woensdag 28 december 2011

Het jaar zacht uit

onbekende bloem :-)
Het voelt nog steeds als lente en zo zal het jaar ook eindigen. Even buiten ondanks de griep zag ik hoe de onbekende bloem in het spaanbakje bijna bloeit. 

Ik heb hem al vaker gezien want ik herken de geschiedenis van kleuren die hij me toont. Nergens kan ik hem vinden op de foto, niet hier op het blog, niet op mijn harde schijf. Vreemd want ik heb er zeker foto's van gemaakt*.

prei in bak A
Vele foto's maakte ik van prei maar dit seizoen nog niet. Het blijft een moeizaam product. Hier op het landgoed heb ik er op 22 juli 12 uitgeplant in bak A, daarvan zijn er slechts een paar over. Deze, hier op de foto, ziet er aardig uit. Bij mijn moeder heb ik er meer maar ook die zijn iel. 

eikeltje in bak B
Vorig jaar heb ik te snel geoogst: het was meer bieslook dan prei, toen. Dit jaar wacht ik zeker tot half maart. Men zegt dat prei na februari gaat dikken. Ik ben benieuwd.

Op de aarde van bak B vond ik een eikeltje. Waarschijnlijk heeft een vogel die laten vallen. Gek, voor dit seizoen had ik niet in de gaten hoe vogels hamsteren. Nu ben ik verbaasd dat ze de wintervoorraad, ondanks het milde weer, aan moeten spreken.

bollen in het cyclamenbakje
Tenslotte, maakte ik nog een kiekje van wat bollen beweging in het cyclamenbakje. Ik heb mijn administratie niet goed gedaan dus ik kan niet zeggen wat het is of zal worden. Ik gok op narcissen - de mini variant. Voor tulpen en de reguliere narcissen zal het bakje te klein zijn bevonden. Denk ik...

Oh, en eindelijk zie ik beweging van bollen in het bollenveld. Leuk!!!

Kate
28 december 2011  

* gevonden! het zijn muurbloempjes

zondag 25 december 2011

En weer is het Kerst...

landgoed op 25-12-2011
Heel anders dan vorig jaar, lijkt het vandaag wel lente op het landgoed maar het is gewoon eerste Kerstdag. 

De foto is zoals die al weken is: groen, geel, bruin en een spatje kleur. Bijna saai maar steeds als ik naar buiten kijk, is dat toch niet wat ik voel en zie.

Van de week heb ik de grote tagetes plant uit bak A verwijderd. De laatste bloemen waren uitgebloeid en ik zag geen nieuwe knoppen, wel veel naaktslakken en wat nat en lelijk groen. Het geeft een goed gevoel dingen op te ruimen wanneer de tijd daar is.

tagetes in bak 8 in het rek
Daarmee is het echter nog niet over voor de afrikaantjes op het landgoed. In het rek, in bak 8, een van de laatste sinaasappelkistjes, bloeien er nog drie. Deze plant staat er al vanaf 28 april! Ongelofelijk.

bak P met diverse bloembollen
Wie weet bloeien er, als de tagetes uitgebloeid zijn wel bollen. Op de bovenste plank staat bak P, een ronde hangbak. Ik heb er eind september diverse bollen in gepoot en ze komen goed op zo te zien.

anemonen in bak C
In de aarde van bak C heb ik half oktober circa vijf anemoon bolletjes gestopt. Het is leuk te zien hoe het een klein veldje geworden is. Ik duim dat er ook daadwerkelijk bloemen zullen verschijnen. 

doperwtje onder cloche, bak F
En tenslotte nog even iets over de groentes. De tuinbonen zijn gestokt en de erwtjes die op 3 december van het kasje naar bak F zijn overgeplant, staan en groeien nog steeds onder hun cloches.

Jong groen, oude planten en verrassingen verstopt onder de aarde, zo biedt het landgoed op eerste Kerstdag een heel andere aanblik dan een jaar geleden.

Zo herinnert de natuur ons eraan wie Heer en Meester is - de eigenaar van het landgoed, de zaaier en tuinder en onderhoudsmevrouw zijn het niet :-). 

Vandaag voelde aan alsof het lente zou worden en dat wordt het ook maar eerst is het nog Kerst.

Ik wens u zalige Kerstdagen.

Kate
25 december 2011

zondag 11 december 2011

Kerstgevoel

nasturtium
Nog veertien dagen en dan is het Kerst. Overal hebben mensen al versierd, de bomen zijn niet aan te slepen en slingers van licht doen de sterren aan het firmament verbleken - van lichtvervuiling wil men even niets weten als het Kerst wordt.

nasturtiumblad
Hier op het landgoed hangen ook al maanden slingers: nasturtiums als met oranje lampjes die niet van doven willen weten en waar geen bloemen zijn, is er prachtig generfd blad. Wie heeft er een kerstboom nodig met zoveel schitterends aan huis?

tuinbonen
Kerst, de belofte van jong leven. Iedere dag aanschouw ik dat wonder. De erwtjes groeien aarzelend onder hun plastic kapjes en de tuinbonen, ook al zijn ze iets aangevreten door naaktslakken, staan fier in de wind. Herfstteelt op zijn best.

knoflook en rucola
Bak B is daar ook een voorbeeld van. Een zee van groen, rucola - nog steeds niets van geproefd in de mond maar iedere dag genot via het oog. Verse spieren groen waar ik in oktober knoflookteentjes plantte. En opkomende  krokusjes.

anemonen
Het bollenveld is nog zwart maar in alle kleinere bakken en bakjes piepen de tulpen en krokusjes boven de aarde. En de anemoon oogt als een echt plantje waarvan ik hoop dat het dit jaar ook daadwerkelijk zal bloeien.

cosmos
Over bloei gesproken, de top van de cosmosplant is uitgebloeid maar aan de zijtakken pronken kleinere, donker roze bloemen. Het lijkt wel siervuurwerk waarvan ster na ster zich ontvouwt tegen de grijze lucht en zo het kwaad verjaagt.

tagetes
Er is geen kwaad op het landgoed. Geen spatje haat, geen ongeduld of onbegrip. En als mijn ogen oranje tagetes waarnemen en de camera ze als geel laat zien? Dan accepteer ik dat. Hoe graag had ik gele tagetes gehad en zie hier: ik heb ze op de foto, op mijn blog.

Vandaag ben ik mild als het weer. Grijs als de lucht volgens sommigen zie ik slechts kleur. Mijn deur is dicht, de geluiden van de buren gedempt. Ik ben content. Over veertien dagen is het Kerst. Het wordt een groene Kerst. Ik vind het helemaal niet erg.

Kate
11 december 2011 

zondag 4 december 2011

Winter is de nieuwe herfst...

Feltham First erwten*
Met de temperatuur vandaag nog in de dubbele getallen heb ik gistermiddag laat toch maar vast de erwtplantjes uitgeplant. Ze waren nog niet groot genoeg eigenlijk en ik hou mijn hart vast voor wat slakken, kou en ander ongemak gaan aanrichten maar ze staan.

Mijn teelschema heb ik door al dit winterzaaigeweld wel aangepast. Ik realiseerde me dat ik meer bakken nodig heb voor erwtplanten dan de twee die ik had bedacht. 

Bak B is een van de witte Ikea bakken en kleiner dan de curverbakken en hij staat nog vol met tijm, rozemarijn en boerenkool dus veel ruimte voor erwtjes heb ik daar niet. Bak H staat vol met tuinbonen, te vol als ze het alle tien redden.

Vandaar dat ik besloten heb om in de peulvruchtbakken als voorteelt erwtjes te zaaien. Bak F kreeg de voorkeur boven bak G, eerlijk gezegd kan ik me even niet herinneren waarom maar het zal ongetwijfeld met de geschiedenis van de aarde in de bakken te maken hebben, met wat er twee jaar geleden in geteeld is. 

De slabonen en pronkbonen kunnen pas op zijn vroegst eind april gelegd worden. Tegen die tijd zijn de erwtjes bijna te oogsten. Het zou dus allemaal moeten kunnen. Bonen leggen en laten groeien terwijl ik erwtjes oogst en als de bonen groot genoeg zijn, kunnen de erwtplanten afgesneden worden. De wortels laat je in de aarde zodat ze stikstof teruggeven. Dat is van later zorg.

Eerst moet er geplant worden. Bak F is, net als B, niet leeg. De cosmos staat er nog te bloeien hoewel het loof geel aan het worden is. Om de cosmos heen heb ik koriander gezaaid die het niet echt doet maar die ik ook niet wil omwoelen. Achterin groeit nasturtium en voorin komt iets nieuws naar boven. Geen idee wat het is. Misschien iets van bollen of oud zaad? 

op voorgrond bak H, erachter F en I
Hoe dan ook, ik kon acht van mijn plantjes kwijt. Ik begon met de grootste want ergens wilde ik de kleinere nog achterhouden, wat tijd gunnen om aan te groeien maar toen ik eenmaal bezig was, besloot ik maar door te poten. 

De twee die niet in F konden heb ik in B gezet. Yoghurtpotten met gat in de bodem er overheen om iets van bescherming te bieden hoewel de ervaring leert dat de slakken zich er niets van aantrekken.

Voor ik de erwtplantjes overhevelde van vensterbankkas naar bak F, heb ik nog wat compostmateriaal in die aarde geschept. Ik schepte een kuil en daarin kieperde ik het halfverteerde materiaal, aarde er bovenop, klaar. Het zal ongetwijfeld goed doen. 

Eigenlijk had ik nog wat van de dorre stengels van de oude pronkbonen over de aarde willen snipperen als een mulch en tegen slakken en muizen etc. maar het werd donker en eerlijk gezegd had ik daar even geen zin meer in. 

Toen ik de deur weer dicht had, gordijn tegen de tocht ervoor, extra trui uit viel me op hoe ontspannen ik was. En hoe fijn dat even een half uurtje met mij handen in de aarde dat effect op mij heeft. Helaas zal dit voorlopig wel ongeveer de laatste significante landgoed actie van het jaar zijn geweest.

Erwtjes planten op 3 december? Het is en blijft wonderlijk, gek en eigenlijk een beetje onnatuurlijk. Ben heel benieuwd hoe het ze zal vergaan. Dit jaar heb ik amper erwtjes gehad en dat moet en zal in 2012 anders :-)!

Kate
4 december 2011


* De foto van de Feltham First doperwten komt van de site van 123zaden waar ik het zaad ook gekocht heb.

donderdag 1 december 2011

Naar het eind van het jaar

landgoed op 1 december na het weghalen
van de stokken
Geheel conform het landgoedjaar 2011, toont de overzichtsfoto van vandaag geel, oranje en groen - oh, en nu ook wit door de viooltjes.

Ongelofelijk, vorig jaar lag er een dik pak sneeuw. De komende weken is de verwachting zoals die van vandaag: wisselvallig, mild, boven nul. 

Men zegt dat de seizoenen aan het verschuiven zijn. Toch zie ik, aan de nasturtium bijvoorbeeld, hoe de dagen wegtikken en dat is eigenlijk maar goed ook.

Net een paar uurtjes - hoe snel gaat de tijd! - buiten bezig geweest. Het was heerlijk en nu regent het wat ook wel nodig was na weken van droogte.

Ik verwijderde de stokken in bak C waar pronkbonen zo weelderig langs klommen en die in bak I, ook gebruikt voor pronkbonen. Hoewel een een fraai gezicht was de dorre stengels in een knoop bovenaan de elektra- en andere klimbuizen en -stokken, moest het gebeuren.

Als ik later vliesdoek moet leggen tegen vorst en kou dan zitten stokken me maar in de weg. Bovendien, ik weet het nog niet zeker, maar misschien ga ik wel bakken verplaatsen vanwege de teeltroulatie versus de beste plek voor de diverse groentes. Ik weet het nog niet hoor. Ik denk erover.

Toen ik dan toch bezig was heb ik nog wat compostmateriaal uit de onderste compostbak gehaald en die diep in de aarde achterin bak I gelegd. Daardoor kon ik al  het nieuwe bruine materiaal kwijt dat van de klimstokken kwam en er ontstond weer ruimte voor nieuw gft materiaal.

Bij het bekijken, beter woord zou zijn inspecteren, van de bakken bleken er heel veel naaktslakken in de grote tagetesplant te zitten en tegen het bubbelplastic er langs. 

Ik gooi ze op het dak van de buren in de hoop dat de vogels ze oppeuzelen maar waarschijnlijker is dat ze gewoon terug kruipen naar het landgoed. Ze hebben de jonge tuinboonplantjes aangevreten ondanks de cloches die ik er overheen had gezet - die ik al een tijdje terug dus maar heb weggehaald. 

Het betekent dat ik de erwtjes, in het groene vensterbankkasje bovenop de compostbakken die weer voor het rek staan, niet durf uit te planten. Ze zijn te jong, te klein en hoewel het eigenlijk zou moeten nu de temperaturen nog in de dubbele cijfers zitten, wacht ik maar.

Er staat nog een stok in de aarde en dat is de elektrabuis die steun biedt aan de cosmos. Nog steeds in bloei. Heel apart. Niet te zien op te foto maar roze had ik ook als kleur van het moment moeten noemen. Foei :-)! 

Op het kasje staat een bak met daarin ook een cosmos. Een hele kleine met een knopje dat wonderlijk aan het opengaan is. Een mini donkerroze cosmootje is zichtbaar. Met de twee zinnia's die allebei een knopje hadden zal het zover niet komen, vrees ik.

Hoewel het landgoed niet kaal is, ogen de achterste drie curverbakken, leeg. Ze zijn dat ook. Winterteelt, ik lees en lees en las erover en natuurlijk heb ik knoflook gepoot, en er staat prei, en een heel klein plantje boerenkool dat maar niet wil groeien, en de tuinbonen staan en er komen nog erwtjes en over een paar maanden zal het bollenveld in bloei staan. Het valt wel mee dus.

Meer dan dat hoor. Het is en blijft een wonder zo'n tuintje op de drempel van je huis. Ik geniet er zo van. Het brengt vreugde en rust en innerlijk weten. Het bevestigt dat er meer is dan wij zien en dat wij allen verbonden zijn. Vraag me niet waarom ik dat nu weer optype [sic!] maar zo voelt het wel. Nu. En vaker.

Het zal de decembermaand wel zijn die zulke gedachtes in mij naar boven brengt. Wat is het jaar snel gegaan. Wat was het een vreemd jaar voor het landgoed. Wat ben ik blij met het voorbije jaar - dat helemaal nog niet voorbij is.

Kate
1 december 2011

woensdag 23 november 2011

Feest buiten en binnen!

bak E: o.a. knoflook, rucola
Het is nog steeds prachtig op het landgoed.

Bak E staat vol met groen: een rand van knoflook omzoomt rucola die niet heel hoog is en waar ik nog niet van geproefd heb. Onder de stukjes vliesdoek heb ik optimistisch of in een gekke bui op 10 november nog veldsla gezaaid.

nasturtium bak E
Meer naar voren in de linker hoek voor van dezelfde bak staat een nasturtium met schitterend blad op grondniveau maar ook bovenaan de electrabuis die klimsteun biedt. Niet veel bloemen hier maar met geel en heel helgroen desondanks erg mooi.

tagetes bak A
In bak A, die voor bak E staat, groeit prei net zo traag als vorig jaar. 

Hier is de blikvanger vooral de tagetes, het afrikaantje dat bloeit alsof er geen winter op komst is. De kleinere tagetes zijn allang in winterslaap of weggehaald maar deze blijft nog wel even staan.

nigella in de opstand in bak A
In de opstand in A tegen bak E aan is het de zaaddoos van de nigella, het juffertje-in-het-groen dat het oog verwent. 

De bloemen waren dit jaar klein, iel, laat en vielen tegen maar de restanten, het geraamte maakt veel goed. Een van de kleinere dozen heb ik open geknepen. Ik hoop dat het zaad vroeg in het voorjaar zal kiemen waar het viel.

onbekend talent in spaanbakje*
Op de bovenste plank van het rek staat het spaanbakje waar ik vorig jaar gemengde zomerbloemen in had en dat ook dit jaar iets maar niet veel heeft getoond van de mix aan zaadjes die ik in de aarde stopte. 

Tot mijn genoegen zal echter - net als vorig jaar - een mij onbekende bloem(*) weer gaan bloeien. Leuk!

anemoon in pot O
In de andere bakken en potten steken her en der bloembollen hun hoofd boven de aarde.

In bak O, die van de zinnia, staat een anenoomstengeltje fier overeind. Vorig jaar heb ik wel iets van groen gezien maar geen bloemen, ik hoop dit jaar op een beter resultaat. 

Mijn erwtjes, die ik op 10 november in closetrolletjes zaaide, zijn nog steeds niet zover dat ik ze kan uitplanten, ik begin ongeduldig te worden :-) maar zag net dat er wel puntjes groen met de aarde aan het vechten zijn. Het zal nu niet lang meer duren. 

koriander op vensterbank
Binnen, in de gember- en basilicumbak, zaaide ik koriander. Tot mijn verrassing gebeurt er van alles. Het resultaat is nu al beter dan alle pogingen die ik buiten deed met korianderzaad. 

Ook in bak F waar ik gelijktijdig zaaide zijn voor het eerst dit jaar koriander-zaailingen te zien, kleiner - natuurlijk dan binnen. Misschien is koriander gelukkiger in de herfst?

Ik ben blij met alle planten en zeker ook met de lidcactus die binnen een paar weken van knop naar bloem is gegaan. 

lidcactus binnen
Onverwacht, niet verwacht, jaren geen bloemen gehad tot eind vorig jaar en nu, met een nieuwe pot en ietsje nieuwe aarde en misschien een betere plek en na een koele zomer: feest in de kamer! Wat heerlijk.

Kate
23 november 2011 

(*) Het duurde even maar ik ben er achter: het onbekende talent in het spaanbakje is een muurbloempje.

vrijdag 18 november 2011

Ondertussen in 2011...

landgoed ingepakt op 16-11-2011
Het is allemaal goed en wel om je met het volgend jaar bezig te houden, 2011 tikt gewoon verder.

Hoewel de lange termijn vooruitzichten vandaag op buienradar geen vorst laten zien, waren er toch een paar dagen rond het nulpunt. 

Tijd dus om het bubbelplastic tevoorschijn te halen en de bakken een hopelijk reële eerste beschermingslaag te geven tegen kou en andere narigheid :-).

Zodra de cosmos uitgebloeid is, zal ik verder gaan. Wanneer de stokken weg kunnen uit het midden van de bakken, kan ik gaan denken over gaas en vliesdoek.

Kate
18 november 2011


donderdag 17 november 2011

Bloemenzaad voor 2012

Het was een rare zomer met kleine oogsten en zo lang geen bloemen op de nasturtiums en tagetes na. Toen, nu de bloemen bloeien - naast nasturtiums en tagetes nu ook cosmos en viooltjes en even heel kort ook een zinnia - geniet ik er zo van!

Zaden van bloemen en groentes
Nu en dan vraag ik me af waar ik meer van geniet: bloemen of groentes op mijn landgoed. Ik kom er niet uit want ik wil bloemen maar de spanning een handvol verse groente te oogsten is onnavolgbaar en groentes bloeien net als bloemen.

Ik weet wel dat ik geen of niet veel moeite meer wil doen voor kool. Ook spinazie en postelein doen te weinig gegeven een toch al nijpend ruimtegebrek. Dit jaar waren de bietjes teleurstellend en ook de snijbiet maar beide wil ik nog niet opgeven. 

De komkommer was zo'n hit vorig jaar en dit jaar was er de courgette. Ik wil ze opnieuw, elk in een bak. Oh, en de andere vruchtplanten: tomaten, aubergines, pepers. Geen paprika meer maar misschien opnieuw een poging om okra en artisjok te groeien.

En erwtjes, kapucijners, tuinbonen, slabonen, pronkbonen, ook worteltjes en zelfs lente-uitjes die het bij mijn moeder veel beter deden dan hier. Een nieuwe poging om venkel te kweken laat ik niet voorbij gaan. Sla wil ik ook weer in de bakken hebben.

Begrijpt u mijn probleem? 

de zaden die ik bestelde
Beter maar er niet te veel over na te denken. Beter maar gewoon bloemzaad te kopen en dat deed ik een dag of tien geleden. Veel eerder dan vorig jaar en ik ben er nog niet, denk ik. Er zal nog wel wat volgen.

Echter, ik kon niet wachten. Ik wilde naast winterharde erwtjes, veldsla kopen en nog vlug in de aarde stoppen voor de winter toesloeg en dat heb ik gedaan. Geen idee of het gaat werken. Toen ik dan toch aan het bestellen was - online want geen zin richting bloemenmarkt te gaan - heb ik ook bloemzaad gekocht. Een prachtig palet.

zonnehoed
Het begint met zonnehoed, purple red - echinaceae purpurea, een tweejarige. Gewoon vanwege de mooie kleur. Misschien omdat het geen oranje is :-). De hoogte van 80 tot 120 cm is goed in bakken met lagere groente. Het zal - net als de cosmos dat nu doet - voor een focuspunt zorgen.

korenbloem
De korenbloem polka dot mix - centaurea cyanus, was gratis bij de bestelling gevoegd en de kleuren zijn beeldig hoewel ik natuurlijk maar weinig zaad zal gebruiken en het een gok is welke kleur ik krijg.

klimmende winde
Mijn nasturtium zaad is op aan het raken en misschien is de klimmende winde, ipomea early call mix wel een leuk alternatief om langs de draden en regenpijp en trellis te leiden. Ik dacht dat winde alleen in het blauw verkrijgbaar was maar niet dus.

nachtschone
Lekker fel zijn de kleuren van de nachtschone, mirabilis jalapa, four o'clock mix. Een bloem die het beste tot zijn recht komt in de vroege avond of ochtend met een lekkere geur. Daar ben ik dus benieuwd naar. Hij wordt 75 tot 120 cm hoog.

zonnebloem
Zonnebloem autumn beauty, helianthus annuus moet doen wat de zonnebloemen de vorige jaren net niet deden, zorgen voor lange grote lachende bloemen die lang nadat ze uitgebloeid zijn als herinnering aan een mooie zomer blijven staan.

viooltjes
Tenslotte kocht ik zaad van viooltjes. Viola witrockiana en wel swiss giant mix. Groot bloemige dus waar ik zo naar gezocht heb en nu al zoveel plezier van heb. Eigenlijk gekkenwerk want viooltjes, als ze er zijn, zijn goedkoop en vrij voorradig. Maar, dit zaad kun je blijkbaar al in januari voorzaaien. Leuk dus!

Al dit zaad kocht ik bij 123 zaden, het was er binnen een paar dagen al en tot dus ver ben ik tevreden. Het wordt vast een kleurrijke zomer. 

Kate
16 november 2011

Alle foto's van dit blogbericht, op de twee eerste en grotere foto's na, zijn afkomstig van de site waar ik het zaad kocht: 123zaden.nl.

maandag 7 november 2011

Tuinbonen uitgeplant, compostgoot gegraven

Vandaag, een grijze dag, winderig, koud ook en ik dacht dat ik niet naar buiten zou gaan. Ik zat voor mijn beeldscherm en zocht naar wat ik nog kan doen voor het landgoed nu november in volle gang is.

tuinboonzaailingen 07-11-11
Ik wist, weet het eigenlijk wel hoor. Tuinbonen, die had ik op 21 oktober al in closetrolletjes gestopt om ze uit te planten zodra we ruim 10cm hoog zouden zijn. Vandaag niet hoor, morgen zou het één graad warmer zijn en zonniger.

Doperwten kunnen eigenlijk ook al - ik heb het vorig jaar geprobeerd maar niet naar tevredenheid. Hoewel ik nog zat erwten heb om te zaaien, kocht ik gisteravond online het soort Feltham First dat is tesamen met Meteor een van de winterbestendige erwten.

Van de week zaaide ik al Calendula, goudsbloemen, gewoon als experiment een paar hier en daar. Vandaag legde ik een stukje lente-ui op lint in bak E. Geen idee of het werkt maar er is niets verloren als het anders blijkt.

Nu ik dan toch buiten was - en geïnspireerd door wat ik las op het internet over klusjes die nog te doen zijn - richtte ik mijn aandacht op de bakken met compostmateriaal. 

Compost wil ik het niet noemen want het verteert niet of slecht. Er komt te weinig lucht bij en dat moet ook want ik ben bang voor ongedierte en stank en uitregening. 

Hoe dan ook, mijn groente- en tuinafval, oud papier en koffiefilters gooi ik dagelijks in de compostbakken. Er staan er twee en ze waren min of meer vol. Mooi dus te lezen - en me prompt te herinneren van vorige informatiesessies - dat je een compostgeul kunt maken.

Je graaft een geul of gat in de aarde van minimaal een spade diep. De aarde die je opgraaft bewaar je. Het gat vul je met compostmateriaal en vervolgens dicht je alles af met de opzij gelegde aarde. Klaar. Laat de wormen hun werk maar doen. 

Ik maakte geultjes en gaten in bakken C, F, en I en leegde zo mijn onderste compostbak.

tuinbonen geplant in bak H
Toen ik dan toch bezig was en zag hoe hoog de tuinboonplantjes al waren, heb ik die meteen ook maar uitgepoot in bak H. Het verbaasde me hoelang de wortel was. Langer soms dan het groen erboven.

Tijdens het graven en planten verwijderde ik meteen de twee overgebleven koelkast rekjes die ik als stuk aan de zijkant van bakken H en I had staan. Dat ruimt op en heel langzaam begin ik zo het landgoed winterklaar te maken.

Terwijl ik zo aan het werk was, vergat ik dat het grijs was en koud en winderig en dat ik liever niet naar buiten had gewild. Het landgoed was wederom heilzaam en fijn. 

Leve het landgoed! Hoera! Hoera! Hoera! :-).

Kate
7 november 2011

woensdag 2 november 2011

Magisch landgoed!

cosmos
Na een zomer van weinig bloggen, gewoon omdat er weinig tot niets gebeurde, wil ik momenteel juist iedere dag laten zien wat er gebeurt op het landgoed. Er zijn zoveel ontwikkelingen, het gaat zo hard en het is zo leuk...

De cosmos, het zal u niet verbazen dat ik daar maar weer mee begin, is opnieuw gegroeid. Alle bloemen aan de top zijn nu uit. Jammer genoeg is de plant te lang zodat ik binnen dat bloeiende scherm moet missen. 

Dat klinkt dramatisch maar ik heb van achter mijn computer zicht op drie cosmos bloemen boven twee nasturtiums boven een cosmos boven witte viooltjes. Nee, ik kom - ook binnen - niets tekort.

paprika nog aan de plant
Een van de grote genoegens van een landgoed-aan-huis is dat je maaltijden kunt bereiden zonder naar buiten te hoeven voor de ingrediënten. 

Vandaag had ik geen zin om de straat op te gaan ondanks het feit dat ik wel iets nodig had om het restje kalkoen tot een maaltijd om te toveren.

Op het landgoed wenkte mijn enige en vast lekkerste paprika me. Samen met het beetje kalkoen, een ui en knoflook wat verse tijm, rozemarijn en basilicum en de laatste pepertjes - nog groen aan de plant - ga ik een heerlijke ragout maken*.

Wat zal ik het plukken, het oogsten, het gemak van vers-over-de-drempel missen. Onder andere daarom zal ik ook in 2012 mijn groente prioriteit geven boven de bloemen waar ik zo van hou. Ik heb er wel even over nagedacht hoor. De oogsten zijn klein, vallen soms tegen en geduld moet je hebben.

landgoed 2 november 2011
Ik dacht erover meer bloemen te zaaien. Dat ga ik ook vast doen. In elk geval ga ik veel meer voorzaaien om de kans op ontkieming en groei te bevorderen. 

Maar, om heel eerlijk te zijn: kijk naar het landgoed van vandaag. Ik heb amper reden tot klagen met nog zoveel bloemenpracht.

Gek dat ik al zo met volgend jaar bezig ben :-). Niet zo gek... Voorbereiding is het halve werk. Ergens las ik dat je in oktober alvast calendula (goudsbloem) kunt zaaien. Ik heb het gedaan. Lach niet: vier zaadjes in bak A, die waar nu de tagetes (afrikaantjes) bloeit (rechts op de landgoed foto) en de prei.

E: knoflook gepoot op 15-10-11
Vier zaadjes ook in bakje O, het ronde bakje voor bak A waar o.a. knoflook zit die net als ik in bak E dagelijks groeit. Vergelijk de foto maar met die van 31 oktober en je ziet hoe hard het gaat. 

Over de tuinbonen schreef ik dat ik al twee puntjes boven de aarde in de closetrolletjes uit zag komen. 

tuinbonen gezaaid op 21-10-11
Gisteren waren het er meer en vandaag weer meer. Vijf of zes sprietjes zie ik in het kasje. Zodra het plantjes zijn gaan ze naar bak H.

Dit is het seizoen dat me doet beseffen dat elk einde ruimte schept voor een nieuw begin. Ik haalde de paprika en peperplant uit bak G die nu helemaal kaal lijkt. Lijkt maar niet is want onder de grond zijn de bollen aan het groeien. Hier en daar zie ik, in de kleinere bakken al puntjes omhoog komen.

bladcompost van blad uit 2010
Het is het seizoen van naar beneden dwarrelende bladeren. Vorig jaar heb ik twee grote plastic zakken gevuld, geperforeerd, bewaterd en dichtgeknoopt. Vandaag maakte ik ze open. Er is nog niet heel veel te zien maar het proces van bladcompost duurt dan ook twee tot drie jaar. 

Ik heb de inhoud samengevoegd in één zak waardoor ik nu onder de onderste plank van het rek plaats heb voor een nieuwe zak bruin goud, zoals tuiniers het noemen. 

aardbeiplant
Die zak is er nog niet want de bomen zitten nog volop in het blad. Prachtige kleuren net als de bladeren van mijn aardbei plant. Magisch!

Het is een magisch seizoen. Intrigerend en spannend, vol verwachting op de rand van dood en leven, tussen zon en regen biedt het landgoed houvast en een doel. Wat meer kun je wensen?

Kate
2 november 2011


* als u over de drempel van volwassen inhoud wilt stappen, kunt u op mijn blog "Kate schrijft over ketens en kneuterigheid" lezen hoe ik de knoflooksoep maakte die ik vooraf at. 

maandag 31 oktober 2011

Showdag op het landgoed

nasturtium
Vandaag, 1 november 2011 was een echte showdag op het landgoed. Zo'n dag die we te weinig gehad hebben afgelopen zomer: zon, bloemen in hun volle pracht, jong groen, energie in de lucht.

De nasturtium links van de deur, langs de regenpijp ziet er op een of andere manier zo mooi uit :-)... Spel van zon en schaduw, het groen en oranje. Mooi klimmend alsof er geen betere plek op de wereld bestaat. Dat is ook zo.

cosmos
Kijk naar de cosmos, het verschil met gisteren. Gister zeven bloemen, vanmorgen vroeg al tien. Prachtig! Het doet voorjaarsachtig aan en zo voelde het vandaag. Een lage zon maar met best nog veel kracht.

Op 21 oktober legde ik tuinbonen in closetrolletjes en vandaag zag ik beweging. Twee van de tien tuinbonen tonen wat ik noem beweging. Ik moest er wel even voor door de aarde roeren dus wie weet zijn er morgen meer puntjes te zien.

bak E: knoflook en rucola
De knoflook groeit in elk geval iedere dag centimeters. Hier, in bak E, pootte ik er op 15 oktober acht waarvan drie langs de rechterkant. 

Links ernaast, onderop de foto, vecht de rucola zich tergend langzaam omhoog. Deze plantjes of liever blaadjes heb ik op 3 september gezaaid. Ik weet niet of ze ooit groot genoeg zullen zijn om op mijn bord zullen belanden.

nasturtium langs rek vanuit bak C
Tenslotte wil ik nog een keer nasturtium tonen. Dit is een andere tint oranje, mooi vaal en hij groeit uit bak C langs het rek omhoog en kijkt goedkeurend naar zijn broertje naast de balkondeur.

Het was een heerlijke dag. Ik hoop op nog veel van deze dagen :-).


Kate
1 november 2011

p.s. lol, ik was er zo vol van blijkbaar van de klok en novemberblues en toch weer niet dat ik gewoon een dag te vroeg november heb uitgeroepen :-). Tis toch wat... 

Kate, en nu echt op 1 november. 

zondag 30 oktober 2011

Cosmos in bloei

cosmos op 28-10-2011
Vroeger op dan anders wegens het einde van de zomertijd, telde ik vanmorgen zeven cosmosbloemen, vier bloemknoppen die niet langer gesloten zijn en nog minstens twintig knoppen en knopjes die hopelijk in de loop van de week of weken nog hun bloempracht zullen tonen. 

Hoe wonderlijk om eind oktober, begin november een zomerbloem in actie te zien. De foto van 28 oktober laat goed zien hoe de top van de bloem is, was. De topbloem was al open en vandaag zijn de volgende drie knoppen aan het opengaan.

Lager gelegen bloemknoppen lijken te profiteren van een iets zachter klimaat. Hier zijn al meer bloemen open en je kunt goed zien hoe mooi het spel tussen bloem, knop, blad en stengel is. Gek, maar ik krijg meer en meer oog voor de stengels van planten, bloemen.

cosmosbloem op 29-10-2011
De bloem zelf is gewoon zoals een bloem hoort te zijn: prachtig.  Dit is wat je tekende als kind: een roze bloem met een geel hart. Romantisch lief en sterk. Wat wil je nog meer? Misschien een iets grotere bloem? 

Ze lijkt groter op de foto dan in het echt en maar wat ik ook wensen zou, de verhouding in het echt is goed, precies zoals het moet. Wat is de natuur toch ingenieus vormgegeven. Ik ben altijd weer vol ontzag als ik er bij stilsta.

Kate
30 oktober 2011