dinsdag 31 mei 2011

Winterharde viooltjes

tagetes in knop (boven het lintje)
Morgen is het juni en vandaag voelde het als ergens in de herfst. Misschien wel als die dag toen ik winterharde viooltjes kocht bij de Praxis en net als toen voelt het als een overgangsfase op het landgoed.

Van alles en nog wat staat op springen, bloemen dik in knop - nou ja, een afrikaantje in het "regenpijpbakje" :-). Ik fotografeerde op 28 mei en vandaag leek alles al een stuk verder op weg. 

tuinbonen
Morgen kan ik mijn eerste tuinbonen plukken. Dat had ik gisteren ook al gekund maar ik wacht nog even of ik de oogst kan vergroten. De eerste doperwten bloeien. De kapucijnerpeulen groeien uit de bloemresten. De pronkbonen hebben knoppen. Ben benieuwd hoe ze eruit zullen zien, ik verwacht - conform beschrijving - rood/witte bloemen.

nasturtium, spitskool (links onder)
erboven lathyrus
De spitskool is een lust voor het oog en de nasturtium heeft het vast te goed want ik zie alleen maar hele grote bladeren maar geen bloemknoppen. Dat kan betekenen dat ik haar zou moeten verwaarlozen maar hoe kan ik dat? Ze deelt immers haar aarde met andere planten. Lathyrus groeit ook welig en heeft wel al knoppen.

Maar het meeste ontroeren mij de viooltjes. Viooltjes gekocht tegen "een zekere winterdepressie". Ze bloeiden de hele winter door in geel, paars/wit en bordeaux-rood. Hele grote bloemen vaak, die zowel hier als bij mijn moeder niet van ophouden weten. Het is onbeschrijfelijk! 

viooltjes in "cyclamenbakje"
Deze, in het "cyclamenbakje" plantte ik over uit een van de kistjes toen mijn landgoed op de schop ging. En nog bloeien er een paar in een van de kistjes die nog in het rek staan. Tussen het groen van de slabonen in bak I piept een paars/wit bloemetje en hoewel ze in het hangbakje niet echt mooi meer zijn, bloeien daar ook de winterviooltjes.

Ik zaai veel eenjarige zomerbloemen zelf - ik heb er voor mijn moeder ook wat gekocht, hele mooie Franse geraniums bijvoorbeeld. Het is bevredigend, leuk en spannend te zien hoe zaaigoed uitgroeit en je maandenlang plezier bezorgt. Maar viooltjes ga ik dit najaar weer "kant-en-klaar" kopen bij de Praxis.

Gek dat ik zo met het najaar, de winter bezig ben. De halve avond was ik online op zoek naar doperwten die meer winterhard zijn dan de soort Markveroveraar die ik afgelopen najaar als weeuwenteelt probeerde te telen. 

En ik keek opnieuw naar de tuinbonen. Maar ja, zo graag eet ik die ook niet en het soort Driemaal Wit overleefde de winter - amper en ik vrees dat de tuinbonen die ik morgen ga oogsten niet van die planten afkomstig zullen zijn. Nee, een extra soort zal ik niet kopen. Ik ga wel weer zaaien want het groen van de tuinbonen in de winter deed me goed.

Ik zocht ook op hele vroege bloemkool. En ach, tja, opnieuw: ik heb al bloemkoolzaad. Vorig jaar heb ik geen enkele kool in het "reguliere" tijdvak kunnen oogsten. Waarom zou ik trucen uit willen halen voordat me dat gelukt is. 

Het zaad dat ik heb is Walcheren Winter. Je zaait het laat, vanaf half juli tot half augustus en kunt het in april of mei oogsten. Tuurlijk, het kan vroeger - ik ga het zeker proberen met het zaad dat ik hier voor me heb liggen.

Een avond shoppen naar spul dat ik niet ga aanschaffen. Mijn neus richting winter waar de zomer nog moet beginnen. Winterviooltjes die mijn ziel beroeren. Een voorbereid mens kan de wereld aan. 

Geen idee hoe het zal zijn over vijf, zes maanden maar als het eventjes kan koop ik nieuwe viooltjes en zal ik met diverse groentes proberen het oogst seizoen te vervroegen. Maar eerst ga ik genieten van de boontjes uit hopelijk meer dan twee tuinboonpeulen :-). U ziet het vanzelf als ze op mijn bord liggen.

Kate
31 mei 2011

woensdag 25 mei 2011

Freesia's

freesia
Ongeduldig als ik ben, denk ik dat het al lang en breed zomer is. En, daaraan gekoppeld, ik wil bloemen :-)! Gelukkig weet ik, dat is het voordeel van het tweede jaar landgoed, dat als de bloemen er eindelijk zijn ik er heel lang plezier van zal hebben...

Ik heb dit jaar meer bloemen gezaaid, bollen ook en een aantal lijken niet te lukken: de anemonen en ranonkels. Andere doen het boven verwachting. Of liever, ik had er geen verwachting van - hoogstens een negatieve. En ziedaar, weer wordt zo'n verwachting gelogenstraft. Zo zijn er de - mag ik zeggen - lullige, kleine, droge bolletjes van het Kruidvat. 

freesia verpakking
Freesia, een ouderwets bloemetje dat uit een bol blijkt te groeien. Bloemen uit mijn jeugd, altijd geel en in een dun zilveren vaasje waar geen andere bloemen in konden of kwamen. 

Ze blijken er te zijn in andere kleuren: rood, lila, wit. Nooit geweten. Nooit meer gezien ook na de jaren '60 of '70 dus hoe kon ik het ook weten? Een pakje van 10 bolletjes bij het Kruidvat voor 99 cent kon ik niet laten liggen. Niet gedacht dat er iets van zou komen maar toch wel dus... Leuk!

Een van de geneugten van tuinieren is de spanning, de verrassing wat er zal gebeuren met het zaaigoed. Ik kan nog geen bloemen laten zien maar overal op het landgoed is het groen van bloemen te zien tussen de groente, ernaast, erboven. Eigenlijk is dit wachten te leuk om er ongeduldig over te zijn. Ik wacht dus geduldig af en geniet van het groen voor de bloei.

Kate
25 maart 2011

zondag 22 mei 2011

Erwt- en peulvruchten

kapucijner
tuinboon
Kijk, dit is de knop van de eerste kapucijnerbloem van het jaar. Bijna een maand eerder dan vorig jaar maar ik ben dan ook een meer dan een maand eerder gestart met zaaien.

En dit, foto rechts, is de eerste tuinboonpeul die zich vormt uit de bloemresten - ik hoop dat ik het zo juist verwoord. Tuinboonpeulen "staan" rechtop in tegenstelling tot andere peulen en erwten.

pronkboon
De pronkbonen slingeren zich een weg omhoog langs de electra- en andere klimbuizen. Je ziet ze bijna groeien. Deze plant is inmiddels bovenaan de buis belandt. 

Ik heb de groeitip er per ongeluk afgebroken maar erg is dat niet als er geen verticale groei meer gewenst is. Nu zal de groei zich op bloei en vruchten richten. Ik ben erg benieuwd hoe de bloemen eruit zullen zien. 

Gisteren heb ik nog flink wat peultjes in bak I, die van de pronk- en slabonen gezaaid. Gekkenwerk maar wie weet gaat het werken :-). Nog maar wat stokken in de aarde gestoken waarlangs deze planten zullen kunnen klimmen. 

Per ongeluk vielen een paar van de zaden in bak A, prei en erwten - peulen zijn erwtplanten - gaan niet goed samen maar ik kon ze niet meer opvissen uit de spleet tussen de rand van de bak en de opstand dus laat maar.

Vorig jaar had ik van alles te weinig en daarom heb ik dit jaar flinke aantallen gezaaid. Eigenlijk had ik geen peulen zullen doen - het was een kwestie van de minst-gewenste van de gewensten overslaan zodat ik meer erwtjes, kapucijners en slabonen zou krijgen. Zodat ik van pronkboonbloemen zou kunnen genieten.

Tuinbonen zijn er, minder vanwege de smaak maar omdat ik ze als weeuwenteelt in de bak had staan en het aantal planten in het voorjaar heb aangevuld. De weeuwenteelt-planten hebben het volgens mij, maar echt zien kan ik het niet meer in de jungle van bak C, niet gered. Toch heb ik van het frisse groen genoten deze winter en ik zal ze zeker opnieuw leggen dit najaar.

Met doperwtjes zal ik dat niet weer doen tenzij ik alsnog een ander soort koop dat wellicht beter bestand is tegen de winterse kou. De voorjaarszaai doet het wel goed al zie ik nog geen bloemvorming. Nu kan dat zijn doordat de bak zo vol is. Het komt vast doordat het seizoen zoveel voorloopt vergeleken met vorig jaar maar ik kan niet wachten tot ik de eerste erwtjes op mijn bord heb.

sla van het landgoed
Gisteren had ik wel al een groot bord sla. Het was meer dan ik vorig jaar per keer heb geplukt en bestond uit gele pluksla, rode eikenblad sla, gemengde sla, wat rucola en iets postelein alsmede een bladstengel van de ui.

De spinazie is roemloos ten onder gegaan anders had ik daar ook wat blaadjes van toegevoegd. Ik moet zeggen dat de afzonderlijke soorten niet echt te proeven waren door de dressing heen maar ik vond het heerlijk.

Kate
23 mei 2011

woensdag 18 mei 2011

De bakken op het landgoed

Tijd. Waar blijft de tijd? Mijn tijd? En wat is er met die tijd? Vroeg in het voorjaar hadden we zomerse temperaturen en nu de vruchtplantjes buiten staan en wel wat zon kunnen gebruiken is het grijs, nat - dat is wel okay -, koud: herfst.

De tomaten, paprika's, aubergines, Spaanse pepers en wat nog meer hebben allemaal de vensterbank verlaten en staan hier en bij mijn moeder in de bakken. Ik heb foto's gemaakt maar had geen tijd uitgebreid te bloggen.

En vandaag is het nog steeds druk maar ik wil even vlug de bakken van links naar rechts ofwel van voor naar achter, van balkondeur naar de hoek van het hek links naast het rek tonen zoals ze nu net eruit zien. 

Bak B op 18 mei 2011
Bak B: bak met linksvoor de spitskool en rechtsvoor, onder het plastic bakje een rode kool. 

De sprieten tegen de achterwand zijn de irissen en linksachter staat, net als vorig jaar maar toen natuurlijk in een andere bak, nasturtium. Daarvoor hangt het groeizakje met lathyrus en iris. Het lage groen in het midden is rucola.

Bak H op 18 mei 2011
In bak H doet vooral de salie het momenteel bijzonder goed. Langs de linkerkant in het midden is het stervormige blad van de geranium te zien en erachter, in de hoek staat de courgette die goed lijkt aan te slaan. 

In het midden staan drie sjalotten die het, net als vorig jaar, nu lijken te verliezen van...? Vocht? Bladluis? Jammer! 

Waar de gele stokjes staan aan de achterkant begint steeds een rijtje: zomerwortel, lente-ui, zomerwortel en links van de sjalotten nogmaals wortel. Ik wacht af wat er van komt. Voorlopig stelt het nog niet veel voor :-).

Bak F op 18 mei 2011
Bak F doet het beter. De gele pluksla en rode eikenblad sla, rechtsvoor en links ernaast doen het prima. 

Er achter heb ik horizontale rijtjes rode biet en snijbiet gezaaid en die gaan minder goed. Het blad van de bieten is aangetast, misschien door een gebrek aan voeding - ik moet me daar nodig eens in verdiepen. 

Achteraan staan twee nasturtiums waarvan de plant in de rechterhoek blijkbaar last heeft van de overhangende bladeren van de pronkbonen. Linksachter, verborgen achter de electrabuis, staat nog een rode koolplantje. 

Bak I op 18 mei 2011
In I groeien de pronkbonen. Ertussen, achteraan dus, heb ik lathyrus gezaaid. Ervoor, langs beide randen staan slabonen. De blauwgroene stok is waar de okra gepoot is en de gele electrabuis rechtsvoor is de plek van de aubergine.

De groene dot in het midden tegen de voorrand is tijm en links ervan, ik heb er gisteravond maar even een plastic bakje overgezet, staat de komkommer die niet zo hard groeit als ik zou willen. Het groen links ervan is een geranium.

Bak G op 18 mei 2011
Dan bak G waar alle tomatenplanten staan: 2 trostomaten, 1 minibel en 1 maja balkontomaat, de paprika en Spaanse peper.

In de hoeken vooraan staan al vrij hoge goudsbloemen en ertussen probeert de oregano terug te komen van een koude winter en stevige snoeipartij. 

Van rechts naar links hangen twee knoflookplanten boven de aarde. Ze zijn nog niet zover dat ik ga oogsten. 

Het slappe bruine blad ertussen is van de tulpen. Op enig moment zal het blad verdorren en dan kan ik het zo van de aarde oprapen. Tot die tijd moet ik het even doen met een wat rommelig geheel.

Bak C op 18 mei 2011
Bak C is dit jaar mijn oerwoudbak :-). Pronkbonen, tuinbonen, kapucijners en doperwten vechten zich een weg omhoog langs alle stokken. 

Ergens in het groen zullen hopelijk enkele zonnebloemen meegroeien en vooraan staat een nasturtium.

Voor bak G staat de zak met aardappels. Ik ben benieuwd hoe het dit jaar zal gaan speciaal met de aarde. 

aardappelzak E op 16 mei 2011
Ik heb veel compostmateriaal als ophoogaarde gebruikt, men zegt dat aardappels aarde zuiveren en vorig jaar was de potgrond uit de zak heel los en luchtig geworden. Ben echt nieuwsgierig hoe die 'troep' die ik nu in de zak heb gedaan eruit komt.

Voor de aardappelzak, als je vanaf de balkondeur loopt of kijkt, staat een emmer met daarin een pot met wat ooit een uitgelopen ui was. Deze zal me geen nieuwe uien geven maar de stengels groen zijn ui-achtig en ik hoop op mooie bloemschermen.

ui
De ui deelt haar emmer met een bakje waarin gemengde sla is gezaaid. Zowel de pot met ui als het bakje sla hangen in de emmer. 

Naast de emmer met ui en gemengde sla en voor bak F staat bak A. Net als bak B is dit een wat kleinere bak. 

Hier zal ik de prei uitplanten maar nu staat er nog voornamelijk postelein die net als vorig jaar klein blijft. Ik heb er tegenwoordig al een glasplaat op liggen omdat postelein het graag warm heeft. Een echt verschil maakt het tot nog toe niet.

Bak A 18 mei 2011 en dahlia
Aan de linkerkant ben ik al begonnen een rijtje winterwortelen te zaaien. Dat kan best om en om samen met prei. In de opstand linksachter zitten ook wortels en rechts ernaast staan nog wat radijsjes - veel loof weinig knol. Ook daar heb ik wat wortels doorheen gezaaid. 

Rechtsvoor is het groen van een tagetes te zien. En in de ronde bak zit mijn dahlia die al open is.

Daarmee zijn we terug bij de balkondeur met linksboven, boven bak B ook de aardbei. 

aardbeiplant 18 mei 2011
Gisteren was ik even bij Ikea en nam een aardbeienplant mee naar huis. Bij gebrek aan plaats heb ik die maar bij mijn oude aardbeiplant gepoot. 

In het cyclamenbakje aan de andere kant van het landgoed bloeien nog steeds viooltjes en in het ronde hangbakje boven bak F zijn ze ongeveer uitgebloeid maar daar komt de jongste dahlia boven de grond.

Het landgoed barst uit zijn voegen. Alle bakken zijn vol. Het succes zal wisselend zijn. 

Ik merk aan aangevreten blad de aanwezigheid van slakken of rupsen, op de aarde van een van de bakken zag ik hele kleine witte dingetjes. Eitjes of larven - geen idee wat het was. Bladluis heb ik al vanaf de prilste lentedagen toen het nog warm was en veel blad is nu al aan het tekenen hoewel ik niet echt weet wat ik erin moet lezen.

landgoed op 18 mei 2011
Het mooie van het landgoed is dat het geen grote ramp is als een oogst mislukt of een plantje verdwijnt. Het is nog steeds een leerproces en Albert Heyn zit om de hoek :-). Maar wat een heerlijkheid de groente te zien groeien en plantjes te zien bloeien. 

Wat een heerlijk gezicht al dat groen, mijn landgoed. Het is en blijft een oase van rust en ontspanning. Zo en nu vlieg ik weg de drukte weer in maar het eerste dat ik doe als ik weer thuis ben is het landgoed opstappen en kijken hoe alles gegroeid is :-), hoe alles erbij staat, even voelen, ruiken, genieten. Wat een verrijking!


Kate
18 mei 2011

zaterdag 7 mei 2011

Courgette geplant

Onverwachts veranderde ik mijn plan, vandaag. Het plan waar ik zolang op gebroed en over nagedacht had, dat met bijna wiskundige precisie in elkaar gezet was. Plannen zijn er om veranderd te worden. En zo is het. Zo gebeurde het, vandaag.

koude bak, courgette (midden)
Vandaag besloot ik dat ik niet kon wachten met het planten van het kleine courgetteplantje tot de volgende vrucht plantdag daar is. Het plantje in de koude bak, beukte met volle kracht tegen het glas en de onderste blaadjes, hoe heten ze toch - de kiemblaadjes, bladeren inmiddels waren al geel verkleurd.

De dagen van vandaag tot 11 mei waren er vijf teveel. Net als gisteren ging de maankalender het raam uit. Jammer dan. Zo rigide kan ik niet zijn dat ik plantjes offer aan Miss Moon.

Die courgette was gepland in bak B, de linker korte kant van de bak tussen nasturtium linksachter en zonnebloemen linksvoor. Dat was voor ik een groeizak in elkaar had geknutseld met lathyrus en iris en vast nog wel wat ander bloemenzaad. 

Die groeizak hing nogal prominent in de weg, besefte ik toen ik de situatie eens goed bekeek. Bovendien had ik inmiddels ook een spitskoolplantje dat als kool groeide rechts vooraan in bak B dus tja...

bak C op 2 april jl.
Bij het indelen van mijn bakken en gewassen hadden komkommer en courgette een aantal keer stuivertje gewisseld. 

Komkommer zou, net als vorig jaar maar in andere aarde, precies aan de andere kant van het landgoed komen, in bak C. Ik keek naar bak C. Hoe zou ik ooit, over vijf dagen, nog in de rechterhoek bij het hek kunnen komen om een komkommerplantje te planten?

Ik keek naar het landgoed: hoe zou ik ooit langs een zak vol aardappelloof, langs erwt-, kapucijner-, pronkboon- en tuinboongroen komkommers kunnen zien hangen, laat staan oogsten? Ook de komkommer moest een nieuwe locatie krijgen.

Om te bepalen wat waar moest, heb ik gekeken naar de inhoud, of toekomstige inhoud van de bakken. Wat zou vloeken met komkommer en/of courgette en wat zou het goed samen doen. 

In elk geval viel de aardappelzak af. Dat zou ook onhandig geweest zijn, al was het maar vanwege de "levensduur" van de diverse planten. Ook bleek dat komkommer en courgette niet samen in een bak zouden moeten en dat salie en komkommer liefst niet in een bak moeten groeien.

courgette in bak H
Salie groeit in bak H en bak H was nu net een bak waar ik nog een lege plek had linksachter. Zo'n hoek met compostmateriaal dat wat rommelig aanvoelde, waar ik wel een nasturtium had gezaaid maar verder nog niets. 

Dat is de plek geworden waar ik mijn courgette heb geplant. Ook omdat courgette en ui en wortel goede combinaties zijn en laat H nu de bak zijn met uien en zomerworteltjes.

Ik heb geen idee hoe de plant zal groeien. Ik vrees dat er van mijn wortel rijtjes niets over zal blijven. Ik lees dat courgette 1m² nodig heeft. Ik hou mijn hart vast. 

Voor ik het plantje in de aarde liet zakken heb ik een klein wasrekje gepoot langs de rand van de bak. Misschien heeft de plant hier iets aan als het steun nodig heeft of de hoogte in wil.

bak I: pronk- en slabonen
Twee bakken verderop staat bak I. Het is de bak waarin de pronkbonen staan en waar nu nog spinazie probeert blaadjes te krijgen. Ook had ik er, optimistisch als ik ben, ongeveer een maand geleden al slabonen gelegd maar daarvan is er slechts een opgekomen.

slaboonplantjes
In de koude bak heb ik met wisselend succes slabonen proberen voor te trekken. Twee van de plantjes groeiden inmiddels ook de bak uit en die heb ik meteen maar even in bak I gepoot toen ik toch bezig was. 

Bonen en komkommer zijn een goede combinatie en dit is dan ook de bak waar de komkommer zal komen zodra het vrucht plantdag is. Links van de thijm is nog een gaatje. 

bak I klaar voor de komkommer
Het komkommerplantje kan nog even wachten in de koude bak vandaar dat ik alleen voorbereidingen heb getroffen zoals het plaatsen van rekjes langs de lange en korte kant van de bak. Een smalle glasplaat in bak A ter hoogte van de plek waar de komkommer komt. 

Ook plantte ik alvast een extra stok waar de aubergine zal komen - rechts van de thijm - maar die staat, zie ik nog niet op de foto :-). Het landgoed ziet er nu al dramatisch anders uit - in mijn ogen dan want ook het gaas boven bakken B en H en F heb ik weggehaald.

landgoed 7 mei 2011
De hele dag was ik in de weer. Naar buiten, naar binnen, kijken, opzoeken, teruglopen, nog eens kijken, pc erbij, schema's op tafel. Het was heerlijk! 

Natuurlijk heb ik dingen over het hoofd gezien. Geen idee hoe ik straks behalve de komkommer nog meer slabonen en die aubergine en de okra en paprika in bak I moet proppen maar dat zie ik 11 of 12 mei wel.


Kate
7 mei 2011

vrijdag 6 mei 2011

Vroege, eerste knoflook

Vroeg, wellicht te vroeg, maar vandaag heb ik de eerste knoflook van het jaar geoogst. 

Op 25 oktober 2010 had ik een teentje knoflook, gewoon van AH en uitgelopen dus nu niet bepaald vers :-), in de aarde gestopt. Bak 16, een ronde plantenbak waar ik eerder een tomatenplantje en later worteltjes had geteeld, stond leeg dus dat kwam goed uit. Ook in de huidige bakken B en G plantte ik, respectievelijk een en twee tenen knoflook.

bak 16 bovenop bak G
Het was indertijd, net als vandaag, een worteldag en het vormde het begin van mijn fascinatie met tuinieren volgens de maan. Nu was vandaag weliswaar een wortel plantdag maar tegelijkertijd is er vandaag een maanknoop en dat betekent dat je eigenlijk niets moet zaaien of planten. Toch oogstte ik.

Of liever, ik bracht de knoflook "binnen" want het is nog een heel proces dat oogsten van knoflook. Om te beginnen moet je bepalen wanneer de bollen precies goed zijn en dat zie je niet - ik althans niet - door de aarde heen. Enfin, ik vind alle oogst al een meevaller en het betrof twee bollen dus ach, wat maak je je druk?

knoflook "oogstklaar"
Twee spieren groen die aan de onderkant vergeeld. Of moet ik zeggen verdord? Er waren ook al bladen weg en de plant boog naar de grond. Dat zou een teken kunnen zijn dat de knoflook groot genoeg was. Twee spieren - ik wist nog niet dat ik slechts een teen had gepoot :-).

De aarde was droog - niet zo gek met dit droge weer - en het zou de komende dagen nog droog blijven. Dat was gunstig omdat knoflook moet drogen, liefst in de open lucht. 

Makkelijk die droge aarde want ik kon de plant simpelweg omkiepen en de knoflook belandde al haast als vanzelf in mijn hand. Je mag rijpe knoflook nooit uit de aarde trekken maar dient haar voorzichtig met een vork of spade omhoog te wippen.

knoflookbollen uit de aarde
De overtollige aarde schud je voorzichtig van de bollen. Het zijn twee bolletjes, niet heel groot, de ene rozig, de ander witgrijs en ze zitten als een Siamese tweeling aan elkaar. Heel apart.

Ik zei al, de knoflook moet je laten drogen. Liefst in een tochtige schuur, niet te warm, zeker niet in direct zonlicht, opgehangen of aaneen gevlochten in een streng. Sommigen laten ze eerst op de aarde rusten. Ik heb geen schuur, mijn landgoed heeft een deel van de dag nogal felle, hete, directe zon, als het regent dan is er geen plekje waar geen water neervalt en ophangen...?
de oogst

Een kleine hersenkraker want binnen is er ook geen koele plek met voldoende luchtcirculatie en ik ben niet van plan mijn ventilator aan te zetten en gedurende een paar weken 24 uur per dag op de knoflook te richten.

drogen aan een rekje
Dit alles dient om de knoflook tot ver in de winter goed te houden. Ach, die twee bolletjes zijn over een kleine week op :-). En dus heb ik een van de rekjes die ik uit een oude koelkast redde en die me zoveel plezier bezorgen o.a. als anti-vogel barrière in het rek op een kistje gelegd. 

De knoflook heb ik voorzichtig door de spijlen gehaald en zo hangen ze te drogen. Omdat het morgen zo warm wordt en ik direct zonlicht wil vermijden heb ik er een theedoek voor gehangen :-). 

beschermd tegen de zon
Voor de regen komt, als er al regen komt en ik het van te voren weet, zal ik de bollen naar binnen brengen. Dan is hopelijk het velletje gedroogd hetgeen de teentjes sappig en vers houdt.

Wat de uiteindelijke oogst zal zijn, kan ik nog steeds niet zeggen maar ik verwacht dat elke bol zich zal vertalen in een grote teen.

Om de knoflook te bewaren, moeten wortels langer dan 1-2 cm afgeknipt worden. Eventueel de overtollige aarde afborstelen zonder het velletje te beschadigen en verwijder het loof maar zorg dat de bol in tact blijft.

Kate
6 mei 2011

dinsdag 3 mei 2011

Tomaten op de vensterbank

'Oh, ze stond bij jou nog op de vensterbank?', vroeg de lieve mevrouw aan wie ik een van mijn zeven Spaanse peper plantjes gaf. 

Ja, al mijn tomaten, paprika, chili en aubergine plantjes staan nog op de vensterbank. Ik durfde het niet aan ze, ondanks het bestendige warme weer, al buiten te plaatsen. 

Niet dat de IJsheiligen, dit jaar van 11 t/m 14 mei, me schrik aanjoegen maar buienradar gaf en geeft aan dat het iets kouder zou worden begin mei. Gelukkig staan ze er nog: het gaat weliswaar niet vriezen maar een minimum van 3°C is - denk ik - echt te koud voor deze plantjes. 

aubergineplantjes op vensterbank
En ook binnen heb ik alle plantjes nog steeds voorzien van een kap of cloche hoewel ik wel ervoor zorg dat er lucht bij de plantjes kan komen zodat ze wennen aan de volgende fase.

Naast het weer was er nog een praktische reden om de vruchtplanten binnen te houden. 

Bak G, de bak waarin ze zullen komen was, is nog vol met afstervend tulpenloof. Gevolg: geen overzicht, geen plek om al te graven en in de rechterbovenhoek staat een pot met twee knoflookplanten op de aarde. Die knoflook is aan het omvallen, vergelen en hoewel ik geen dikke bol voel lijkt het me een goed tijdstip deze twee bollen te oogsten. 

Dat geeft me een extra bak om een van de kleine tomaatplantjes in te poten en een extra hoek in bak G voor een van de trostomaatplanten of een aubergine die wat hoger worden en steun bij het hek zullen vinden.

Op 11 en 12 mei staan de maan en de planeten gunstig voor het planten van vruchtplanten en dan zal ik de meeste plantjes hun definitieve plek geven. 

Dat brengt me bij het gebruik van de maankalender. Ik merk, nu ik er langer mee werk, dat ik er niet langer rigide aan vast kan of wil houden. Soms moeten zaailingen verpot worden en kun je niet wachten op de volgende plantdag. Soms heb je geen tijd op de juiste dag.

minibel tomaat
Al mijn vruchtplanten heb ik opgepot en/of verspeend tijdens zaaidagen. Ik heb het wel op een vruchtzaaidag gedaan maar kon niet wachten op de volgende plantdag. Dat zal ongetwijfeld komen door een gebrek aan planning of ervaring - geen idee.

De Maja- en Minibel kerstomaatjes zijn al echte plantjes - ik hoop dat ze kunnen wachten tot de 11e. Ik heb ze van een klein puddingbakje in een grotere yoghurtpot geplaatst. 

Dit jaar gebruik ik geen kleikorrels maar ik heb een dubbelgevouwen stukje karton op de bodem geplaatst om aarde te sparen en teveel aan vocht op te zuigen.

trostomaten voor verspenen
De zaailingen van het zelfgewonnen zaad van trostomaten konden vanuit de perspotjes naar de puddingbakjes. Ze zijn nog heel klein - kleiner in de puddingbakjes dan ze hier op de foto lijken. 

Ik hoop dat ze de komende dagen flink groeien zodat ik ook hen op 11 of 12 mei een andere plekje kan geven. Kan dat niet dan zou het ook kunnen op 20, 21 of 30 mei.

Kate
3 mei 2011