spitskool |
rode kool |
Ik deed twee Chinese koolzaadjes in de "volle" grond, daar waar eerder de peultjes stonden. Zaaien kan volgens het zaadpakje nog tot eind augustus en wie weet heb ik over een paar weken wel weer wat ruimte om dat nog een keer te doen. Anders doe ik het later want volgens informatie van het internet zou het zelfs tot oktober kunnen.
Zo'n zelfde periode staat vermeld bij de zaaiperiode van de snijbiet, of zal ik hem warmoes noemen? Het is een hele ouderwetse bladgroente. Zo ouderwets dat zelfs ik er nog nooit van had gehoord tot ik beter naar de Engelse moestuinprogramma's ging luisteren.
zaad snijbiet |
Je bereidt het als spinazie maar ook de dikke nerven zijn te eten. Ik kan nog niet uit eigen ervaring spreken dus ik onthoud mij voorlopig van commentaar. Ik zag op allerlei sites hele decoratieve soorten met gele en rode nerven, maar bij het tuincentrum hadden ze slechts Beta vulgaris ofwel, let op fantastische naam weer: Gewone Groene.
wortelen |
de stokken |
Mijn thijm, toch echt een makkelijk kruid als ik het mag geloven, heeft ondertussen de strijd tegen het water verloren. Dat is tenminste het oordeel van Dokter Kate :-).
Ik haalde haar uit de aarde en de kluit was nog precies zoals hij was toen ik hem in april in het kistje had gezet. Er was geen enkele wortelgroei, aangroei te zien. Ik heb de kluit uit elkaar getrokken, het struikje zelf iets gesnoeid en de hele plant toch nog maar even terug gezet met wat droge turf erop. Weggooien kan altijd nog. Wie weet, slaat hij alsnog aan.
In de bak waar de erwtjes stonden staat nu de boerenkool die ik in de zaaibak had voorgezaaid. Twee stuks. Ik hoop dat hij lekker van smaak zal zijn. Ik was van kindsaf nooit een fan van boerenkoolstamppot en ik heb nooit een zak boerenkool in de supermarkt gekocht. Maar, ook weer geïnspireerd door Engelse kookprogramma's, ik zie mezelf wel andere dingen doen met boerenkool. Grofgesneden en even gewokt of gesauteerd - lijkt me lekker.
Ook bloemkool en andijvie plantte ik uit. Daarbij lette ik er op dat niet in alle bakken kool komt te staan want anders heb ik volgend jaar een groot probleem. Kool mag namelijk liefst zes jaar niet op dezelfde grond staan. Ik moet nu dus wel bakken vrij van kool houden wil ik volgend jaar nog kool kunnen verbouwen.
Ik heb de laatste tijd niet veel van mijn sla kunnen genieten. Op de een of andere manier kwam het er niet van te plukken en wat ik bij had gezaaid is niet goed opgekomen. Opnieuw geef ik regen en te weinig licht - de bak staat in mijn rek - de schuld. Daarom vandaag alles verwijderd en er spinazie gezaaid. Spinazie gedijt in wat men noemt halfschaduw. Ik kan de bak dus met een gerust hart in het rek laten staan - er is overigens ook geen plaats elders.
Tenslotte zaaide ik toch ook nog maar wat radijszaad, rondom de bloemkool en in twee rijtjes van vier langs de boerenkool. Radijs is, ik was verbaasd toen ik dat leerde, een koolachtige dus dat gaat prima. Ik hoop dat ik ditmaal wel knolletjes zal krijgen en niet slechts blad zoals eerder dit jaar.
rode biet |
Het was een drukke ochtend op het landgoed. Gelukkig vind ik het heerlijk om zo bezig te zijn. Nu komt dan dat waar ik ook al een hele tijd naar uitkijk: ik ga de wortelen oogsten. Komt dat zien, in de volgende blog.
Kate
16 augustus 2010
Geen opmerkingen:
Een reactie posten