woensdag 23 november 2011

Feest buiten en binnen!

bak E: o.a. knoflook, rucola
Het is nog steeds prachtig op het landgoed.

Bak E staat vol met groen: een rand van knoflook omzoomt rucola die niet heel hoog is en waar ik nog niet van geproefd heb. Onder de stukjes vliesdoek heb ik optimistisch of in een gekke bui op 10 november nog veldsla gezaaid.

nasturtium bak E
Meer naar voren in de linker hoek voor van dezelfde bak staat een nasturtium met schitterend blad op grondniveau maar ook bovenaan de electrabuis die klimsteun biedt. Niet veel bloemen hier maar met geel en heel helgroen desondanks erg mooi.

tagetes bak A
In bak A, die voor bak E staat, groeit prei net zo traag als vorig jaar. 

Hier is de blikvanger vooral de tagetes, het afrikaantje dat bloeit alsof er geen winter op komst is. De kleinere tagetes zijn allang in winterslaap of weggehaald maar deze blijft nog wel even staan.

nigella in de opstand in bak A
In de opstand in A tegen bak E aan is het de zaaddoos van de nigella, het juffertje-in-het-groen dat het oog verwent. 

De bloemen waren dit jaar klein, iel, laat en vielen tegen maar de restanten, het geraamte maakt veel goed. Een van de kleinere dozen heb ik open geknepen. Ik hoop dat het zaad vroeg in het voorjaar zal kiemen waar het viel.

onbekend talent in spaanbakje*
Op de bovenste plank van het rek staat het spaanbakje waar ik vorig jaar gemengde zomerbloemen in had en dat ook dit jaar iets maar niet veel heeft getoond van de mix aan zaadjes die ik in de aarde stopte. 

Tot mijn genoegen zal echter - net als vorig jaar - een mij onbekende bloem(*) weer gaan bloeien. Leuk!

anemoon in pot O
In de andere bakken en potten steken her en der bloembollen hun hoofd boven de aarde.

In bak O, die van de zinnia, staat een anenoomstengeltje fier overeind. Vorig jaar heb ik wel iets van groen gezien maar geen bloemen, ik hoop dit jaar op een beter resultaat. 

Mijn erwtjes, die ik op 10 november in closetrolletjes zaaide, zijn nog steeds niet zover dat ik ze kan uitplanten, ik begin ongeduldig te worden :-) maar zag net dat er wel puntjes groen met de aarde aan het vechten zijn. Het zal nu niet lang meer duren. 

koriander op vensterbank
Binnen, in de gember- en basilicumbak, zaaide ik koriander. Tot mijn verrassing gebeurt er van alles. Het resultaat is nu al beter dan alle pogingen die ik buiten deed met korianderzaad. 

Ook in bak F waar ik gelijktijdig zaaide zijn voor het eerst dit jaar koriander-zaailingen te zien, kleiner - natuurlijk dan binnen. Misschien is koriander gelukkiger in de herfst?

Ik ben blij met alle planten en zeker ook met de lidcactus die binnen een paar weken van knop naar bloem is gegaan. 

lidcactus binnen
Onverwacht, niet verwacht, jaren geen bloemen gehad tot eind vorig jaar en nu, met een nieuwe pot en ietsje nieuwe aarde en misschien een betere plek en na een koele zomer: feest in de kamer! Wat heerlijk.

Kate
23 november 2011 

(*) Het duurde even maar ik ben er achter: het onbekende talent in het spaanbakje is een muurbloempje.

vrijdag 18 november 2011

Ondertussen in 2011...

landgoed ingepakt op 16-11-2011
Het is allemaal goed en wel om je met het volgend jaar bezig te houden, 2011 tikt gewoon verder.

Hoewel de lange termijn vooruitzichten vandaag op buienradar geen vorst laten zien, waren er toch een paar dagen rond het nulpunt. 

Tijd dus om het bubbelplastic tevoorschijn te halen en de bakken een hopelijk reële eerste beschermingslaag te geven tegen kou en andere narigheid :-).

Zodra de cosmos uitgebloeid is, zal ik verder gaan. Wanneer de stokken weg kunnen uit het midden van de bakken, kan ik gaan denken over gaas en vliesdoek.

Kate
18 november 2011


donderdag 17 november 2011

Bloemenzaad voor 2012

Het was een rare zomer met kleine oogsten en zo lang geen bloemen op de nasturtiums en tagetes na. Toen, nu de bloemen bloeien - naast nasturtiums en tagetes nu ook cosmos en viooltjes en even heel kort ook een zinnia - geniet ik er zo van!

Zaden van bloemen en groentes
Nu en dan vraag ik me af waar ik meer van geniet: bloemen of groentes op mijn landgoed. Ik kom er niet uit want ik wil bloemen maar de spanning een handvol verse groente te oogsten is onnavolgbaar en groentes bloeien net als bloemen.

Ik weet wel dat ik geen of niet veel moeite meer wil doen voor kool. Ook spinazie en postelein doen te weinig gegeven een toch al nijpend ruimtegebrek. Dit jaar waren de bietjes teleurstellend en ook de snijbiet maar beide wil ik nog niet opgeven. 

De komkommer was zo'n hit vorig jaar en dit jaar was er de courgette. Ik wil ze opnieuw, elk in een bak. Oh, en de andere vruchtplanten: tomaten, aubergines, pepers. Geen paprika meer maar misschien opnieuw een poging om okra en artisjok te groeien.

En erwtjes, kapucijners, tuinbonen, slabonen, pronkbonen, ook worteltjes en zelfs lente-uitjes die het bij mijn moeder veel beter deden dan hier. Een nieuwe poging om venkel te kweken laat ik niet voorbij gaan. Sla wil ik ook weer in de bakken hebben.

Begrijpt u mijn probleem? 

de zaden die ik bestelde
Beter maar er niet te veel over na te denken. Beter maar gewoon bloemzaad te kopen en dat deed ik een dag of tien geleden. Veel eerder dan vorig jaar en ik ben er nog niet, denk ik. Er zal nog wel wat volgen.

Echter, ik kon niet wachten. Ik wilde naast winterharde erwtjes, veldsla kopen en nog vlug in de aarde stoppen voor de winter toesloeg en dat heb ik gedaan. Geen idee of het gaat werken. Toen ik dan toch aan het bestellen was - online want geen zin richting bloemenmarkt te gaan - heb ik ook bloemzaad gekocht. Een prachtig palet.

zonnehoed
Het begint met zonnehoed, purple red - echinaceae purpurea, een tweejarige. Gewoon vanwege de mooie kleur. Misschien omdat het geen oranje is :-). De hoogte van 80 tot 120 cm is goed in bakken met lagere groente. Het zal - net als de cosmos dat nu doet - voor een focuspunt zorgen.

korenbloem
De korenbloem polka dot mix - centaurea cyanus, was gratis bij de bestelling gevoegd en de kleuren zijn beeldig hoewel ik natuurlijk maar weinig zaad zal gebruiken en het een gok is welke kleur ik krijg.

klimmende winde
Mijn nasturtium zaad is op aan het raken en misschien is de klimmende winde, ipomea early call mix wel een leuk alternatief om langs de draden en regenpijp en trellis te leiden. Ik dacht dat winde alleen in het blauw verkrijgbaar was maar niet dus.

nachtschone
Lekker fel zijn de kleuren van de nachtschone, mirabilis jalapa, four o'clock mix. Een bloem die het beste tot zijn recht komt in de vroege avond of ochtend met een lekkere geur. Daar ben ik dus benieuwd naar. Hij wordt 75 tot 120 cm hoog.

zonnebloem
Zonnebloem autumn beauty, helianthus annuus moet doen wat de zonnebloemen de vorige jaren net niet deden, zorgen voor lange grote lachende bloemen die lang nadat ze uitgebloeid zijn als herinnering aan een mooie zomer blijven staan.

viooltjes
Tenslotte kocht ik zaad van viooltjes. Viola witrockiana en wel swiss giant mix. Groot bloemige dus waar ik zo naar gezocht heb en nu al zoveel plezier van heb. Eigenlijk gekkenwerk want viooltjes, als ze er zijn, zijn goedkoop en vrij voorradig. Maar, dit zaad kun je blijkbaar al in januari voorzaaien. Leuk dus!

Al dit zaad kocht ik bij 123 zaden, het was er binnen een paar dagen al en tot dus ver ben ik tevreden. Het wordt vast een kleurrijke zomer. 

Kate
16 november 2011

Alle foto's van dit blogbericht, op de twee eerste en grotere foto's na, zijn afkomstig van de site waar ik het zaad kocht: 123zaden.nl.

maandag 7 november 2011

Tuinbonen uitgeplant, compostgoot gegraven

Vandaag, een grijze dag, winderig, koud ook en ik dacht dat ik niet naar buiten zou gaan. Ik zat voor mijn beeldscherm en zocht naar wat ik nog kan doen voor het landgoed nu november in volle gang is.

tuinboonzaailingen 07-11-11
Ik wist, weet het eigenlijk wel hoor. Tuinbonen, die had ik op 21 oktober al in closetrolletjes gestopt om ze uit te planten zodra we ruim 10cm hoog zouden zijn. Vandaag niet hoor, morgen zou het één graad warmer zijn en zonniger.

Doperwten kunnen eigenlijk ook al - ik heb het vorig jaar geprobeerd maar niet naar tevredenheid. Hoewel ik nog zat erwten heb om te zaaien, kocht ik gisteravond online het soort Feltham First dat is tesamen met Meteor een van de winterbestendige erwten.

Van de week zaaide ik al Calendula, goudsbloemen, gewoon als experiment een paar hier en daar. Vandaag legde ik een stukje lente-ui op lint in bak E. Geen idee of het werkt maar er is niets verloren als het anders blijkt.

Nu ik dan toch buiten was - en geïnspireerd door wat ik las op het internet over klusjes die nog te doen zijn - richtte ik mijn aandacht op de bakken met compostmateriaal. 

Compost wil ik het niet noemen want het verteert niet of slecht. Er komt te weinig lucht bij en dat moet ook want ik ben bang voor ongedierte en stank en uitregening. 

Hoe dan ook, mijn groente- en tuinafval, oud papier en koffiefilters gooi ik dagelijks in de compostbakken. Er staan er twee en ze waren min of meer vol. Mooi dus te lezen - en me prompt te herinneren van vorige informatiesessies - dat je een compostgeul kunt maken.

Je graaft een geul of gat in de aarde van minimaal een spade diep. De aarde die je opgraaft bewaar je. Het gat vul je met compostmateriaal en vervolgens dicht je alles af met de opzij gelegde aarde. Klaar. Laat de wormen hun werk maar doen. 

Ik maakte geultjes en gaten in bakken C, F, en I en leegde zo mijn onderste compostbak.

tuinbonen geplant in bak H
Toen ik dan toch bezig was en zag hoe hoog de tuinboonplantjes al waren, heb ik die meteen ook maar uitgepoot in bak H. Het verbaasde me hoelang de wortel was. Langer soms dan het groen erboven.

Tijdens het graven en planten verwijderde ik meteen de twee overgebleven koelkast rekjes die ik als stuk aan de zijkant van bakken H en I had staan. Dat ruimt op en heel langzaam begin ik zo het landgoed winterklaar te maken.

Terwijl ik zo aan het werk was, vergat ik dat het grijs was en koud en winderig en dat ik liever niet naar buiten had gewild. Het landgoed was wederom heilzaam en fijn. 

Leve het landgoed! Hoera! Hoera! Hoera! :-).

Kate
7 november 2011

woensdag 2 november 2011

Magisch landgoed!

cosmos
Na een zomer van weinig bloggen, gewoon omdat er weinig tot niets gebeurde, wil ik momenteel juist iedere dag laten zien wat er gebeurt op het landgoed. Er zijn zoveel ontwikkelingen, het gaat zo hard en het is zo leuk...

De cosmos, het zal u niet verbazen dat ik daar maar weer mee begin, is opnieuw gegroeid. Alle bloemen aan de top zijn nu uit. Jammer genoeg is de plant te lang zodat ik binnen dat bloeiende scherm moet missen. 

Dat klinkt dramatisch maar ik heb van achter mijn computer zicht op drie cosmos bloemen boven twee nasturtiums boven een cosmos boven witte viooltjes. Nee, ik kom - ook binnen - niets tekort.

paprika nog aan de plant
Een van de grote genoegens van een landgoed-aan-huis is dat je maaltijden kunt bereiden zonder naar buiten te hoeven voor de ingrediënten. 

Vandaag had ik geen zin om de straat op te gaan ondanks het feit dat ik wel iets nodig had om het restje kalkoen tot een maaltijd om te toveren.

Op het landgoed wenkte mijn enige en vast lekkerste paprika me. Samen met het beetje kalkoen, een ui en knoflook wat verse tijm, rozemarijn en basilicum en de laatste pepertjes - nog groen aan de plant - ga ik een heerlijke ragout maken*.

Wat zal ik het plukken, het oogsten, het gemak van vers-over-de-drempel missen. Onder andere daarom zal ik ook in 2012 mijn groente prioriteit geven boven de bloemen waar ik zo van hou. Ik heb er wel even over nagedacht hoor. De oogsten zijn klein, vallen soms tegen en geduld moet je hebben.

landgoed 2 november 2011
Ik dacht erover meer bloemen te zaaien. Dat ga ik ook vast doen. In elk geval ga ik veel meer voorzaaien om de kans op ontkieming en groei te bevorderen. 

Maar, om heel eerlijk te zijn: kijk naar het landgoed van vandaag. Ik heb amper reden tot klagen met nog zoveel bloemenpracht.

Gek dat ik al zo met volgend jaar bezig ben :-). Niet zo gek... Voorbereiding is het halve werk. Ergens las ik dat je in oktober alvast calendula (goudsbloem) kunt zaaien. Ik heb het gedaan. Lach niet: vier zaadjes in bak A, die waar nu de tagetes (afrikaantjes) bloeit (rechts op de landgoed foto) en de prei.

E: knoflook gepoot op 15-10-11
Vier zaadjes ook in bakje O, het ronde bakje voor bak A waar o.a. knoflook zit die net als ik in bak E dagelijks groeit. Vergelijk de foto maar met die van 31 oktober en je ziet hoe hard het gaat. 

Over de tuinbonen schreef ik dat ik al twee puntjes boven de aarde in de closetrolletjes uit zag komen. 

tuinbonen gezaaid op 21-10-11
Gisteren waren het er meer en vandaag weer meer. Vijf of zes sprietjes zie ik in het kasje. Zodra het plantjes zijn gaan ze naar bak H.

Dit is het seizoen dat me doet beseffen dat elk einde ruimte schept voor een nieuw begin. Ik haalde de paprika en peperplant uit bak G die nu helemaal kaal lijkt. Lijkt maar niet is want onder de grond zijn de bollen aan het groeien. Hier en daar zie ik, in de kleinere bakken al puntjes omhoog komen.

bladcompost van blad uit 2010
Het is het seizoen van naar beneden dwarrelende bladeren. Vorig jaar heb ik twee grote plastic zakken gevuld, geperforeerd, bewaterd en dichtgeknoopt. Vandaag maakte ik ze open. Er is nog niet heel veel te zien maar het proces van bladcompost duurt dan ook twee tot drie jaar. 

Ik heb de inhoud samengevoegd in één zak waardoor ik nu onder de onderste plank van het rek plaats heb voor een nieuwe zak bruin goud, zoals tuiniers het noemen. 

aardbeiplant
Die zak is er nog niet want de bomen zitten nog volop in het blad. Prachtige kleuren net als de bladeren van mijn aardbei plant. Magisch!

Het is een magisch seizoen. Intrigerend en spannend, vol verwachting op de rand van dood en leven, tussen zon en regen biedt het landgoed houvast en een doel. Wat meer kun je wensen?

Kate
2 november 2011


* als u over de drempel van volwassen inhoud wilt stappen, kunt u op mijn blog "Kate schrijft over ketens en kneuterigheid" lezen hoe ik de knoflooksoep maakte die ik vooraf at.