruspenvraat.

Maar hij groeide en onder een beschermend net van haar uit mijn borstel :-) heeft hij het dan toch nog gered. 

Eerder deze week had ik al een paar grote bladeren afgebroken en in mijn zelfgemaakte bouillon mee laten trekken.

spitskool afgedekt met haar
Gisteren heb ik hem afgesneden, de buitenste bladeren weggegooid en de rest in een bak zoutwater gelegd. Ik was verrast drie volwassen rupsen te vinden en nog wat klein grut. Zo zie je maar weer wat zich kan verstoppen in het hart van de kool.

Ik at hem met een kaassaus. Dat is niet hoe ik spitskool normaal serveer maar dit was goed. 

kool in zout water bad
Oordeel: hartstikke leuk dat ik kool op mijn bord heb gehad, dat hij maanden mijn bak heeft gesierd maar voor malse spitskool kun je beter naar de supermarkt gaan. Hoewel...

Op het terras van mijn moeder heb ik een bak met kool, in verse aarde uitgeplant, helemaal afgedekt met vliesdoek. De spitskool daar is wel spits van vorm en ziet er heerlijk sappig uit. 

Kate
8 augustus 2011