donderdag 30 juni 2011

Eerste courgette groeit

courgette
Dit was gisteren mijn eerste blik op de eerste courgette-in-wording. Leuk hè...? Ik had niet verwacht nu al zoveel vrucht te zien. 

En blijkbaar was het niet nodig, of het is gebeurd buiten mijn gezichtsveld om, om zowel een mannetjes- als vrouwtjesbloem tegelijk open te hebben. Dat kan ook aan het soort liggen - geen idee. Blij ben ik er wel om.

komkommertjes en bloem
De komkommerplant is een stuk kleiner dan ik hem zou willen. Verscholen onder slabonenbladeren zag ik er gisteren wel al de eerste bloempjes en vruchtbeginselen.

In tegenstelling tot vorig jaar heb ik het plantje maar meteen even van dat alles ontdaan zodat zijn kracht exclusief naar hemzelf uit zal gaan. 

Die vruchten komen wel, hoop ik. Belangrijk is nu een stevige plant te krijgen, goed geworteld,  met mooi groot blad.

Morgen is het 1 juli. Ik heb het idee, niet nagezocht of vergeleken in mijn logs, dat dit jaar de oogsten nog kleiner zijn van vorig jaar. Zo heb ik nog geen erwtjes op mijn bord gehad, amper kapucijners. Wel meer tuinbonen :-).

Spinazie is niets geworden, sjalotten, rode uien ook niet - net als vorig jaar. Postelein ging iets beter daar heb ik duidelijk dit jaar bijgeleerd. Pronkbonen bloeien dat het een lieve lust is en ik pluk er geregeld een aantal. Net als ik om de paar dagen wel een paar slabonen ergens aan toe kan voegen.

Snijbiet had ik al iets van en knoflook ging ook goed. Mijn twee rode kool plantjes in bak B en F heb ik verwijderd. Ze zagen er zielig uit en ach, er zijn nog wel wat kool plantjes die binnenkort een plekje nodig hebben. De spitskool staat nog in de bak. De groei lijkt gestagneerd. Dat kan komen door een gebrek aan voeding, las ik.

Ik weet niet wat ik erover moet denken, of ik al iets moet concluderen. Het was een vreemd voorjaar, een raar begin van de zomer en ik ben en blijf ongeduldig. Ik weet wel dat ik nog iedere dag geniet van mijn landgoed, van het groen, de kleuren, geuren en smaken. 

En ach, meer hoeft het landgoed niet te doen. Wat het doet, is genoeg. Het is goed zo.

Kate
30 juni 2011

zaterdag 25 juni 2011

De zoetste aardbeien

Eergisteren geplukt en gegeten maar nog steeds niet vergeten. De allerlekerste, allerzoetste aardbeien ooit en dat van een aardbeienplant die oppikte bij Ikea :-). Even maakte het niet meer uit dat het winter is.

Kate
26 juni 2011

dinsdag 21 juni 2011

En het is zomer...!?

tomaat minibel bij mijn moeder
Vanmorgen, geroffel op de ruiten, ramen, bladeren, vloer alles nat. Donkere luchten die soms breken hetgeen een prachtig gezicht is maar ik trek mijn spijkerbroek aan, een t-shirt, een trui - mijn winterdracht want het is zomer.

Al die regen doet het landgoed goed al zouden de temperaturen wel wat hoger mogen. De minibel tomaat bloeit als eerste van de drie tomaatsoorten die ik heb staan hier en op het terras bij mijn moeder.

Her en der pluk ik iets - te weinig om zelfs maar van een handvol te spreken maar het blijft leuk en misschien blijf ik te ongeduldig, pluk ik te vroeg. Ik denk dat de tuinbonen uitgeoogst zijn maar zeker weten doe ik het niet.

jungle 2011 op het landgoed
bak I met achter hekje slabonen
Geven tuinbonen een tweede pluk? Of een derde zoals erwtjes? Of kan ik de stengels afsnijden zodat er lucht komt in bak C? Ik denk dat ik het gewoon ga doen. De wortels laat ik zitten, die geven waardevolle voedingsstoffen terug aan de aarde.

Eerlijk gezegd, ik heb te veel gezaaid, te veel gepoot - het is een jungle :-). Lekker groen dat wel maar ik mis de bloemen. Keer op keer zaaide ik zinnia en nu eindelijk lijkt er hier en daar iets op te komen. Juffertje-in-het-groen: niets van te zien van al dat zaad en opnieuw hebben de zonnebloemen het moeilijk.

irissen in bak B
Volgend jaar ga ik alles voorzaaien, dat is mijn besluit want ik kan het niet aanzien en ik wil gewoon meer dan wat ik heb. Wat ik heb is niet weinig hoor, ik zou niet moeten klagen. 

De drie irissen in bak B bloeien wit en de nasturtium begint ook. Dat omlijst met lathyrus en courgette bloemen en de bloei van de pronkbonen en nog steeds een enkel viooltje maken dat ik niet zou moeten zeuren :-).

poppy in hangbakje
De courgette bloeit maar vooralsnog is het alleen de mannelijke bloem. Dat is de bloem met de slanke steel. Het vrouwtje heeft een bolling onder de bloem waar de courgette groeit. Beide moeten open zijn om bevruchting tot stand te brengen. Het is een kwestie van tijd. In dit geval ben ik niet zo ongeduldig :-).

Maar de poppy, ik heb twee plantjes: een in bak H, verstopt onder de salie en eentje in het ronde hangbakje, geen knopvorming te zien. En van al het aparte bloemenzaad dat ik kocht is niets opgekomen. De geranium heeft wel knopjes. 

aardbeien
Opnieuw striemt de regen langs de ramen. Het is zomer en ik zet de thermostaat omhoog. Engeland is in de ban van Wimbledon en over een paar dagen kan ik hele mooie grote aardbeien oogsten. Wordt het toch nog zomer.

Kate
21 juni 2011





zaterdag 11 juni 2011

Courgette bloem

vrijdag 10 juni 2011

In de knop

courgette
Mijn eerste gang 's ochtends, recht uit bed, is richting landgoed. Nou ja... Met al die inkijk hier moet je wel een beetje toonbaar zijn maar voor de koffie opstaat, ben ik al buiten. Kijken, voelen, ruiken. 

Zien en ervaren hoe het is aan het begin van zo'n dag. Gedurende de dag - wanneer ik hier ben - herhaalt dat proces zich nog meerdere malen. Het is te leuk om erbij te zijn, te leuk om iets te missen :-).

lathyrus
Er is al kleur: pronkbonen die bloeien, kapucijnerpeulen, een eerste tagetes, een verdwaalde erwt - waar blijft de rest? 

De bloemetjes van de aardappels en op meerdere plekken viooltjes die er maar geen genoeg van lijken te krijgen.

iris
Binnenkort, misschien al morgen, zal al deze pracht versterking krijgen. De courgetteknop staat op uitkomen.

Ook de lathyrus naast de balkondeur zit flink in de knop. Bij mijn moeder heb ik ze al mogen bewonderen al die paarse, roze bloemen. Een fantastisch gezicht!

geranium
De irisknoppen in bak B groeien met de dag maar ik kan nog niet zien welke kleuren ik krijg. 

Van de geranium weet ik het want die heb ik gestekt en de moederplanten waren felroze. 

nasturtium
Een eerste piepklein knopje kon ik vinden tussen al het nasturtiumloof en een tweede en derde tagetes zijn ook op komst. 

Tot mijn verruking zag ik dat in het regenpijpbakje een zinnia zaailing omhoog komt. Eindelijk! Nergens lijkt of leek het te lukken met mijn zinnia's. Misschien is dit de ommekeer :-). Nog lang geen knop hier maar wat heb ik lang gewacht op een voorbode van de zinnia!

Kate
10 juni 2011 

donderdag 9 juni 2011

Snijbiet op mijn bord

snijbiet in de bak H

Wat is het handig het landgoed onder handbereik te hebben :-). Gisteren maakt ik kip en onder de huid van de kippendij stopte ik verse tijm, mijn recent gerooide knoflook, de laatste sprietjes oregano, wat salie. Klein probleempje: geen groentes in huis. Geen zin ook om naar de super te gaan.

pakje snijbietzaad
Tja, en dan heb je dus een balkon vol bakken, vol groen en de sla was al op en hoewel het had gekund, had ik geen zin in weer sla - soms moet je jezelf en het gewas rust gunnen :-) maar er stond snijbiet. Nog niet veel, eigenlijk te weinig maar toch maar geplukt.

Snijbiet, warmoes, chard in het Engels - ik schreef het al toen ik het kocht half augustus vorig jaar is een ouderwetse bladgroente waarvan je de stengels of nerven als bleekselderij kunt gebruiken en de bladeren als spinazie. Bladeren als spinazie, dat betekent dat je er veel van nodig hebt want het slinkt.

geplukt en gewasen
Ik had niet veel: hoogstens zes bladeren plukte ik van de planten in bakken H en F. Vooral de plant in H is goed aan het groeien. Ik zorgde ervoor het hart van de plant in tact te laten zodat ik snel weer nieuw blad heb. Even wassen: kijk hoe mooi ze op het bord lagen...

uit de pan op het bord
En toen in de pan even rondzingen en klaar! Samen met de repen van de paprika die ik met de kip had meegebakken en een verdwaalde tomaat, even doormidden en in een andere hoek van de snijbiet-pan vormde het misschien niet de gewenste hoeveelheid verse groente maar was wel erg lekker.

Kate
9 juni 2011

dinsdag 7 juni 2011

Groen en vol: goed bezig!

landgoed op 7 juni 2011
Het landgoed oogt zoals het voelt. Het is vol! Er kan werkelijk geen zaadje meer bij - mooie uitdaging zo'n statement :-).

Op mijn log heb ik het ook geschreven, met name bij de bakken C en B: 'vol!!!'. Toch heb een paar dagen geleden nog flink wat gezaaid: extra slabonen in I en doperwten in C - dat had ik, bleek achteraf, op 21 mei ook al gedaan.

dotje haar op spitskool
Het zal snel nog groener zijn dan het nu al is. Ik keek net even naar de foto van het landgoed op 7 juni 2010 en het ziet er vandaag toch echt 'rijker' uit. De planten lijken hoger - dat kan kloppen want bijvoorbeeld de salie in bak H - de eerste zwarte bak - is flink gegroeid.

De spitskool in bak B blijft een blikvanger. Ik hoop dat het gaat lukken met de koolvorming in het hart van de plant. Ter bescherming tegen insectenplagerijen heb ik haar dat in mijn borstel zit over de plant gedrapeerd. Hopelijk houdt dat eitjes van koolwitjes tegen. Geen idee.

courgette met bloemknopjes
blad van de courgette










Wat ook groeit als kool is de courgetteplant. Wat een grote bladeren! Vandaag zag ik ook de eerste bloemknopjes zitten. Het zal nu niet lang meer duren voor de eerste courgette geoogst kan worden.

De tagetes - het afrikaantje - in het regenpijpbakjes bloeit. Ik ben er zo blij mee :-) en in bak A rechts op het hoekje staat een ander exemplaar in de knop. Om de regenpijp slingert de nasturtium en volgens mij zag ik ook daar bloemknopjes. Wow! Eindelijk.

tagetes
viooltjes















De viooltjes - sorry, ik blijf ze tonen want ze blijven me zo raken - staan er nog steeds. Dat is onbeschrijfelijk leuk. Maar zinnia heb ik denk ik al minimaal vier keer gezaaid en nergens zie ik iets boven de aarde uit komen. De lathyrus is bijna in bloei. Bij mijn moeder zijn ze dat al dagen en hier hopelijk morgen.

Nigella heb ik - net als zinnia - al enige keren bijgezaaid. Het venidiumzaad is op maar bloemen zal ik waarschijnlijk niet krijgen. Cosmos is aan het groeien langs de elektrapijp in bak F en met wat geluk, geduld en volharding zal ik over een tijdje misschien ook nog een paar zonnebloemen kunnen tonen.

worteltjes met ertussen lente-ui
Tuinieren blijft onvoorspelbaar. De worteltjes, alle worteltjes hebben het moeilijk - hadden het vorig jaar ook al moeilijk - maar dat wat ik in een nieuw, klein doosje met verse aarde zaaide groeit als nooit eerder. Wortelen hebben zeer goede drainage nodig, losse aarde en ik kan niet zeggen dat mijn bakken dat bieden.

Maar ik heb snijbiet - niet op de foto maar echt, ik heb snijbiet. Ook zo'n langverwachte groente. Vorig jaar laat gekocht en dit jaar aangevuld met een rode variant: Magenta Sunset. Diverse rijtjes gezaaid in F maar, je zult het altijd zien, de plant waar ik over zwemel, de gewone groene, staat onbedoeld te stralen in bak H. Leuk!

Ach en verder gaat het zoals het moet gaan. De okra heeft het niet gered in de strijd tegen de bladluis - ik geef bladluis maar de schuld. Zowel hier als op het terras bij mijn moeder is er niets van over. Jammer. Ook de lente-uitjes vormen keer op keer een lekker hapje. Dat lukt bij mijn moeder beter. Sommige van de rode bieten - hier en daar - groeien goed. De aardappels zijn in bloei.

De poppy lijkt iets te gaan doen maar ik juich nog maar niet :-). Van alle anemonen en ranonkels is er een plantje over dat twee zielige groene stengels heeft. In bak G stonden twee lange groene welvarende planten, een op elke hoek van de voorkant waarvan ik geen idee had wat het waren. 

Ik dacht calendula maar bij bloei concludeerde ik dat het onkruid moest zijn. Of was het iets uit een gemengd bloemzaadpakje? Ze stonden er eigenlijk te symetrisch om onkruid te kunnen zijn. Toch heb ik ze met wortel en al uit de bakken gelift en in de vuilnisbak gegooid. Ruimte! 

Ruimte om misschien een oreganoplant te planten en om het nieuwe platte peterseliezaad te zaaien. Zowel oregano als peterselie gaan heel goed samen de met tomaten in bak G. Ja, het landgoed is vol maar nooit te vol om iets bij te zaaien :-).

Vanavond at ik sla van het landgoed en door de dressing perste ik verse knoflook. Moet ik nog zeggen dat het heerlijk was? Vers, onbespoten, met liefde geteeld. Gisteren kruidde ik pastasaus met eigen tijm, basilicum, oregano en salie. De kruiden - op de oregano na - doen het allemaal bijzonder goed in de bakken.

Ik ben goed bezig! Het landgoed, de bakken, de planten en bloemen en kruiden zijn goed bezig. Ik ben een bevoorrecht mens.

Kate
7 juni 2011

zaterdag 4 juni 2011

Pronkbonen in bloei

Het is een feestelijk gezicht al die rode knopjes van de pronkbonen die langs mijn trellis de hemel opzoeken.

Gisteren voornamelijk knopjes met een enkel bloeiend exemplaar. Vandaag meer knopjes en meer bloemen.

Gisteren dacht ik dat het een beetje tegenviel dat lichte rood van het roodwitte bloempje. Ik had meer drama verwacht, dieper rood ofzo.







 




Vandaag, met al het rood van de knopjes tussen het lichte groen, herzie ik mijn mening. Het is een feestelijk gezicht. 

Zo feestelijk dat ik de foto's laat spreken en zelf zwijg. Later - als de bonen zich vormen - zullen er nieuwe foto's komen. Of eerder...

Kate
4 juni 2011

donderdag 2 juni 2011

Tuinbonen geplukt, knoflook opgerooid

Gisteren plukte ik de eerste twee tuinboonpeulen. Helaas was ik rond etenstijd niet thuis en aangezien de peulen 's avonds laat toch wat slap aanvoelden heb ik de boontjes maar gedopt en rauw gegeten :-).

Eerder op de dag rooide ik opnieuw een knoflookbol op. Het loof hing slap en was bijna volledig bruin. Het is een bol met zo te zien ca. vier tenen. 

Meer volwassen dus dan de vorige knoflookbollen die ik oogstte. Ik heb er nu nog drie in de grond. Hoe langer ze in de aarde blijven, hoe groter de bollen zullen zijn.

Ondertussen bloeien de eerste pronkbonen, slabonen, erwtjes en aardappels. De peultjes die ik op 21 mei jl. zaaide komen boven de grond. Gisteren zaaide ik nog eens wat extra zomer- en winterwortelen en daarna - mijn geheugen liet me in de steek - deed ik het nog eens over :-).  Dat wordt uitdunnen - als deze wortels tenminste wel door mijn dichtgeslagen aarde heen willen of kunnen ploeteren.

Een paar dagen eerder zaaide ik ook wat postelein bij. Het trucje met de postelein: warmte en water - ergo: de glasplaat er zoveel mogelijk op, heeft nl. geholpen. Eindelijk zie ik meer dan twee blaadjes boven de aarde. Lang niet genoeg voor een maaltijd natuurlijk maar rauw smaakt deze groente ook lekker.

De komkommer staat nog steeds onder een cloche maar is eindelijk aan het groeien. Ik kocht vandaag op de bloemenmarkt een nieuw zakje Broumana F1 aangezien ik vorig jaar zo'n rijke oogst heb mogen binnenhalen.

De courgette is, denk ik, met knopvorming bezig. De foto is klein maar de plant is echt al bijna van monsterachtige proporties :-). Nee hoor, ik geniet van het blad en de plek in bak H lijkt goed gekozen.

Bij dezelfde firma waar ik het courgettezaad gekocht heb, de firma Van Zoomeren op de bloemenmarkt aan het Singel te Amsterdam, kocht ik vanmiddag venkelzaad. Net als het courgettezaad is dit van een Engels zaadhuis: Fennel (Florence) Chiarino. 

Bij alle Nederlandse zaadhandelaren lijken bijna uitsluitend een en hetzelfde ras verkocht te worden: Fino en men hamert erop vooral pas na de langste dag 21 juni, te zaaien. Dit Engelse ras - zo noem ik het maar, geen idee of het inderdaad de juiste typering is - kan vanaf mei gezaaid worden. Dat is fijn want ik ben ongeduldig :-). 

Klein probleempje kan zijn: waar ga ik het zaaien? Knolvenkel behoort tot de wortelachtigen en indien mijn wortelen niet aan zouden slaan is bak H een goede optie hoewel venkel mag niet volgen op wortels, selderie, peterselie of kervel maar wanneer de wortels niet zijn aangeslagen lijkt me dat geen probleem. 

De combinatieteeltlijsten echter stellen dat venkel het beste alleen in een pot of plot geteeld wordt aangezien ze niet goed samengaat met vele planten. Ik heb geen plaats voor een groot-genoege bak of pot. Hmm... Ik wacht het nog even af. 

De volgende wortelzaaidag is 9 juni en zolang kan ik wachten en denken en eventueel kan ik altijd besluiten dom-blondje te spelen :-).

Kate
2 juni 2011

p.s. 9 juni 2011:
vandaag heb ik 2 venkelzaadjes in de aarde gedaan. Een in de opzet in bak A waar mijn worteltjes maar niets lijken te willen doen. Daar staat de venkel in elk geval een beetje afgeschermd en in de rest van de bak komt later de prei. 

Het andere zaadje deed ik na enig denken in bak B. Daar was nog een gaatje en in H, zie boven, groeit de courgette zo hard en wil ik toch nog iets proberen te krijgen dat op worteltjes lijkt. Ik hoop dat de venkel zich gedraagd, op termijn twee fijne knollen zal geven en niet vervelend zal zijn voor de andere gewassen.

Kate
9 juni 2011